11-vuotias Fanny avasi joulupuodin Vammalan keskustaan toteuttaakseen haaveensa – “Haluan oman ponin”

Fanny Saarela on ollut pienestä saakka innokas leipuri. Puistokadun varren joulupuodissa hän myy gluteenittomia herkkuja sekä pieniä käsitöitä. Kuva: Minna Isotalo.

Kun Fanny Saarela oli pieni, hän ilmoitti ryhtyvänsä isona prinsessa-leipuriksi. Nyt, juuri 11 vuotta täyttäneenä, Fanny ei enää haaveile prinsessahommista, mutta leipomisesta on kehkeytynyt vuosien saatossa oma juttu.

”Tykkään leipoa. Parasta siinä on tietysti herkkujen syöminen”, Sastamalan Vinkkilässä asuva viidesluokkalainen tuumaa.

Leipomuksia syntyy välillä sitä tahtia, etteivät vanhemmat ja kaksi veljeä ehdi tuhota kaikkea. Niinpä hätiin on kutsuttu myös ystäviä ja sukulaisia. Tänä vuonna Fannyn herkuista pääsevät nauttimaan kaikki, sillä tyttö avasi tällä viikolla vanhempiensa avustuksella oman Joulupuodin Vammalan keskustaan, Minetti Sastamalan kioskirakennukseen. Nuori leipuri sai kioskin ilmaiseksi käyttöönsä joulunalusviikoiksi, sillä rakennukseen toivottiin elämää myös talviaikaan.

Myynnissä on makeita ja suolaisia herkkuja sekä paikalla nautittavaksi että kotiin viemisiksi.

”Esimerkiksi joulutorttuja, pullaa, pipareita, fudgea ja toffeeta sekä jotain suolaista. Ensimmäisenä aukiolopäivänä leivoin kinkkupiirakkaa”, Fanny luettelee esimerkkejä.

Herkut voi nauttia kahvin tai glögin kanssa, joista jälkimmäistä kioskilla tarjoillaan ilmaiseksi. Nuorelle leipurille saa myös esittää toiveensa tarjottavista. Kaikkea 11-vuotias ei välttämättä vielä osaa loihtia, mutta vanhemmat ovat tarvittaessa apuna.

Herkut valmistuvat gluteenittomasti

Jos Fanny saisi päättää, hän leipoisi mieluiten perinteisiä kermakakkuja. Harmi vain, että lähipiirissä ollaan enemmän juustokakkujen ystäviä. Niidenkin leipominen sujuu, ja lähempänä joulua kioskilta saattaa löytää nautittavaksi glögijuustokakkua.

Huomionarvoista on, että leivonnaiset ovat gluteenittomia ja valmistuvat gluteenittomassa keittiössä, sillä perheessä on keliaakikko.

”Tästä tuli heti ensimmäisenä aukiolopäivänä kiitosta. Asiakas oli todella mielissään, että kerrankin kaikki tarjolla ollut oli gluteenitonta. Haluamme tässä samalla osoittaa, että gluteenitonkin voi olla hyvää, sillä moni kuvittelee nämä leivonnaiset edelleen kuiviksi ja puiseviksi”, Fannyn äiti Heidi Saarela toteaa.

Leipomuksien lisäksi puodissa myydään Fannyn tekemiä pieniä jouluisia koristeita, kuten enkeleitä ja tonttuja sekä mummun villasukkia. Maksuvälineinä käyvät sekä käteinen että kortti, ja kaupanteko tapahtuu Fannyn isän Olli Saarelan toiminimen alla.

Jouluviikkoon saakka Fannyn Joulupuoti on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin. Jouluviikolla herkuista pääsee nauttimaan maanantaista keskiviikkoon ja aatonaattona torstaina kioskilta voi noutaa ennakkoon tehdyt tilaukset. Sellaisiakin nuori leipuri on valmis ottamaan vastaan.

Tienestien käyttökohde tarkkaan selvillä

Äidin ja tyttären yhteinen toive on, että ihmiset tulisivat rohkeasti kurkistamaan, mitä Fannyn Joulupuodilla on asiakkaille tarjota. Heidi Saarela toivoo myös, että asiakkaat muistavat myyjän olevan vielä lapsi.

”Fanny haluaa itse palvella asiakkaitaan, joten malttia ja ymmärrystä nuorta ikää kohtaan olisi hyvä löytyä. Meistä vanhemmista toinen on tietysti aina paikalla varmistamassa, että kaikki menee kuten pitääkin.”

Lopuksi on vielä pakko kysyä, mihin Fanny aikoo puodista ansaitsemansa rahat käyttää?

”Poniin”, kuuluu vastaus välittömästi.

Vanhemmat ovat luvanneet avustaa hankinnassa, mutta Joulupuodin tuotto käytetään siis lyhentämättömänä oman ponin ostamiseen.

Jätä kommentti