Asuntomarkkinoita paikoin vaivaava hiljaisuus ei näy OP Koti Satapirkan alueella – Kysyntä on kovaa niin Sastamalassa kuin Huittisissakin

Suomen eri paikkakunnilla on suuria eroja siinä, miten vilkasta – tai hiljaista – asuntokauppa on. OP Koti Satapirkan alue on yksi vireimpiä alueita myyntitilastojen valossa.

”OP Kodin tilastoista selviää, että meidän myynnistä pääosin vastaavat välittäjät Teppo Oras ja Jukka Ruusumaa löytyvät Suomen kolmen parhaan joukosta, kun mitataan alkuvuoden kauppalukuja”, iloitsee markkinoinnista vastaava Jari Heinonen.

Vaikka muualta maasta kuuluu toisenlaistakin viestiä, niin OP Koti Satapirkan välittäjien toimesta kauppaa on käyty liki viime vuosien tahtiin.

”Huomionarvoista on, että edellisetkin vuodet ovat olleet vilkkaita”, Oras korostaa.

Rantakohteilla on kysyntää

Sastamalan alueella kysyntää on erityisesti isommista, hyväkuntoisista kerrostalo- ja rivitaloasunnoista, samoin uudemmista omakotitaloista.

”Ja myös kesämökeistä. Erityisesti rantakohteet tekevät nopeasti kauppansa”, Oras tietää.

Jari Heinonen toteaa, että korkokustannusten nousu tukee ainakin osittain alueen asuntokauppaa.
”Mietitäänpä perhettä, joka etsii hieman uudempaa omakoti- tai rivitaloa esimerkiksi Tampereelta. Siellä esimerkin mukaisesta kohteesta voi joutua maksamaan helposti yli 100 000 euroa enemmän kuin meidän alueeltamme. Nykyisen korkotason aikana ja etätyömahdollisuuksien lisäännyttyä ei työmatkan pituudellakaan välttämättä ole enää yhtä suurta merkitystä kuin oli ehkä aiemmin”, Heinonen miettii.

Laina-asiat mietityttävät tietysti aina.

”Jos asiakkaalla on lainaa 200 000 € 20 vuoden laina-ajalla ja korko on 1% ja marginaali 0,5%, on lainan kuukausierä 965€. Koron noustessa 4 prosenttiin on kuukausierän suuruus 1212 €, eli 247 euroa enemmän”, Ruusumaa antaa konkreettisen esimerkin.

Niin Sastamalaa kuin Huittistakin leimaa monipuolinen ja runsas yrityskanta. Se on suuri vahvuus, kun haetaan uusia asukkaita.

”Sastamala saa osansa myös Tampereen imusta. Kaupungista on sinne loistavat liikenneyhteydet, mutta asumista on tarjolla väljemmin, ja huomattavasti paremmalla hinta-laatusuhteella”, Oras muistuttaa.

Välittäjän käyttäminen tuo turvaa

Kokeneelle kiinteistönvälittäjälle asuntokauppaan liittyvä lainsäädäntö ja markkinointi on arkipäivää, joten välittäjän käyttäminen tuo aina turvaa kaupankäynnissä. Asuntokauppaan liittyvän lainsäädännön laajuus voikin tulla monelle yllätyksenä. Samoin se, että erilaisia dokumentteja tarvitaan monenlaisia.
”Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on hankkia ne asiakkaan puolesta. Lisäksi kiinteistönvälittäjän on helpompi hinnoitella kohde, koska hänellä on selkeä näkemys kyseisen alueen toteutuneista kaupoista. Korostaisin myös sitä näkyvyyttä, jota tarjoamme kohteillemme eri kanavissa. Kaikki kohteet kuvataan ammattimaisesti”, Ruusumaa selvittää.

OP Koti Satapirkassa asiakas saa täyden palvelun, sillä saman katon alta ja samalla käynnillä hoituvat myös laina- ja vakuutusasiat. ”Lisäksi kauppoja voidaan tehdä myös täysin sähköisesti, eli asiakas voi olla vaikka Espanjassa tai mökkilaiturilla”, Heinonen mainitsee.

Markon vinkit mökin myyntiin

+ Pyydä paikalle välittäjä – ulkopuolisin silmin saat hyviä vinkkejä, sekä arvion mökin hinnasta.
+ Siivoa pihasta ylimääräiset tavarat ja leikkaa nurmikko. mahdollistaa hyvän ensivaikutelman.
+ Jos kyseessä on rantakohde, panosta vesistönäkymään.
+ Kerro kokemuksistasi: saako järvestä kalaa, löytyykö lähistöltä hyviä marja- ja sienestysmaastoja.
+ Selvitä luvat ja lainalaisuudet valmiiksi.

(Vinkit antoi Marko Matoniemi, kiinteistönvälittäjä)

Mistä tunnistat hyvän taloyhtiön?

Tarkista nämä:

+ Isännöitsijäntodistus  -tarkista korjaushistoria ja tiedossa olevat remontit. Varmista, että taloyhtiöllä on myös korjaussuunnitelma tulevaisuuden varalle.
+ Tutustu tilinpäätökseen, taseeseen ja toimintakertomukseen. Selvitä, riittävätkö tulot kattamaan menot ja onko taloyhtiöllä paljon velkaa.
+ Miltä rakennus näyttää – onko siitä pidetty huolta? Miltä piha, parvekkeet  ja kellaritilat näyttävät?
+ Onko taloyhtiössä tehty talousarviota ja onko siinä varauduttu riittävästi esimerkiksi ylläpitokorjauksiin?
+ Isännöitsijän rooli taloyhtiön hoidossa on keskeinen. Onko kohteen isännöitsijä ammattitaitoinen ja palvelualtis?