”Turvallisuus on muutakin kuin kypäriä ja konekivääreitä” – Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili Sastamalassa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen kainalossa riitti yhteiskuvia haluavia eduskuntavaaliehdokkaita. Kaikkosen kanssa juttusille Sastamalaan oli saapunut muun muassa Petra Schulze Steinen Valkeakoskelta.

Kahvila Kodinsydämen tupa oli täynnä maanantaina iltapäivällä, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen piipahti Sastamalassa kesken eduskuntavaalikiireiden.

Kaikkonen tarttui Sastamalassa kolmeen tiukkaan teemaan: Suomen puolustuskykyyn, yleiseen turvallisuuteen ja vaaligallupeihin.

Tiukkoja kysymyksiä ministerille esitettiin myös liittyen nykyisen hallituksen onnistumiseen ja tulevaan hallituspohjaan. Odotetusti esiin nousi myös pääministeri Sanna Marinin viime viikolla Kiovassa tekemä avaus, että Suomessa voitaisiin keskustella käytöstä poistuvien hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan.

Päätökset Natoon liittymisestä ja hävittäjistä miellyttävät

Kaikkonen pitää hyvänä, että Suomessa on huolehdittu oman maan puolustuskyvystä myös aikana, jolloin moni maa Euroopassa on ajanut puolustuskykyään alas.

”Nyt voimme olla siitä kiitollisia, kun elämme jännitteistä aikaa.”

Puolustusministerin mukaan Suomen puolustuskyky pärjää Eurooppalaisessa vertailussa erinomaisesti.

”Joulukuussa 2021 tehty päätös korvata vanhenevat Hornetit uusilla F-35-hävittäjillä oli oikea myös ajoituksellisesti. Jos hankintapäätös tehtäisiin nyt, veikkaan, että puhuttaisiin vähän erilaisista summista.”

Kaikkonen näkee, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on asia, josta hyötyisivät kaikki.
”28 maata 30:stä on jo hyväksynyt hakemuksemme ja Unkarin ja Turkin kanssa työtä jatketaan. Olen vedonnut Unkariin, että saisimme ratifioinnin heiltä kohtuullisen pian ja he vastasivat kyllä, että se voidaan saada maaliskuun aikana.”

Kaikkonen totesi, että turvallisuus on muutakin kuin puolustusministerin edustamia kypäriä ja konekiväärejä.

”Se on sitä, että puutumme ajoissa esimerkiksi nuorten jengiytymiseen ja rikollisuuteen. Sitä, että saamme lapsille laadukasta kasvatusta ja koulutusjärjestelmän sekä vanhuksille ja sairaille hoitoa. Meillä pitää olla töitä ja työikäisten ja -kykyisten on oltava mukana töissä.”

Esille nousi myös huoltovarmuuden tärkeys.

”Jos ruoantuotanto romahtaa, sitä ei hevillä nosteta takaisin. Kotimainen energia osoittaa arvonsa nyt, kun energiaa ei Venäjältä tule”, Kaikkonen totesi.

Gallupit povaavat tappiota

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kuukausi, eivätkä gallupit ennakoi keskustalle kovin mairittelevaa tulosta. Kaikkonen ei kuitenkaan ota tästä turhaa stressiä.

”Gallupit ovat gallupeja ja niihin kysytään parin tuhannen ihmisen mielipide. Minulta ei ainakaan ole vielä koskaan kysytty vastausta gallupiin”, Kaikkonen toteaa ja läsnä oleva joukko pudistelee päätään sen merkiksi, ettei muiltakaan.

”Toki ne antavat suuntaa, mutta ratkaiseva merkitys on sillä, mitä ihmiset äänestävät vaalipäivänä”, ministeri toteaa ja muistuttaa, että myös edellisissä aluevaaleissa ja kuntavaaleissa keskustalle on ennustettu rökäletappiota, jota ei kuitenkaan ole tullut.

Kritiikkiä ja kiitosta

Heimo Kuukka tiedustelee Kaikkoselta, eikö ministerillä ole lainkaan omantunnontuskia siitä, että keskusta on hallituksessa hypännyt vihreiden kelkkaan.

”Ihmiset täällä maakunnassa ovat vähän kyrsiintyneitä”, hän huomauttaa.

Kaikkonen muistuttaa, ettei mikään puolue voi tehdä hallituksessa päätöksiä yksin.

”Maanpuolustuksessa ei ainakaan ole mielestäni otettu mitään vihervasemmistolaista linjaa”, Kaikkonen sanoo ja toteaa hallituksen tulosten olevan mielestään mainettaan parempia.

Jaana Viilo intoutuu pitämään Kaikkosen ja keskustan puolia.

”Kuka muu muka olisi ollut puolustamassa kotimaista ruokaa, jos emme me. Tämä lopputulos on sellainen torjuntavoitto.”

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on linjannut, että tulevalla hallituskaudella keskusta ei ole mukana nykyisen kaltaisessa hallituskokoonpanossa. Myös Kaikkonen allekirjoittaa tämän.

”Meidän tulee ratkaista, miten vastaamme valtion velkaantumisongelmaan ja siihen nykyinen hallituspohja ei ole paras”, hän perustelee.

”Voisiko keskusta olla hallituksessa perussuomalaisten kanssa”, kysyy Eero Maijala, eikä Kaikkonen sulje tätä vaihtoehtoa pois.

”Vihreiden ja vasemmiston kanssa meillä on ollut eniten vääntöä”, Kaikkonen kommentoi ja ennakoi uuden hallituksen muodostamisesta tulevan vaativa harjoitus.

Maijalaa kiinnostaa myös, mitä mieltä Kaikkonen on Marinin hornet-heitosta.

Kaikkonen kertoo päässeensä vastaamaan kysymykseen tuoreeltaan heti perjantaina ja olevan edelleen samalla kannalla: hornetit tarvitaan oman maan puolustamiseen.

”Uudet koneet ovat tilauksessa, mutta niitä alkaa tulla vuonna 2026. Näen, että ensisijaisesti meidän tulee tukea Ukrainaa muilla tavoilla ja on hyvä muistaa, että olemme toimittaneet sinne myös raskasta kalustoa.”

Jätä kommentti