Näitkö pienen yksinäisen linnun, oravan tai siilin? – Luonnossa liikkuu taas paljon eläinten poikasia

Nuori siili. Kuvituskuva: Pixabay.

Kesällä luonnossa liikkuvat ihmiset kohtaavat orvolta vaikuttavia eläinten poikasia ja toisinaan myös loukkaantuneita luonnoneläimiä.

Nyrkkisääntönä on, että luonnon kiertokulkuun ei pidä puuttua ilman painavaa syytä. Eläinsuojelulaki velvoittaa kuitenkin auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä.

Luonnoneläimen auttaminen vaatii asiantuntemusta, eikä maallikon pidä ryhtyä omin päin toimeen. Paikallinen eläinsuojeluneuvoja tai eläinsuojeluyhdistys auttaa arvioimaan luonnoneläimen avun tarpeen ja ohjeistaa auttamaan oikein.

Yleensä ihminen suojelee luonnoneläimiä parhaiten pitämällä etäisyyttä ja tunnistamalla luonnoneläimille vaaraa aiheuttavat riskitekijät.

Robottiruohonleikkurit, siimaleikkurit ja päältä ajettavat ruohonleikkurit tappavat vuosittain erityisesti siilejä ja sammakoita.

Vapaana liikkuvat lemmikit tappavat vuosittain miljoonia luonnoneläimiä ja niiden poikasia.

”Tavallisesti puhutaan koirien kiinnipitämisestä pesimärauhan aikana, mutta myös kissat aiheuttavat vapaana liikkuessaan tuhoa luonnoneläimille. Vapaana liikkuvat kissat tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä. Erityisesti linnut ja niiden poikaset ovat kissalle helppo saalis”, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Yksinäisen oloisen pienen luonnoneläimen emo voi sittenkin olla lähellä. Siksi eläimiä kannattaa tarkkailla pidemmän aikaa. Kuvituskuva: Pixabay.

Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö luonnossa

SEY Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluneuvojat saavat kevään ja kesän aikana paljon ilmoituksia orvoilta vaikuttavista luonnoneläinten poikasista.

Tavallisesti ilmoituksen aiheena on esimerkiksi pihapiiristä tai kadulta löytynyt yksinäisen oloinen linnun, oravan, rusakon tai ketun poikanen. Suurimpana huolena on, että poikanen on jäänyt ilman emonsa hoivaa, eikä tästä syystä pärjää luonnossa.

Maria Lindqvist muistuttaa, että orvolta vaikuttava poikanen on harvoin emonsa hylkäämä. Tilannetta kannattaa seurata etäältä ja seurata käykö emo hoitamassa poikastaan.

”Luonnoneläinten poikasille paras kasvuympäristö on luonnossa emon hoivissa. Ihmisen hoiviin päätymisen tulisi aina olla tarkasti harkittu ja täysin välttämätön ratkaisu”, sanoo Lindqvist.

Loukkaantuneita eläimiä tulee sen sijaan auttaa poikkeuksetta. Ohjeita hädässä olevan luonnoneläimen auttamiseen voi kysyä esimerkiksi SEYn paikalliselta eläinsuojeluneuvojalta tai paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä. Loukkaantuneista suurpedoista ja riistaeläimistä tulee tehdä ilmoitus hätänumeroon.

Poimintoja