”Kioskin myyjästä tuli Lego-ukon näköinen”, naurahtaa Leevi Seppä-Murto.
Hänen työparinsa Vilho Alajääskö allekirjoittaa näkemyksen. Poikien toimesta Kaalisaaren Padel-kentän läheisyydessä sijaitsevan ison sähkömuuntamon yksi seinä on muuttunut maanantain aikana kioskiksi.
Vili Reinola on taiteillut toiselle seinälle hiekkarannan linnoineen kaikkineen. Nyt kyseisessä Kaalisaaren kolkassa on aina kesä.
”Pientä viimeistelyä vielä. Tuohon rannalla olevaan kylttiin tulee tekstiä”, Vili selvittää ja jatkaa spreijaamista.
14-vuotiaat kaverukset eivät epäröineet ilmoittautua mukaan katutaidetyöpajaan, kun Vilhon äiti heille asiasta vinkkasi.
”Olemme käyneet Tampereella tekemässä vastaavaa, mutta Sastamalassa ei ole mitään paikkaa, johon saisi maalata”, Vilho sanoo.
”Tosi kivaa, että nyt tuli tällainen mahdollisuus.”
Huolella tehdyt graffitit tosi hienoja
Kolmatta muuntamon seinää korostaa näyttävä Kalssu-teksti. Se on 12-vuotiaan Luka Lausniemen käsialaa. Hän miettii vielä maalaisiko tekstin taustalla olevalle pilvelle mustalla ääriviivat vai ei.
”Olen ihan tyytyväinen. Tämä oli ensimmäinen oikea graffiti, jonka teen”, hän toteaa.
Piirtämisestä pitävä Luka on harjoitellut graffiteja virtuaaliversioina. Mutta onhan konkreettinen taideteos vähän eri juttu, hän miettii.
”Graffitit ovat tosi hienoja, jos ne on suunniteltu ja toteutettu huolella. Eli ne tekee joku, joka tietää mitä tekee”, Luka sanoo.
Muuntamon neljättä seinää koristavat muun muassa huulet, silmä, nenä ja sydämet. Niistä vastaa Essi Rajamäki, 11. Hän on ollut projektissaan poikia nopeampi, eikä ole jutuntekohetkellä enää paikalla.
Nuorten tekemää katutaidetta myös pieniin kuntiin
Sastamalan nuorisopalveluiden organisoima katutaidetyöpaja on osa Operaatio Pirkanmaata. Kun Tampereen ja ympäryskuntien kulttuuripääkaupunkihanke karahti kiville, päätettiin pienemmällä budjetilla toteuttaa monenmoista osallistavaa kulttuuritoimintaa maakunnan laajuisesti.
Työpajan ohjaaja, lastenkulttuuriyhdistys SirkusRakkausPumPumia edustava Tomi Lastunen on kiertänyt ympäri Suomea vastaavassa tehtävässä useiden vuosien ajan. Hänen mukaansa suuremmissa kaupungeissa on usein pieniä paikkakuntia enemmän sijaa katutaiteelle. Esimerkiksi Tampereella on osoitettu seinäpinta-alaa, jolle on luvallista tehdä graffiteja.
”Tällaisten pajojen myötä vastaavaa on voitu toteuttaa pienemmissäkin kunnissa. Itse toivoisin, että nuoret saisivat yhä enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kaupunkiympäristöön ja heillä olisi tekemistä, jonka he kokevat mielekkääksi”, Lastunen sanoo.
Sastamalassa katutaide koristaa Kaalisaaren muuntamon lisäksi jo ainakin Karkussa rautatiesillan alikulkua. Viime kesänä myös Vammaskosken sillan alle ilmestyi hieno maalaus. Ensin mainittu syntyi kuntalaisia osallistavan hankkeen avustuksella, jälkimmäisestä vastasi Toimintakeskuksen väki.