Susi jolkotteli pihapiirissä Punkalaitumella – “Kenen on vastuu, jos se ottaa yhteen koirani kanssa?”

Ari Prihti kuvasi suden, kun se oli jo vähän etäämmällä hänestä ja hänen koirastaan.

Susi jolkotteli punkalaitumelaisen Ari Prihtin pihapiirissä maanantaina aamupäivällä. Hän kertoo koiransa nostaneen hirmuisen metakan suden huomattuaan, mutta hukka ei koirasta välittänyt.

“Olin aamupäivällä kymmenen aikaan puhelimessa ulkona terassilla, kun äkkäsin, että susi pyrkii pihaan. Koira ärhenteli tosissaan, mutta eipä sillä ollut merkitystä, susi vain irvisteli meille ja jatkoi sitten tyynesti matkaansa. Kiire sillä ei ollut.”

Palojoella asuva Prihti arvioi suden olleen noin 40 metrin päässä. Se tuli Vihalaidan suunnasta ja jatkoi matkaansa Palojoen kylälle päin, hän kertoo.

“Susien kanssa olen ollut tekemisissä ennenkin, mutta ensimmäistä kertaa näin eläimen liikkuvan pihapiirissäni keskellä päivää. Eipä se mukavalta tunnu.”

Prihti on entinen lampuri. Osasyy lampaista luopumiseen on susissa. Hukat verottivat Prihtin lammaslaumaa tuntuvasti vuosina 2015 ja 2018.

“Tein silloin kaiken mahdollisen. Rakensin petoaidan laitumen ympärille, ja ensimmäisen vahingon jälkeen hankin tämän koiran, joka on pyreneittenkoiran ja akitan sekoitus. Vahva vahtikoira siis kyseessä”, Prihti selvittää.

Prihtin mukaan aitakaan ei pitänyt susia loitolla, sillä ne kaivoivat aidan alitse tiensä laitumelle.

“Toki sain silloin menetetyistä lampaista korvauksia, mutta päätin lopettaa, kun väsyin kasvattamaan lampaita susien ruuaksi”, hän sanoo.

Susihavaintoja Prihti on tehnyt viime vuosina useita. Suden putkahtaminen maanantaina pihapiiriin ja koiran reaktiot saivat hänet mietteliääksi.

“Mitä jos susi palaa ja ottaa yhteen koirani kanssa? Entä jos susi loukkaantuu niin, että se joudutaan lopettamaan? Onko vastuu silloin minun?”

  • avatar Mullikuhnuri

   Ei, koska susien suojelusta päätetään EU- ja valtiotasolla, ei kunnissa. Kuntien valtuustoissa ei päätetä myöskään maan hallituksen kaatamisesta, maahanmuutosta tai EU:n tukipaketista.
   Kunnanvaltuustossa päätetään edellä mainituilla valtakunnanpolitiikan teemoilla mesoavan valtuutetun kannalta tylsistä jokapäiväisistä asioista, kuten päivähoito, terveyspalvelut, koulutus ja rakennusinvestoinnit vaikkapa päiväkoteihin tai liikuntapaikkoihin.
   Ehdokkaiden tulisi kampanjoida kunnallisasioiden osaamisellaan, jotta valtuustoihin saataisiin kunnan johtamiseen oikeasti keskittyviä osaavia valtuutettuja. Jos uuden valtuutetun ainoa tavoite on susien hävittäminen tai maan hallituksen kaataminen, pettyvät sekä valtuutettu itse että hänen äänestäjänsä, kun valtuustossa pitäisikin hallita vallan muita aiheita ja osaamisalueita.

   • avatar Jerry

    Kuntatasolta voidaan painostaa MMM:tä ja eduskuntaa.
    Kuntatasolta voidaan tuoda epäkohtia esille valtakunnan politiikkaan.
    Valtakunnan tasolla voidaan viestiä viedä EU:iin.

    Riistakeskus voi myöntää poikkeuslupia tiettyjen ehtojen täyttyessä ja siihen ei tarvita EU:ia. Joskin viheriät toiselta puolelta Suomea voivat laittaa jähin mihin tahansa Suomessa myönnetyn kaatoluvan täysin tietämättä ja ymmärtämättä vallitsevaa tilannetta tai olosuhteita. Viisaus kukoistaa.

   • avatar Mullikuhnuri

    Toki voi painostaa, mutta pitäisi hoitaa muitakin tehtäviä. Susiasia voi olla yksittäisille kuntalaisille tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on sen koulun, johon kulkea susiseuduilla, säilyminen. Oli susia tai ei. Ajan siis takaa sitä, että ehdokkaan pitäisi keskittyä kunta-asioiden osaamisensa esittelyyn, eikä kalastella ääniä kansaa kiihottavilla lupauksilla, jotka tietää (toivottavasti) itsekin mahdottomiksi lunastaa.
    Mutta joo, kanta susien suojeluun on toki sellainen, jonka ehdokas voi kertoa, mutta ei pidä antaa lupauksia sen suhteen, ellei pyri eduskuntaan tai EU:n parlamenttiin.

 • avatar JeO

  Talitiaishavaintoja olen tehnyt viime vuosina useita. Nyt ohitseni putkahtanut tiainen sai minut mietteliääksi, koska se oli hieman vihaisen näköinen.

  Talitiainen lensi todella läheltä minua! Kenen on vastuu jos se osuu silmääni? Mitä jos se vahingoittuu osuessaan minuun ja se joudutaan lopettamaan? Onko vastuu silloin minun?

Jätä kommentti