Lukijamme kuvasivat revontulia Sastamalassa – Häijäässä ikuistettiin upea revontulikorona

Revontulet keskustan yllä. Kuva: Petri Niittymäki.

Lukijamme olivat torstai-iltana liikkeellä kamerat taivasta kohti suunnattuna, olihan mahdollisuus nähdä luonnon omaa värien ilotulitusta, eli revontulia.

Petri Niittymäki lähetti toimitukseen Pesurinkadulta keskustan suuntaan nappaamansa kuvan. Toinen hänen kuvistaan on otettu Roismalanlahden rannalta.

Margit Aalto Häijäästä sai ikuistettua upean revontulikoronan, ja lähetti siitä kaksi valokuvaa toimitukseen.

Margit Aalto kuvasi revontulikoronan.

Mikä on revontulikorona?

Ilmatieteen laitos kertoo erilaisista revontulimuodoista verkkosivuillaan. Perusmuoto on kaukaisesti sateenkaarta muistuttava itä-länsisuuntainen kaari pohjoisella taivaalla. Niitä kutsutaan kansanperinteessä usein nimellä Pohjan Portti. Aktiiviset revontulimuodot muuttavat muotoaan nopeasti siten, että jopa muutamassa sekunnissa taivaankansi on revontulivalojen peittämä. Tyypillisiä värejä ovat vihertävän kellertävä ja violetti.

Revontulikorona nähdään silloin kun revontulimuodot ovat suoraan katsoja yläpuolella. Tällöin revontulien alhaalta ylöspäin suuntautuvat nauhamaiset rakenteet näyttävät supistuvan yhteen taivaannavassa. Ilmiö johtuu perspektiivistä, koska revontuliverhot muodostavat vertikaalisen rakenteen, jota alhaalta ylöspäin tähyillään.

Revontulia Petri Niittymäen kuvaamana.
Revontulikorona Häijäässä. Kuva: Margit Aalto.