Kansainvälinen työvoima yksi ratkaisu osaajapulaan Satakunnassa

Työntekijät, työvoima
Osaajapulan vuoksi kansainvälinen työvoima tulee lisääntymään lähivuosina todennäköisesti koko maassa.

Useimmilla satakuntalaisilla yrityksillä on haasteita rekrytoinnissa. Noin puolet harkitsee kansainvälistä työvoimaa ratkaisuna osaajapulaan.

Rekrytoinnissa kertoo kokeneensa haasteita reilusti yli puolet yrityksistä. Ne pystyvät kuitenkin pitämään hyvin kiinni työntekijöistään.

Haastatelluista yrityksistä kolmella viidestä on kokemusta kansainvälisen työvoiman käytöstä ja neljä viidestä voisi olla valmis rekrytoimaan kansainvälisiä osaajia tulevaisuudessa. Tukea toivotaan erityisesti kielikoulutukseen ja asettautumiseen.

”Kansainvälinen työvoima tulee osaajapulan vuoksi lisääntymään lähivuosina todennäköisesti koko Suomessa. Myös Satakunnassa on syytä laajasti pohtia, miten voimme tukea alueen yrityksiä tässä muutoksessa ja millaisilla konkreettisilla palveluilla voimme tukea kansainvälisten osaajien asettautumista uudelle kotipaikkakunnalle”, sanoo kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja Satakunnan ELY-keskuksesta.

Tulokset selviävät alueen yrityksille tehdyistä puhelinhaastatteluista. Satakunnan ELY-keskus teetti kartoituksen yhdessä kumppaniensa kanssa.

 • Seppo

  Miksi ne yritykset jotka maksavat kunnon palkkaa ja on hyvät työolot ei koskaan valita osaaja pulasta?

  Toiset yritykset nyt vaan haluavat halpa työvoimaa ja sitten vielä verovaroin avustettua asumista ja koulutusta

 • Mullikuhnuri

  Persut eivät halua työperäistä maahanmuuttoa. He haluavat estää nuoria kouluttautumasta hyväpalkkaisiin ammatteihin, jotta matalapalkka-aloilla saadaan työpaikat tukittua ulkomaisilta tekijöiltä kotimaisilla pudokkailla. Leikataan koulutuksesta.

  • Tuntematon

   Mullikuhnuri haluaa maahan vain 2 euron hitsareita polkemaan palkkoja.
   Persut haluavat että kaikki tulevat toimeen palkallaan.
   Ihmeellistä kuinka vihervassarit ja kokkarit aina löytävät toisensa kun heikennetään tavallisen suomalaisen mahdollisuuksia pärjätä. Ai niin tavoitehan on luodä yhteiskuntaan sekasortoa marxin oppien mukaan.

   • Mullikuhnuri

    Haluan, että kaikilla suomalaisilla nuorilla on turvallinen perhetausta ja taloudelliset mahdollisuudet opiskella laadukkaasti toimivassa koulussa ammattiin, jonka palkalla elää hyvin. Edellinen perskekohallitus romutti tämän kokonaisuuden leikkauksillaan. Ammattikoulujen opetuksen taso on romahtanut, kun opetuksesta on leikattu. Ammattikoululaisten opetus on siirretty harjoittelupaikkoihin, jotka saavat näin halpaa, ellei jopa ilmaista työvoimaa. Tällaista on persupolitiikka: viedään nuorilta mahdollisuus hyvään koulutukseen, jotta he jäävät hanttihommiin tukkimaan oletettua ulkomaalaisten työntekijöiden tulvaa. Samaan aikaan työnantajat valittavat työntekijäpulaa, puutetta, jonka nuoria riistävä perskekohallitus sai aikaan, ja jota persut haluaisivat päästä jälleen syventämään ainoan aatteensa, ulkomaalaisvastaisuuden nimissä.

 • Tuntematon

  Ammattikoulutuksen laadusta olen samaa mieltä kuhnurin kanssa. Muu kuhnurin teksti onkin sitten jo putinistista vihan lietsontaa.
  Katso mitä ruotsissa tapahtuu ja puhu sitten vasta maahanmuuton lisäämisestä. Tämähän on yksi sosialistidemokraattien tavoitteista yhdessä vihervassareiden kanssa että saataisiin lisää ruokittavia suita sossun luukulle joita sitten loputon sossutanttojen joukko palvelee lopun ikää.
  Kyllä tänne voi tulla kun tulee töihin, mutta kun perheiden yhdistämisen kautta tänne tulee kaikki kummin kaimatkin.
  Ota nyt järki käteen ja ymmärrä ettei raha kasva puissa ja haluatko tänne ruotsin mallin mukaan uljomaalaisten johtamat huumerikollisuusliigat ?

  • sepekantonen

   Varmaan kannattaa pitäytyä nimittelemästä, jos haluaa välttää vihanlietsontaa.

   Ruotsissa taitaa olla noin 20% väestöstä muuta kuin ”kantaruotsalaista” ja tämä osaltaan auttaa Ruotsin talouskoneen porskutusta. Jengiongelma täytyy totta kai ottaa Suomessakin vakavasti, vaikka jengit toistaiseksi ovatkin pitkälti kantasuomalaisten hallussa. Vaikkapa Ranta-Ahosta tulisi median kirjoittaa aivan eri sävyyn kuin nykyisin. Suomessa kuoli viime vuonna narkkaamiseen ja sekakäyttöön enemmän ihmisiä kuin liikenteessä, joten huumeongelmaa pitäisikin lähestyä ennen kaikkea kansanterveydellisestä näkökulmasta. Miksi niin moni nuori syrjäytyy?

Jätä kommentti