Löytökissoja otettu talteen enemmän kuin viime vuonna – “Tahti näyttää jatkuvan nousujohteisena”

Kuvituskuva Pixabay.

Löytökissojen määrä ei Sastamalan alueella ole ainakaan vähenemään päin. Kiikoisten löytöeläinpalvelua luotsaava Mira Ekholm-Martikainen kertoo, että kuluvana vuonna on tähän mennessä otettu talteen jo 72 kissaa, mikä on 17 yksilöä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Löytöeläinpalvelun alueeseen kuuluvat myös Huittinen ja Kokemäki. Huittisissa talteenotettuja kissoja on 23, neljä enemmän kuin vuosi takaperin. Kokemäellä sen sijaan ollaan viime vuotta jäljessä kuuden kissan verran, kun talteen on otettu 13 eläintä.

Ekholm-Martikaisen mukaan tahti näyttää jatkuvan nousujohteisena.

”Viimeiset viikot juhannuksen jälkeen ovat täyttyneet pentueilmoituksista. Osa on saatu kiinni, mutta valitettavan isoa määrää ei ole löytynyt alkuhavaintojen jälkeen. Eli näin nämä luontoon syntyneet kasvavat luontoon jatkolisääntymään.”

Populaatiokissat kasvattavat Kiikoisten löytöeläinpalvelun kautta tänä vuonna kulkeneiden yksilöiden kokonaismäärää entisestään 155:een.

”47 kissaa on muita kuin löytöeläimiä eli juuri populaatiokissoja tai kodinvaihtajia”, nainen laskee.

Kissoja hylätään ympäri vuoden

Mira Ekholm-Martikainen ei enää puhuisi kesäkissailmiöstä. Hänen mukaansa kissoja hylätään ympäri vuoden.

”Aiempina vuosina sesonkiaika on tuntunut ajoittuvan loppukesästä loppusyksyyn, mutta nykyisin kissoja tuntuu riittävän tasaisena virtana. Tämä johtunee osittain siitäkin, että ihmiset ovat valveutuneita ja kiinnittävät enemmän huomiota kodittomalta tai eksyneeltä vaikuttavaan kissaan.”

Kevään koronavirus on naisen mukaan näkynyt yhteydenottojen määrissä. Kun ihmiset ovat pysytelleet kotona, heillä on ollut aikaa tarkkailla pihapiirissään kulkevia kissoja.

”Tapauksiin, joissa omassa pihassa viihtyy jonkun lemmikkikissa, on varmaan puututtu pikaisemmin kuin normaaliaikoina olisi tehty”, hän aprikoi.

Osa tapauksista on johtanut naapuririitoihin, joita on tämän kevään ja kesän aikana ollut verrattain paljon.

”Ihmiset riitelevät pihoilla käyvistä kissoista, ja toisinaan tilanne menee niin pahaksi, että virkavalta joutuu puuttumaan asiaan. Suosittelen kyllä aina ensin rauhallista keskustelua ratkaisun löytymiseksi”, korostaa Ekholm-Martikainen.

Kuvituskuva Pixabay.

Mikäli pihapiiriin ilmestyy tuntematon kissa, kannattaa kysellä ensimmäisenä lähitalot ja jos mahdollista, ilmoittaa havainnoistaan Facebookissa.

”Eläinsuojelulaki ja -asetus säätää siitä, miten usein omistajan pitää huolehtia lemmikkinsä hyvinvoinnista. Kissan kohdalla tämä aika on kerran vuorokaudessa.”

Mikäli omistajaa ei yrityksestä huolimatta löydy vuorokauden aikana ja kissa jää pihaan pyörimään tai pyrkii toistuvasti sisälle, on se syytä ottaa talteen ja ilmoittaa löytöeläinpaikkaan.

”Tämä ohje perustuu eläinsuojelulain velvoitteisiin eläimen omistajaa kohtaan. Vaikka kissan olisi tapana kulkea kesäisin viikkokausia teillä tietymättömillä, ei näiden yksilöiden kohdalla voi tehdä poikkeusta.”

Ekholm-Martikainen muistuttaa löytöeläintyön idean olevan kiinniotettujen lemmikkien palauttaminen oikeille omistajilleen.

”Kiinniottamiseen eivät löytöeläinpaikat voi vaikuttaa. Päätöksen siitä tekee aina löytäjä sen mukaan, onko eläin hänen mielestään vaarassa, eksynyt tai ei-toivottu vieras kotipihassa.”

Mikäli kissa on kova kulkemaan, kehottaa nainen varustamaan lemmikin pannalla, jossa on omistajan tiedot sekä mikrosiruttamaan eläimen. Näin kissa pääsee nopeasti takaisin kotiin.