Taiteilija Johanna Oras: ”Tyrvään näyttely on urani paras”

Johanna Oras on taiteessaan aina rikkonut rohkeasti rajoja ja kulkenut omaa tietänsä.

Siveltimenvetoja, grafiikkaa, veistoksia, kuoseja…  ”Kallan tarina – Kalmankukasta kuosiin”-näyttely on nimensä mukaisesti värikäs ja tarinallinen.

Johanna Oraksen taiteilijauran 30-vuotisjuhlanäyttely Tyrvään Pappilan Kivinavetassa kuljettaa näyttelyvieraan hämmästelemään sitä, miten yksi teema on innoittanut taiteilijaa yhä uudelleen jo vuosien ajan. Inspiroituneen taiteilijan käsissä aihe ei ole pysynyt pelkästään kehysten sisäpuolella – vaan taulujen lisäksi kalla on tyyliteltynä päätynyt lopulta jopa kuosiksi. Design-tuotteita on esillä navetan yläkerrassa.

Taidenäyttely kertoo visuaalisesta vuorovaikutuksesta kohteen ja taiteilijan välillä. Yllätyksellisyyttä ei näyttelystä puutu. Kallat esiintyvät monissa kuuluisia klassikkoteoksiakin jäljittelevissä maalauksissa, joissa kukat korvaavat ihmishahmot. Kekseliästä, leikkisääkin.

Triptyykki ”Kallavala, Aino” on saanut inspiraationsa Akseli Gallen-Kallelan klassikkoteoksesta. Ihmishahmot on korvattu kalloilla.

”Kaikki sai alkunsa hääkimpusta tilatusta työstä, jossa valkoiset kallat oli kiedottu pitkistä varsistaan hopealangalla yhteen”, taustoittaa Johanna Oras.

Se oli taiteilijan aivan ensimmäinen kalla-aiheinen työ. ”Kuoleman kukkanakin” tunnettu kalla alkoi kiehtoa kauneudellaan ja elää omaa elämäänsä taiteilijan ajatuksissa. Siitä tuli loputon luovuuden lähde.

Yksityiskohta teoksesta ”Kallador Dali”. Työ mukailee Salvador Dalin kuuluisaa, surrealistista maalausta.

Taiteilija Johanna Oras itse pitää Tyrvään näyttelyä uransa merkittävimpänä. Se on myös suurin tähän astisista. Kivinavettaan on koottu kaikkiaan 70 öljyvärityötä ja graafisia teoksiakin 80. Lisäksi esillä on veistoksia, lasiteoksia, luonnoksia sekä designia.

”Mielestäni Pappilan kivinavetta miljöönä sopii loistavasti urani parhaaseen näyttelyyn. Ja onhan Tyrväällä syvät juuret taiteen suhteen, viettihän Akseli Gallen-Kallelakin lapsuutensa täällä”, Johanna mainitsee.

Milla Mustalahti oli mukana rakentamassa näyttelyä. Avajaisiin hän pukeutui tietysti Kallary-kuosiin.

Taidenäyttely on auki koko kesän ajan 13.5.-27.8.2023 Tyrvään Pappilan Kivinavetassa

Taiteilija on itse paikalla La-Su 20-21.5., ja maalaa livenä. Näyttelyvieraat voivat seurata työskentelyä.

Hän on paikalla myös Vanhan kirjallisuuden päivien aikana.

Tyrvään Pappilan Kivinavetta on ihastuttava paikka pitää taidenäyttelyä.
”Poppies and lovers”-teos on maalattu tänä vuonna.

 

Luonnoksia oli esillä yläkerran vitriinissä.