Pärinää, pakokaasuja ja v-alkuisia sanoja – Sylvään koulun liepeillä asuvat kyllästyneitä mopoterroriin

Tämä kuminpoltto järjestettiin sallituissa oloissa, viime syksynä Sastamalan Monakossa pidetyssä mopotapahtumassa. Kuvituskuva Alueviestin arkistosta.

Sylvään koululla öiseen aikaan tapahtuva mopojen kovaääninen kaasuttaminen, kumin käryttäminen ja nuorison metelöinti ovat saaneet lähialueen asukkaiden hermot kiristymään Sastamalassa.

Asukkaiden mukaan koulun piha on ollut nuorten suosima kohtaamispaikka jo parin vuoden ajan, mutta koronaviruksen värittämät kevät ja kesä ovat saaneet tilanteen ryöpsähtämään aiempaa pahemmaksi.

”Nuorten kokoontuminen ei katso kelloa. Kesällä meteli on alkanut pahimmillaan aamupäivällä yhdeltätoista ja jatkunut aamuyöhön. Viikko sitten elämöinti kesti puoli kuuteen saakka aamulla”, huokaa kolme Sylvään alueella asuvaa henkilöä.

Ikkunoiden kautta tuulettamisesta on heidän mukaansa ollut turha edes haaveilla. Raittiin ilman sijaan sisään ovat puskeneet moottorin pärinä, pakokaasut ja v-alkuiset sanat.

”Lämpimistä päivistä olisi kiva nauttia rauhassa omalla kotipihallaan, mutta tänä kesänä se on valitettavasti ollut vain haave”, eräs lähialueen asukkaista toteaa.

Kenenkään touhut eivät saisi haitata kanssaihmisiä

Asukkaat kertovat olleensa asian tiimoilta yhteydessä sekä poliisiin että Sylvään koulun rehtori Jari Anderssoniin. Viesti kummaltakin taholta on ollut sama: kun häiriöitä esiintyy, tulee niistä ilmoittaa hätäkeskukseen.

”Siellä vastaanotto on ollut kaksijakoinen. Ensimmäisellä kerralla ilmoitukseni otettiin tosissaan ja paikalle luvattiin lähettää partio, mutta toisella kerralla päivystäjä oli nuiva. Hänen mukaansa mopoporukoita on joka puolella Suomea, eivätkä niiden kokoontumiset vaadi poliisia paikalle”, nainen jatkaa.

Yksi asukkaista kävi hiljattain juttelemassa nuorten kanssa. Rakentavan keskustelun sijaan hän kertoo saaneensa osakseen vain ylimielistä kohtelua.

Lähialueen asukkaat ymmärtävät, että nuoret ovat nuoria. He tiedostavat myös sen, etteivät kaikki mopoilijat käyttäydy tökerösti tai muista piittaamatta.

”Yksi huonosti käyttäytyvä porukka leimaa kuitenkin helposti loputkin. Kenenkään tekemisistä ei saisi olla haittaa kanssaihmisille”, miesasukas korostaa.

Mopoilijoille luvallinen paikka kaasutteluun

Toinen nuorten suosima ajanviettopaikka keskustan alueella on Ojansuun päiväkoti, jonka tontilla on nyt lisätty valvontaa ja joka muuttuu syksyllä vuoropäiväkodiksi.

”Siirrytäänkö Ojansuulta sitten kokonaan Sylväälle, kun mahdollisuuksia vapaaseen kokoontumiseen on entistä vähemmän?” asukkaat kysyvät huolissaan.

Seuraavaksi asukkaat pohtivat ottavansa yhteyttä kaupungin virkamiehiin. He toivovat, että esimerkiksi nuorisotyön kanssa löytyisi jokin väylä, jolla mopoilijoille saataisiin luvallinen paikka kaasutteluun.

”Jokin suljettu kadun pätkä, tai tyhjä tontti teollisuusalueella”, antaa mies esimerkin.

Lähinnä Sylvään koulua on Pikku-Berliinin omakotitaloalue, jolla sijaitsee noin 50 asuintaloa.

”Kun niiden päälle laskee Sylvään alueen kerrostalojen asukkaat, nousee häiriöstä kärsivien määrä useilla kymmenillä”, asukkaat huomauttavat.

”Kyse ei siis ole ihan pikkuasiasta. Toivomme todella, että viimeistään kaupunki tekisi asialle jotain, jos poliisi ei siihen pysty. Kaupungilla on vastuu asukkaidensa turvallisuudesta ja hyvästä elämänlaadusta.”

Jätä kommentti