Tarvitseeko puun kaatamiseen aina luvan? – Toisinaan kasvikunnan jättiläiset hiertävät naapuruussuhteita

Omin päin puita sopii harvoin ryhtyä kaatelemaan, kaupungilta muistutellaan. Kuvituskuva: Pixabay.

Toimitusta sähköpostilla lähestynyt lukijamme pohtii puiden kaatamista tontillaan.

”Luin Alueviestin piha ja puutarha -teemasivuilta Sastamalan kaupungin rakennusvalvonnan asiaa siitä, mitä kaikkea omalla pihalla rakentamisessa pitää huomioida. Mites nuo puiden kaatamiset? Tarvitaanko jokaisen omalla tontilla sijaitsevan konkelon poistamiseen kaupungin lupa? Naapurikin on ilmaissut, että puuasia harmittaa”, nimimerkki Ennen oli paremmin kysyy.

Kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävin mukaan asemakaava-alueella puiden kaataminen on maankäyttö- ja rakennuslain mukaan aina luvanvaraista. Toki poikkeuksiakin on.

Puunkaatolupaa eivät tarvitse: huonokuntoiset yksittäispuut ja pienehköt puut, joiden runkohalkaisija on alle 10 senttimetriä sekä hedelmäpuut esimerkiksi omenapuut.

Näitä poikkeuksia lukuunottamatta lupa siis tarvitaan. Pienimuotoisissa puunkaatotoimenpiteissä lupaa anotaan kaupunginpuutarhurilta puunkaatolausunnolla.

Sähköpostihakemus on vapaamuotoinen ja siinä on ilmoitettava seuraavat tiedot: hakijan tai kiinteistön nimi, osoite, puhelinnumero sekä lyhyt kuvaus, mitä varten hakee lupaa.

”Liitteeksi on hyvä laittaa 2 – 3 kuvaa puista. Jos päätöstä ei voi tehdä kuvien perusteella, sovitaan käynti paikan päälle. Kaadettavat puut on merkittävä tontilla esimerkiksi värikkäällä nauhalla”, Isosävi ohjeistaa.

Suuremmille (yli 10 puuta) puunkaatotoimenpiteille tarvittavan maisematyöluvan myöntää rakennusvalvonta. Lupaa voi hakea myös sähköisesti www.lupapiste.fi. Liitteeksi tarvitaan asemapiirustus, johon kaadettavat ja jäävät puut ja niiden laji on merkitty.

Lintujen pesäpuita ei saa kaataa

Kaatoluvan saaneen puun tai puiden kaataminen jää asiakkaan huoleksi ja vastuulle. Isosävi painottaa, että kaikessa puun kaatamisessa tulee aina varmistua toimenpiteen turvallisuudesta. Lintujen pesäpuita ei saa kaataa, eikä puita kaadettaessa saa häiritä pesiviä lintuja 1.4. – 15.8. välisenä aikana.

Asunto-osakeyhtiöissä puunkaatoasiat hoidetaan isännöitsijän kanssa. Mikäli talon asukas haluaa hoitaa asiaa, täytyy hänellä olla taloyhtiön hallituksen tai yhtiökokouksen kirjallinen päätös, jolla haetaan kaatolupaa tietylle puulle tai puille.

Puistoiksi kaavoitetuilla yleisillä alueilla puiden kaadoista vastaa kaupunki.

Kun puut närästävät naapuria…

Kaupunginpuutarhuri kertoo, että toisinaan naapurin tontilla olevat puut aiheuttavat närää. Tästäkin aiheesta kuntalaiset ottavat toisinaan yhteyttä kaupungin viranhaltijoihin.

Jos naapurin tontilla sijaitsevat puut harmittavat, kannattaa tämän kanssa yrittää neuvotella puunkaadosta.

”Puiden kaataminen on kiinteistön omistajan asia. Sastamalan kaupunki ei ota kantaa erimielisyyksiin. Riitatilanteissa noudatetaan naapuruussuhdelakia, jota valvoo poliisiviranomainen”, Isosävi toteaa.

Puunkaatolausunnot (pienimuotoisemmat puunkaadot) voi lähettää osoitteeseen suvi.isosavi@sastamala.fi.