Huittisissa sukelletaan ammuksia Rautasillan alta – tähän mennessä löytynyt kaksi

Rautasillan alla olevia ammuksia on etsimässä kaksi puolustusvoimien sukeltajaa, jotka ovat erikoistuneet ammuksien sukeltamiseen.

Huittisissa Loimijoen yli kulkevan Rautasillan alla on menossa sukellusoperaatio, jossa joen pohjasta etsitään tykistön ammuksia.

Puolenpäivän aikaan alkaneessa operaatiossa on tällä hetkellä löydetty kaksi ammusta, joista toinen on nostettu rantaan.

”Ilmeisesti kaupunki on suunnitellut rannan ruoppaamista ja sen vuoksi täällä oli pari viikkoa sitten sukeltamassa luontokartoittaja, joka etsi vuollejokisimpukkaa. Simpukoita löytyi, mutta niin löytyi myös kaksi tykistön ammusta”, vanhempi konstaapeli Jari Kallio kertoo.

Sukeltaja otti yhteyttä poliisiin, joka puolestaan teki asiasta ei kiireellisen virka-apupyynnön puolustusvoimille.

”Asiaa saattoi pitää kiireettömänä, sillä tällä paikalla ei yleisesti ottaen sukelleta, joten oletettavaa oli, etteivät ammukset häviä pohjasta minnekään.”

Tiedossa ei ole, milloin ja miksi ammukset ovat joenpohjaan päätyneet.

”Sillalta ne on varmasti jossain vaiheessa pudotettu. Kyseisiä kranaatteja on käytetty 2. maailmansodasta lähtien ja paljon sen jälkeen, joten on mahdotonta arvioida, miten vanhoja ne ovat”, Kallio sanoo.

Paikalla olevat maavoimien sukeltajat ovat tulleet Huittisiin Parolasta ja Lahdesta.

Huono näkyvyys tuottaa haasteita etsintään

Vanhempi konstaapeli tietää, että ammusten upottaminen veteen on ollut hyvin yleinen tapa varsinkin 40- ja 50-luvuilla.

”On mahdotonta sanoa, miten paljon ammuksia pohjasta löytyy. Tällä hetkellä sukeltajat ovat löytäneet kaksi, mutta vedessä on pakko edetä käsikopelolla, sillä näkyvyys on noin 20 senttimetriä, syvyys paikalla on noin neljä metriä. Ensimmäinen ammus löytyi, kun sukeltaja törmäsi siihen maskillaan”

Sukellusoperaatiota ovat toteuttamassa puolustusvoimien ammattisukeltajat. Paikalla on poliisin lisäksi kaksi sukeltajaa, sukelluksen johtaja ja kaksi raivaajaupseeria. Pelastuslaitos huolehtii, ettei sukelluspaikalle pääse ylimääräisiä veneitä tai vesiskoottereita.

Kallion mukaan on mahdollista, että ammukset ovat vaarallisia.

”Vedestä nostetut ammukset siirretään puolustusvoimien pommilieriöllä varustettuun kärryyn ja kuljetetaan Porin prikaatiin hävitettäväksi”, hän kertoo.

Kallio ei osaa vielä tarkalleen sanoa, miten pitkään sukellusoperaatio tulee jatkumaan.

”Alue on iso ja näkyvyys huono, joten kyllä tähän useamman päivän saisi käytettyä.”

Vanhempi konstaapeli Jari Kallio kertoo, että ammuksien löytyminen ei ole harvinaista, mutta vesistöstä löytyviä kranaatteja tulee vastaan harvoin.