Saku Tuomivaara tähtää huippupassariksi VaLePassa – Pennanen ja Sivula jatkavat pukkipaidoissa

Saku Tuomivaara. Kuva: Mestaruusliiga.

VaLePa julkaisi tiistaina uusia pelaajasopimuksia. Joukkue nappaa passarin Akaa-Volleysta, kun viime kaudella siellä pelannut parikymppinen Saku Tuomivaara siirtyy pukkipaitoihin.

Vuonna 2002 syntynyt Tuomivaara aloitti lentopallon pelaamisen Hämeenlinnan seudulla kuusivuotiaana. Juniorivuosien jälkeen tie vei Lempo-Volleyn 1-sarjajoukkueeseen ja sieltä farmisopimuksen kautta Akaaseen ja lopulta Akaa-Volleyn liigajoukkueeseen.

Lahjakas Tuomivaara on asettanut uralleen selkeän tavoitteen kehittyä urallaan huippupassariksi.

”Tavoitteeni lentopalloilijana on päästä illasta toiseen haastamaan itseäni mahdollisimman paljon. Halusin tulla VaLePaan, sillä tiesin, että täällä hoidetaan ammattimaisesti sekä treenaaminen että sen ulkopuolinen tärkeä työ”, Tuomivaara sanoo.

Tuomivaara odottaa innolla tulevaa sarjakautta. Hän kokee, että hänellä on paljon annettavaa joukkueelle, mutta myös opittavaa.

”Odotan tulevalta kaudelta, että hitsaannumme joukkueena hyvin yhteen ja sitä kautta pääsemme tavoitteisiimme. Koen olevani hyvä joukkuekaveri ja hengenluoja. Kehitettävää löytyy niin lajillisesti kuin fyysisesti, jotta joku päivä pääsen tavoitteeseeni täysammatilaisuudesta.”

VaLePan päävalmentaja Janne Kangaskokko on vakuuttunut nuoren passarin halusta kehittyä urallaan

”Saku on nuori ja kehittyvä pelaaja, jolla on tavoitteet ja arvot selvinä. Lyhyen tutustumisen aikana olen saanut kuvan määrätietoisesta pelaajasta, joka on valmis laittamaan itsensä likoon. Olen seuraillut Sakua muutaman vuoden ja pidän hänen pelityylistään. Täydellinen panostus lentopalloon edesauttaa varmasti tulevana vuonna kehitystä”, Kangaskokko sanoo.

Eetu Pennanen. Kuva: Hannu Moilanen.

Savonlinnassa lentopallo-oppinsa saanut Eetu Pennanen kuuluu VaLePan kokeneeseen pelaajakaartiin, joka vahvistaa joukkuetta myös ensi kaudella. Pennanen päätti keväällä 2022 siirtyä yleispelaajasta liberoksi VaLePaan.
Päätös oli kaikin tavoin onnistunuts, sillä kauden päätyttyä Pennanen valittiin Mestaruusliigan tähdistön liberoksi, lisäksi hän voitti runkosarjan PROLibero kilpailun ja palkintokaappiin tuli Suomen mestaruus ja Suomen Cup kultamitalit.

Tavoitteellisena urheilijana Pennanen suuntaa katseet kohti uusia haasteita:
”Ensimmäinen vuosi oli opettavainen uuden pelipaikan suhteen, nousujohteinen ja haastava mukavalla tavalla. Tuplamestaruus oli hieno kokea, mutta jätti nälkää europelejä ajatellen, koska Mestarien liigan lohkovaihe olisi kova juttu ja selkeä tavoite ensi kaudelle.”

Pennanen on kotiutunut Sastamalaan erinomaisesti ja päätös uran jatkamisesta VaLePassa oli helppo.

”Täällä on upeat fanit ja Sastamalassa on lentopalloilijalle parhaat olosuhteet. Tulevalle kaudelle odotan niin kentällä kuin yleisössä yhtä hyvää meininkiä.”

Valmentajan mukaan Pennanen pelasi hienon kauden roolinvaihdoksen jälkeen ja suoriutui nousujohteisesti vaativasta liberon paikasta.

”Eetu sopii loistavasti joukkueeseen taidoiltaan ja persoonaltaan. Eetu on kentällä rauhoittava elementti ja viimeisen päälle joukkuepelaaja”, Kangaskokko kuvailee.

Urpo Sivula. Kuva: Hannu Moilanen.

Urpo Sivula palasi viime kesänä VaLePaan ja jatkaa pelaamista joukkueessa myös ensi kaudella. Aiemmin Sivula ehti voittaa pukkipaidassa kolme kultamitalia ja mestaruusputki sai jatkoa tänä keväänä. Kovakuntoinen Sivula loukkaantui harmillisesti syksyllä Akaassa. Vaikka kuntoutuminen oli nopeaa, hän ei ehtinyt täysin kuntoutua Mestarien liigan karsintavaiheen peleihin.

”VaLePassa olen tuntenut aina olevani paikassa, mihin kuulun ja tietenkin menestystäkin on tullut. Vielä, kun pitkät harjoitusmatkat jäi pois, perheen parissa saa aikaa enemmän ja poikani pääsevät peleihin, niin kaikki meni nappiin”, Sivula kertoo.

Kotimaisen ja kansainvälisen menestyksen lisäksi on Sivulalla vielä tulevalle kaudelle erityistavoite: ”Mestaruusliigaan oman kipinän tuo Nortsan ohittaminen kaikkien aikojen pisteykkösenä, joten motivaatiota riittää.”

Janne Kangaskokko tuntee hakkurinsa vahvuudet:
”Huippuhakkuri, joka tasaisuudellaan ja kokemuksellaan auttaa joukkuetta päivästä toiseen. Isona tavoitteena mielestäni on pysyä hyvässä kunnossa ja terveenä, ja sitä kautta löytää huippukunto erityisesti alkukauden europeleihin sekä kevään ratkaisuhetkiin.”