Miljoona roskapussia -kampanja innostaa ihmisiä – Sastamalan kaupunki lupaa apuja, jos isommalla porukalla talkoillaan

Viime keväänä Venla ja Annabella tekivät ikäviä roskalöytöjä ulkoillessaan. Arkistokuva: Eija Vuorijärvi.

Toimitukseen on tihkunut tietoa niin Huittisista, Kokemäeltä kuin Sastamalastakin, että ojanpientareet, tienvarret ja puistikot ovat alkaneet kuntalaisten toimesta siistiytyä. Toki yksittäiset ihmiset ja yhdistykset ovat ennenkin aktivoituneet roskienkeruussa, mutta tänä keväänä monissa kunnissa Alueviestin jakelualueellakin on innostuttu Ylen lanseeraamasta Miljoona roskapussia -kampanjasta.

Kampanjan ideana on innostaa ihmiset keräämään roskia joko yksin tai yhdessä perheen, työkavereiden, sukulaisten tai ystävien kesken. Kampanjaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua, riittää kun merkitsee kerätyt pussit kampanjasivuston roskalaskuriin.

Sastamalan kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävi korostaa, että roskapussin kokoa ei ole kampanjassa tarkemmin määritelty.

”Pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai vaikka pienempi hedelmäpussi. Pääasia on, että roskia kerätään. Roskapussi toimitetaan sekajäteastiaan”, hän selvittää.

Kampanja kestää 14. kesäkuuta saakka.

Kaupunki auttaa innokkaimpia kerääjiä

Toimitukseen soittanut lukijamme kertoi keränneensä kävelylenkillään pussillisen pikkuroskaa. Hän pohti oman jäteastiansa täyttyvän melko nopeasti, jos jatkaa roskienkeruuta päivittäin.

Suvi Isosävi, voisiko kaupunkia auttaa asiassa?

”Jos innostuu keräämää oikein jätesäkkikaupalla roskia, tai kyläseura tai joku porukka haluaa pitää roskienkeruutalkoot, kannattaa ottaa yhteyttä minuun ja ilmoittaa asiasta. Sovitaan mihin ja milloin säkit voi jättää, ja kaupungin työntekijä noutaa ne”, Isosävi vastaa.

Hän korostaa, että kyse täytyy olla isoista roskamääristä. Ja ehdoton edellytys kaupungin avulle on, että asiasta sovitaan etukäteen.

”Roskapussit eivät saa jäädä pitkäksi aikaa lintujen revittäviksi tienvarteen.”

Roskatalkoisiin Isosävi lupaa pyydettäessä roskapihtejä lainaan, ja talkoita varten saa myös jätesäkkejä kaupungin varastolta.

Lapsetkin voivat innostua

Isosävi kiittelee Ylen kampanjaa ja muistuttaa, että roskien kerääminen on helppoa ja mielekästä ajanvietettä. Se tekee ympäristölle hyvää.

”Esimerkiksi kun käy iltalenkillä, nakkaa vaan muovipussin matkaan ja mättää sinne ojanvarsilta roskaa. Roskia kun valitettavasti aina löytyy. Hanskat pitää tietysti olla kädessä roskia kerätessä.”

Kaupunginpuutarhuri kertoo aktivoineensa myös jälkikasvuaan siivoamaan ympäristöä.

”Jäätelöpalkalla muovipussi täyttyy aika nopeasti lähialueelta kerätyistä roskista. Lapsille on myös hyvä näyttää esimerkkiä siitä, mihin roskat oikeasti kuuluvat.”

”Pidetään Sastamala siistinä”

Kaupungin puistotoimella menee valitettavasti valtava määrä työtunteja pelkästään roskien keräämiseen, Isosävi kertoo.

Yleisiä roskiksia on kaupunkikuvassa satoja, mutta se ei aina ole tae roskattomuudesta maastossa.

”Jostain syystä se nuuskanölli tai tyhjä juomatölkki ei tahdo sinne roskapönttöön osua.”

Säännöllisiä roskalenkkejä kaupungin puistotoimi tekee kesäaikaan noin kuuden ihmisen toimesta. Yleensä maanantait ovat niin sanottuja roskalenkkipäiviä, mutta ympäristön siistimistä tehdään pitkin työviikkoa.

Isosävi kannustaa kaikkia roskankeruuseen ja pistämään jätteet alunalkaen sinne, minne ne kuuluvat, eli jäteastiaan. Roskat eivät kuulu luontoon.

”Kiitän kaikkia talkoisiin mukaan jo lähteneitä ja lähteviä, teette arvokasta työtä. Pidetään Sastamala siistinä.”

Jos suunnittelet talkoita ja haluat kaupungin hakevan roskat, ota yhteyttä: suvi.isosavi@sastamala.fi

  • jukkakeskinen

    Nyt olisi oikea aika tehdä kiusaa näille keräilijöille, kuten me suomalaiset kateuksissamme usein teemme; lopetetaan roskaaminen!
    Viedään itse roskat roskikseen, niin kerääjät eivät onnistu tavoitteessaan saada miljoonaa roskaa kerättyä!
    Voitaisiin sitten naureskella heille, että ettepä onnistuneet löytämään lähellekään miljoonaa roskaa, läl-läl-lää!

Kommentointi ei ole käytössä.