Kokemäellä rokotuksia jo 16-vuotiaille

Rokotus. Kuva: Pixabay.

Rokotukset koronaa vastaan etenevät.

Kokemäellä ja muualla Kessoten alueella aikoja voivat varata jo kaikki 16 vuotta täyttäneet. Huittisissa ovat vuorossa 30 vuotta täyttäneet, Sastamalassa ja Punkalaitumella 40 vuotta täyttäneet.

THL on arvioinut, että kaikki yli 16-vuotiaat ovat saaneet ensimmäisen rokotuksen heinäkuun loppuun mennessä.

 • avatar Kyläläinen

  On todella mielenkiintoista, kun Satakunnan kunnissa rokotukset etenevät niin hyvin ja ilmeisesti rokotteita on saatavilla kaikille kunnille tasapuolisesti. Kun vertaa Sastamalaa, niin ihmetyttää, minkä takia rokotuskattavuus on niin paljon huonompi verrattuna Tampereeseen? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Sastamalan rokotuskattavuus ikäluokassa 50-54 vuotta on 57,4 % kun se Tampereella on 78,1 %. Ikäluokassa 45-49 vuotta rokotuskattavuus Sastamalassa on 27,4 %, kun se Tampereella on 72,8 %. Ikäluokassa 40-44 Sastamalan rokotuskattavuus on 21,1 %, kun se Tampereella on 51,8 %. Rokotteita saadaan Sastamalaan nyt todella vähän, mutta mistä se johtuu? Tampere imee kaikki rokotteet. Joillekin alueillehan (esim. Päijät-Häme ja Keski-Pohjanmaa) on voitu kohdentaa rokotteita tartuntojen ilmaantuvuuden mukaan. Tampereella ei käsittääkseni ilmaantuvuus ollut niin korkeaa, että edellytykset kohdentamiselle olisivat täyttyneet. Minkä takia Sastamala jää nyt nuolemaan näppejään rokotteiden suhteen? Eikö asiaan pitäisi puuttua? Miksi mikään taho ei kiinnitä tähän huomiota?

  Liian vähälle huomiolle on jäänyt myös Sotesin koronarokoteajanvarauksen toimivuus tai pikemminkin toimimattomuus. Puhelimella on lähes mahdotonta päästä läpi. Tänään oli jälleen torstai ja ajanvaraus aukesi klo 10. Lähisukulainen soitti 415 kertaa joista 2 puhelua meni läpi, mutta nekin katkesivat jostain syystä. Tunnin soittamisen jälkeen linja sitten jo suljettiinkin. Ei ole mikään ihme, että meillä on täällä edelleen paljon sellaisia ihmisiä joille rokote ikänsä puolesta olisi kuulunut ja he olisivat sen halunneet, mutta puhelimella ajanvaraus on ollut täysin tuurista kiinni viikosta toiseen ja ilman rokoteaikaa on jääty. Nettiajanvaraus on toiminut paremmin, mutta tarjolla olleet ajat on varattu ihan hetkessä eli varaajan pitää olla sielläkin vähintään lännen nopein! Ja edelleenkään kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää nettiajanvarausta. Muualla asuvien kokemusten mukaan rokoteajanvaraussysteemi ei ole laisinkaan ollut näin ontuva kuin Sotesin alueella. Eikö tätä millään saada toimimaan paremmin?

  • avatar Mää vaan

   No eihän tuo 40-49vuotiaiden kattavuus täällä voi kovin suuri olla, kun vasta viime viikolla aloitettiin rokotukset tälle ikäryhmälle… nuo sinun prosenttisi taitaa pääosin olla hoitotyön henkilökuntaa ja riskiryhmäläisiä.

 • avatar Mullikuhnuri

  Jätit huomiotta yli 55-vuotiaiden ja riskiryhmien rokotukset, jotka luonnollisesti on tehtävä ensimmäiseksi. Rokotteita jaetaan väkiluvun mukaan (Tampereella 241000, Sastamalassa 24000) ja kun väestön ikäjakauma on Sastamalassa vanhuspainotteinen, on työikäisten rokotus pakostakin jäljessä nuorempaa Tamperetta. Sastamalassa oli viime vuoden tilastoissa yli 64-vuotiaita 29,5%, Tampereella 19,1%, 15-64 vuotiaita oli Sastamalassa 56% ja Tampereella 67,4% Tampereella on yli 55-vuotiaiden rokotuskattavuus yli 10% edellä Sastamalaa em. väestörakennesyistä ja vanhojen henkilöiden rokotusten valmistuessa on päästy aloittamaan nopeammassa tahdissa kuin Sastamalassa. Rahasta rokotukset eivät ole kiinni, Sastamalassa sosiaali-ja terveysmenot olivat 3901€ henkilöä kohti, Tampereella 3361€.
  Yksi asia, joka myös saattaa haitata rokotuksia, on asenteet. Vammalan seudulla on uskonto- aate- ja uskomusperustaista rokotevastaisuutta enemmän kuin Tampereella.
  Mikä saa ihmiset soittamaan satoja kertoja puhelinajanvaraukseen, mutta luopumaan ensimmäisen yrityksen jälkeen nettiajanvarauksen yrittämisestä? Aikojahan tulee koko ajan lisää varattavaksi ja nettipalvelusta saa varsin vaivatta ajan, kunhan yrittää seuraavana päivänä uudestaan. Tässäkin vaikuttaa ikärakenne, Sastamalassa yli 55-vuotiaat ovat tamperelaisia avuttomampia tietokoneen käytössä ja heitä on suhteessa enemmän. Ilmeisesti useimmilla on myös lähipiiri jättänyt osaamisensa viime vuosituhannelle. En muuten ymmärrä, miten muualla asuvat voivat verrata Sastamalan nettiajanvarauksen toimivuutta oman alueensa varauksen toimintaan, palveluhan on henkilö-ja asuinkuntakohtainen, eikä Pihtiputaan mummo voi edes yrittää varausta Sastamalassa. Ehkä tässäkin on taas kysymys vain somevalittamisesta.

Jätä kommentti