Thaimaasta kotoisin oleva Intira: ”Jouluvalot ovat minun lahjani ihan kaikille sastamalalaisille”

Intiran kädentaidot näkyvät myös sisällä talossa. Hän tykkää näperrellä muun muassa paperisia kukkia. Myös olohuoneen seinän kestokuusi on naisen tekemä.

Valonauhat seuraavat toistaan Sastamalan Kallialassa sijaitsevan omakotitalon pihamaalla. On riippuvia valoja, värivaloja, vilkkuvia valoja sekä erilaisia kuvioita tähdistä enkeliin.

Lasitetun kuistin ikkunalla ohikulkijoita kurkistelevat tonttujoukko ja hymyilevä lumiukko, jonka rakennusmateriaaliksi osoittautuu lähemmällä tarkastelulla muovi – tarkalleen ottaen muovimukit.

”Ideat tulevat täältä”, talon emäntä, Intira Chaiwut, osoittaa nauraen päätään.

Intiran puoliso Olli Kärki Chaiwut myöntää hämmentyneensä, kun vaimo kauppareissulla ilmoitti tarvitsevansa useamman pakkauksen mukeja.

”Mutta lopputulos on upea. Ei voi kuin ihailla Intiran luovuutta”, mies myhäilee.

Kallialan Kampinkadulla asuvat Intira Chaiwut ja Olli Kärki Chaiwut toivovat tuovansa valotalollaan iloa kaikille sastamalalaisille.

Thaimaasta kotoisin oleva Intira on asunut Suomessa kymmenisen vuotta. Ollin hän tapasi Tampereella, ja Sastamalaan pari muutti noin kuusi vuotta sitten.

”Kysyin Intiralta, mitä hän tuumaisi maalla asumisesta. Kun hän ei pistänyt pahakseen, ostimme tämän talon vanhemmiltani. Olen asunut talossa jo lapsena”, Olli taustoittaa.

Kärki-Chaiwutit asuivat aiemmin Tampereella, mutta Intira kertoo viihtyvänsä Vammalassa paremmin. Omakotitalossa luova nainen saa toteuttaa itseään vapaasti. Kesällä pihassa kukkivat kymmenet auringonkukat ja tulppaanit, talvisin panostetaan kausivaloihin.

”Kiersimme valonauhaa ensin talon ympärille, siitä se lähti. Minä keksin ideoita ja Olli kiinnittää valot sen mukaan. Uusia valoja ostamme edullisesti alennuksesta aina joulun jälkeen. Mieluummin syön vähemmän ja ostan valoja enemmän”, huumorintajuinen Intira vitsailee.

Valoja on niin paljon, että osa niistä pysyy paikoillaan vuodenajasta riippumatta. Sarjojen toimivuutta testataan yleensä syyslomalla, ja ensimmäiset valot syttyvät marraskuussa. Joulua kohti mentäessä valon määrä lisääntyy.

”Joulukuussa pyrimme sytyttämään joka viikko jonkin uuden valosarjan. Lisää on tulossa siis tänäkin vuonna”, Olli paljastaa.

Valon määrä lisääntyy kun joulu lähenee.

Kampinkadulla sijaitsevan ”valotalon” ovat bonganneet jo monet sastamalalaiset, ja persoonallinen pihapiiri on herättänyt vau-reaktioita etenkin lapsissa.

Olli kuvailee vaimoaan todelliseksi ilon tuojaksi, joka haluaa aina luoda kauneutta ympärilleen. Ei siis ihme, että Intira on innoissaan kausivalojen saamasta huomiosta.

”Halusin, että valoista on iloa ihan kaikille, ei vain meille. Ne ovat minun lahjani sastamalalaisille. Haaveilen, että saamme lottovoiton. Silloin valoja tulisi lisää paljon, paljon enemmän. Oikea Las Vegas -meininki”, Intira innostuu.

Kärki-Chaiwutit eivät pistä pahakseen, että ihmiset jäävät ihastelemaan pihapiirin välkettä – päinvastoin. Jos isäntäväki sattuu olemaan ulkona, he vaihtavat mielellään muutaman sanan ohikulkijoiden kanssa.

Intira ja Olli toivovat, että heidän esimerkkinsä kannustaisi myös muita sastamalalaisia rohkeampaan kausivalojen käyttöön. Pari muistuttaa valojen tuovan kaivattua piristystä Suomen pitkään ja usein lumettomaan talveen.

Ollin mielestä ainakin Kallialassa valosarjoja on viime vuosina näkynyt aiempaa runsaammin.

”En tiedä, ovatko niiden laittajat seuranneet meidän antamaamme esimerkkiä, mutta hienoa se on joka tapauksessa. Ehkä Kallialasta tulee tällä menolla Sastamalan iloisin ja valoisin kylä.”

Joulua sastamalalaisperheessä vietetään kulttuurien sulassa sovussa.

”Paljon hyvää ruokaa! Suomalaista ruokaa ja thai-ruokaa sekaisin. Joululaatikot maistuvat minullekin, ja anoppi tekee parhaat”, Intira kehaisee.

Joulutunnelma ulottuu Intiran ja Ollin kodin sisäosiin saakka.
Enkeli ja lyhty tuovat kaivattua valoa pimeyteen.
Intira on luova. Huomaatko, mitä on käytetty tämän tähden runkona?
Joulupukki on rakennettu muovimukeista.
Pensas on pukeutunut joulupukiksi.