Kansioittain tyrvääläistä lentopallohistoriaa nyt kaikkien selattavissa – Jorma ”Nakke” Tervamäen leikekirjoille uusi koti Sastamalan pääkirjastosta

VaLePan Mauri Esko toimitti Nakken leikekirjat pääkirjastolle. Ne otti vastaan kirjastonjohtaja Sari Sillanpää.

Vuosi sitten helmikuussa menehtyneen intohimoisen lentopallomiehen Jorma ”Nakke” Tervamäen leikekirjat ovat nyt kaikkien selattavissa. Nakken vaimo Kirsti ja perikunta antoivat suostumuksensa lentopalloaiheisten kirjojen sijoittamiseen Sastamalan pääkirjaston lukuhuoneeseen. VaLePan toimittaman tiedotteen mukaan he olivat iloisia, että kaikilla halukkailla on nyt mahdollisuus käydä muistelemassa Nakken taltioimia historiallisia lentopallotapahtumia.

Myös kirjastonjohtaja Sari Sillanpää oli myötämielinen idealle. Hän muistuttaa, ettei suinkaan ole itsestäänselvyys, että kirjasto voisi ottaa vastaan kaikkea sille tarjottua materiaalia.

”Lentopallo on kuitenkin niin merkittävä tekijä Sastamalasta ja VaLePasta Sastamala tunnetaan. Sastamala tunnetaan myös kirjakaupunkina. On hienoa, että nyt nämä kaksi asiaa lyövät kättä keskenään. Nykyään ollaan huolissaan lasten oppimisesta, luku- ja kirjoitustaidosta. Liikunta kehittää myös aivoja”, hän toteaa tiedotteessa.

Leikekirjoista löytyy myös vanhempaa aineistoa.

Nakke seurasi hyvin tarkkaan kaikkea urheilua, mutta lentopallo oli hänen intohimonsa. Nakken juuret ovat vahvasti Nälkälänmäessä ja sieltähän olivat melkein kaikki 70-luvun Kisan mestaruussarjapelaajat.

Nakke keräsi lentopallopeleistä lehtileikkeitä, jotka hän sitten huolellisesti liimasi leikekirjoihin. Perustyrvääläisenä häntä lähellä olivat erityisesti kotiseudun joukkueet ja pelaajat. Nakkella oli 15 kansiota 2010-luvun alusta kauden 2017-2018 loppuun asti. Näissä kansioissa pääosissa ovat uutiset VaLePan liigajoukkueesta, mutta mies seurasi aktiivisesti myös maajoukkueen uutisointia. Osansa saivat myös juniorit sekä naisjoukkueet. Joukossa oli myös joitain uutisia 70-luvun Kisasta.

Tervamäellä oli pitkä lentopalloura myös itsellään. 60-luvulla hän pelasi ja toimi sittemmin muun muassa Vammalan Kisan mestaruussarjajoukkueen päävalmentajana. Myöhemmin Nakke luotsasi Kisan juniorijoukkueita.

Aina ystävällinen, auttavainen ja hyväntuulinen mies oli myöhemmin vakivieras VaLePan liigapeleissä.

Nakke leikekirjojensa parissa. Kuva: Ilkka Metsälä.