”Pahemminkin olisi voinut käydä” – Jackonin tehdasalueen palo saatiin rajattua nopeasti

Tehtaan alueella oli useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Kuva: Anne Heikkilä.

Eristevalmistaja Jackon Finlandin Sastamalan tehdasalueella torstaina aamupäivällä syttyneessä palossa oli ainekset suureen vahinkoon. Paikalle hälytettiin varmuuden vuoksi 24 pelastuslaitoksen yksikköä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin mukaan muovinen kierrätysmateriaali syttyi toistaiseksi tuntemattomasta syystä palamaan tehtaan tuotantorakennuksen kyljessä olevassa katoksessa.

”Kun pelastajat saapuivat paikalle, materiaali paloi suurella liekillä ja aiheutti voimakasta savua ja hajuhaittaa”, hän kuvailee.

Pelastajat saivat palon rajattua nopeasti, eikä se näin ollen päässyt leviämään varsinaiseen tehdasrakennukseen.

”Onneksi yksi yksikkömme oli sattumalta aika lähellä palopaikkaa. Pahemminkin olisi voinut käydä, mutta ripeä toiminta esti palon laajentumisen. Tehdaskiinteistö on iso kompleksi, hyvä että palo saatiin hallintaan ja sammutettua.”

Puolen päivän aikaan palopaikalla oli vielä 10 yksikköä ja useita pelastajia jälkiraivaus- ja purkutöissä.

”Olemme varmistaneet, että missään rakenteissa ei ole palopesäkkeitä. Lisäksi kiinteistöön pääsi hieman savua, joten tilojen tuuletus jatkuu. Arvioisin, että kello 14 mennessä operaatio on ohi”, palomestari sanoo.

Jackonin toimitusjohtaja Veli Ollilan mukaan tehtaan ja konttorin väki evakuoitiin kiinteistöstä heti kun palo havaittiin.

”Paikalla oli työntekijöitä noin 30, ja kaikki sujui suunnitelman mukaan ja rauhallisesti”, Ollila kertoo.

Ollila on ollut eristevalmistajan palveluksessa ja Sastamalan tehtaalla yli vuosikymmenen. Torstain tapahtumat olivat ensimmäiset laatuaan, jotka antoivat aihetta laittaa pelastautumissuunnitelmat täytäntöön.

”Turhaan emme ole suunnitelmaa tehneet ja harjoitelleet poistumista. Kaikki meni niin kuin pitääkin.”

Ollila ei lähde vielä arvelemaan, mistä katoksessa syttynyt palo on saanut alkunsa. Asia on hänen mukaansa selvityksen alla.

Aiheesta aiemmin: 

Jackonin tehtaalla tulipalo – Sastamalan Lousajassa paikalla useita pelastuslaitoksen yksiköitä

Video: Eija Vuorijärvi.