Myös huittislaisväriä Suomen MM-rallissa – ”Harjulle voisi ottaa sykemittarin mukaan ja katsoa, paljonko starttihetkellä hakkaa”

Tommi Heino ja kartanlukija Patric Öhman Jyväskylän rantamaisemissa. Kuva: Tommi Heino Racing.

Yksi Suomen MM-rallin debytanteista tänä vuonna on Huittisista kotoisin oleva Tommi Heino. Sen lisäksi, että mies kilpailee urallaan ensimmäistä kertaa Jyväskylässä, hänet nähdään myös ensimmäistä kertaa nelivetoauton ratissa.

20-vuotiaalle Heinolle lähtökohdat uran ensimmäiseen Suomen MM-ralliin ovat varsin haastavat, sillä kyseessä on hänen kauden ensimmäinen kilpailunsa. Edellisen kerran Heino ajoi rallia numerot ovissa viime vuoden syyskuussa Kokkolan SM-rallissa, joten kilpailutauon pituudeksi tulee lähes 11 kuukautta. Syy näinkin pitkään taukoon löytyy siviilielämän puolelta.

”Tänä vuonna olen suorittanut varusmiespalvelusta, joten mitään sarjaa ei oikein pystynyt ajamaan. Siitä olisi tullut liian vaikeaa ja stressaavaa”, Heino sanoo.

Mikään viime hetken idea ei Suomen MM-ralliin osallistuminen ollut, sillä projektin suunnittelu käynnistyi jo viime vuoden puolella. Kun SM-sarjaan osallistuminen päätettiin jättää väliin armeijan takia, niin jotain kuitenkin haluttiin tämän vuoden kilpailukalenteriin löytää. Vastaus löytyi terävimmältä huipulta ja Jyväskylästä.

”Ajateltiin, että yksittäinen SM-ralli on sen verran pieni tapahtuma, että otetaan sitten Jyväskylä. Täällä sitä ollaan, tähän satsattiin kaikki ja täällä näytetään mitä osataan.”

”Tärkeintä olisi päästä ehjänä maaliin”

Vuonna 2019 Heino ajoi pienempiä ralleja ja rallisprinttejä, vuotta myöhemmin hän debytoi rallin SM-sarjassa ja viime vuonna ohjelmassa olikin sitten jo uran ensimmäinen täysi kausi SM-sarjassa ja kovatasoisessa etuvetoautojen SM3-luokassa (nykyisin SM4).

Talvikaudelta ei kärkipään sijoituksia tullut, mutta kesäkaudella Heino ajoi Seinäjoella ja Lahdessa kahdesti kolmanneksi.

”Tommilta nähtiin viime vuonna todella nousujohteinen kausi”, Heinon kartanlukijana nyt ensimmäistä kertaa toimiva Patric Öhman kehuu.

Öhman korostaa, että Heinon osalta lähtökohdat edessä olevaan Suomen MM-ralliin ovat nyt huomattavasti erilaiset kuin viime vuoden SM-sarjaan, mutta luotto nuoreen kuljettajaan on kuitenkin kova.

”Iso kilpailu, uusi auto ja ensimmäistä kertaa nelivetoauton ratissa. Luotan kyllä Tommiin. Hän on yllättänyt positiivisesti ainakin minut testeissä, että on pystynyt ajamaan alusta lähtien kovaa ja koko ajan vain vauhti paranee, kun auto tulee tutummaksi.”

Entä jännittääkö kuljettajaa itseään? Vähän, vastaa Tommi Heino.

”Kun ei ole kuitenkaan sitä ’tatsia’, siitä kun on niin pitkä aika, kun on viimeksi ajanut kilpailussa. Harjulle voisi ottaa sykemittarin mukaan ja katsoa siinä kohtaa, kun starttihetki lähestyy, että paljonko syke hakkaa”, Heino naurahtaa torstai-iltana kisan avaavaan Harjun legendaariseen kaupunkierikoiskokeeseen viitaten.

Vastassa Lauri Joona

Heino ja Öhman kilpailevat WRC3-luokassa KMS Racingin nelivetoisella Ford Fiestalla, saaden vastaansa muun muassa Lauri Joonan sekä Toni Herrasen.

Heinon mukaan edessä olevan kilpailun erikoiskokeisiin on tutustuttu YouTube-videoiden kautta, kun taas varsinainen kilpailureitin nuotitus tehtiin tiistaina ja keskiviikkona. Tulostavoitetta ei tulevaan kilpailuun ole asetettu, mutta tulevaisuuden osalta tavoitteet ovat tiedossa.

”Tärkeintä olisi päästä ehjänä maaliin ja saada kerättyä kaikki kilometrit mitä tässä kilpailussa on tarjolla. Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi lähteä myös ulkomaille kilpailemaan. Yritetään saada täältä ehjä kilpailu ja sitä kautta näkyvyyttä”, Heino päättää.

 • Juhannuskoivu

  On se hyvä että näitä rallimiehiäkin vielä löytyy. Kaikkia ei kiinnosta katsella lintuja kiikareilla. Kaikkien autoihin liittyvän harrastajajien pitää vaan olla kovin tarkkana mitä puoluetta äänestää ensi eduskuntavaaleissa. Vihervasemmisto ei aja sinun asiaasi, päin vastoin tavoitteena on tehdä sinusta nöyrä soijapoika pelkästään veronmaksutarkoitukseen . Me kuitenkin työllistämme paljon harrastuksillamme ja kuulumme persvakomiehiin jotka pitävät tämänkin yhteiskunnan pyörimässä ja tuottavat ruokaa myös kettutytöille. Eläköön miehet! Voimaantukaa harrastuksistanne ja työstänne. Näin sanovat feministikuplassa eläjätkin toisilleen.

  • Jerry

   En ymmärrä mitä hyvää on saastuttamisessa ja metelöinnissä?
   Moottoriurheilun olisi syytä siirtyä esim. sähkötekniikkaan viimeistään nyt ihan omankin etunsa vuoksi.

Kommentointi ei ole käytössä.