Taistelu tuulimyllyjä vastaan – lapsiperheen toivoton tilanne tuulivoimahankkeen keskiössä

Marika Helenius on eläinrakas. Häntä mietityttää, miten hevostoiminnan käy, jos tuulivoimahanke toteutuu suunnitellulla tavalla.

Metsien ympäröimällä kotipihalla Kiikan Teukkulassa islanninhevoset ja ratsuponi nauttivat auringonpaisteesta tarhoissaan. Maalaispiha maitolaitureineen vaikuttaa rauhan tyyssijalta. Tilan omistaja on kuitenkin vaisu, vireillä oleva tuulivoimahanke huolestuttaa nelilapsisen perheen äitiä. Toteutuessaan hanke tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa tuulimyllyt ympäröisivät heidän tilaansa joka puolelta.

”Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että ympäristöä voidaan muuttaa näin radikaalisti. Olemme valinneet maaseudun juuri luonnon ja rauhallisen ympäristön takia. Tästä hankkeesta ei ollut mitään tietoa silloin, kun asetuimme tänne. Tila on kuulunut suvulleni jo 1930-luvulta saakka. Papan isä on aikoinaan tätä tilaa lähtenyt viljelemään ja pappani pikkuhiljaa laajentanut tilaa maata ostamalla”, kertoo Marika Helenius.

Marika käsittää hyvin, että tuulivoimaa tarvitaan. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan ole niin vihreää, kun annetaan ymmärtää.

”Tuulivoiman hypetys murskaa mielestäni alleen monet muut hyvät arvot. Voimalan vaikutuksista saavat kärsiä alueella asuvat kiinteistönomistajat sekä luonto. Metsätuho tulee olemaa valtava.  Eikä tämä tule ainakaan nostamaan lähellä olevien kiinteistöjen arvoa. Kuka haluaa ostaa myllyjen saartaman tilan? Entä mitkä ovat asukkaiden hyödyt tällaisessa hankkeessa?” kysyy Marika.

Heleniusten kotitila on kuulunut suvulle jo sukupolvien ajan.

Tuulivoimalan vaikutukset olisivat moninaiset. Melu- ja välkehaitat huolestuttavat muiden seikkojen ohella. Miten ne käytännössä vaikuttaisivat jokapäiväiseen elämään ja terveyteen, entä eläimiin?

”Ympäristöministeriö on todennut, että tuulivoimaloiden melusta aiheutuvia terveysvaikutuksia alle 2-2,5 km:n etäisyydellä ei voida poissulkea. Äänen luonne on sykähdyksellinen, puhutaan amplitudimodulaatiosta. Siihen ei totu samalla tavalla, kuin tasaiseen ääneen. Se aiheuttaa haittaa etenkin yöaikaan.”

Ajoksenkankaan hanke Teukkulan kylässä on Marikan käsityksen mukaan tuomassa pahimmassa tapauksessa viisi tuulimyllyä tilan ympärille alle 1,5 kilometrin päähän talosta – lähimmät mahdollisesti vain 1,2 kilometrin päähän.

”Ja loput kuusikin vain hieman kauemmas. Kuka ottaa vastuun mahdollisista haitoista? Kaupunki? Kuntapäättäjät? Tuulivoimayhtiö? Olen kuullut, että talvella yhdestä myllynlavasta voi sinkoutua jäätäkin jopa monen sadan metrin päähän.”

Ratsastuskentällä Marika näyttää, minne suuntaan yksi tuulimyllyistä aiotaan sijoittaa.

YLE:n kyselyn mukaan ainakin 30:ssa kunnassa on määritelty minimietäisyys. Yleisin määritelty etäisyys myllyn ja asuinkiinteistön välillä on 2 km. Sastamalassa määritelty etäisyys on vain 1,2 km.

Mielessä on käynyt myös, minne muuttavat voimalan tieltä kaadettujen metsäalueiden eläimet.

”Alueelle ulottuu Huittisten Rekikosken susireviiri, ja se on ollut pitkään myös ilvesten ja pöllöjen pesimäaluetta”.

Marika myöntää, että taistelu tuulimyllyjä vastaan omaa elinympäristöään puolustaessa on tuntunut kirjaimellisesti taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Epätoivoiseltakin. Hän on kokenut perheineen olevansa hyvin yksin tilanteessa, vaikka onneksi myötätuntoakin on herunut – muun muassa muutamilta alueen maanomistajilta.

Maitolaituri henkii menneen ajan tunnelmaa.

”Jos tätä jotenkin edes kohtuullistettaisiin. Mielestäni on liikaa, että myllyjä olisi aivan joka puolella tilaa.”

Marika on kirjoittanut kirjeen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja pyytänyt tätä jakamaan sen hallituksen muille jäsenille. Marika toivoo, että alueella asuvien asukkaiden huolenaiheet otettaisiin huomioon, eikä niitä vähäteltäisi.

Alueviesti sai kirjeen luettavakseen.

Katkelmia Marika Heleniuksen kirjeestä Sastamalan kaupungin päättäjille:

”Vahvistetussa maakuntakaavassa kyseinen tuulivoima-alue on paljon pienempi, kuin mitä tähän hankkeeseen esitetty alue. Maakuntakaavan muoto asettaa myös mielestäni paljon riskejä ympäröivään ympäristöön sekä meidän kotikiinteistöömme, sekä isäni ja muidenkin maanomistajien maankäyttöön hankealueella. Vahvistetussa maakuntakaavassa sanotaan, että tarkempien tutkimusten yhteydessä alueen rajoja voidaan joutua rajaamaan. Nyt kuitenkin tätä aluetta on suurennettu eikä pienennetty.”

”Kuntapäättäjät ovat perustuslain 20§:n mukaan vastuussa ympäristöstä ja meille asukkaille tämä hanke toteutuessaan tuo mukanaan merkittävää haittaa. Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä oikeus vaikuttaa ympäristöä koskevaan päätöksentekoon. Myös omaisuuden suojasta tulee huolehtia, sillä kiinteistön arvo ja arvon säilyminen on suojattu Suomen perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeusopimuksessa. ”

 ”Tämänkaltainen hanke pitäisi saada näyttämään positiiviselta alueen asukkaidenkin silmin. Hanke voisi saada asukkailta kehitysideoita, joilla voisi olla merkittävä etu kaavan etenemisessä ja koko hankkeen toteutumisessa. Jälleen kerran on toimittu selän takana, vaikka mekin olemme tätä kyseistä asiaa kaupungin maankäytön johtajalta useampaan kertaan vuosien mittaan kyselleet.”

”Maaseudulla asuvalla on jo nyt asioita, jotka ovat eri asemassa kaupunkiasujiin nähden. Esimerkkeinä lakkautusuhan alla olevat koulut, päiväkodit, kirjastot, pitkät kuljetusmatkat lasten harrastuksiin, kännykkäyhteyksien puuttuminen ym. Ja nyt se viimeinenkin maaseudulla asuvan ihmisen etu, ympäröivä ympäristö on pirstoutumassa. Haluan, että ajattelette, miten te toimisitte, jos tämä hanke koskisi omaa ympäristöäsi näin radikaalisti.”

Voimalahanke varjostaa tilan tulevaisuutta.
 • Omituinen höpöttäjä

  Muualla ne rakennetaan merelle. Miksi meillä pitää saastuttaa luonto ja kiusata ihmisiä. En usko, että kovinkaan moni päättäjä niitä omaan naapuriinsa ottaisi.

 • H.T

  Sastamalan päättäjät tekevät ison virheen näillä tuulimyllyillä. Ei ainakaan lisää muuttohalukkuutta. Päinvastoin! Kaikki tapahtuu viekkaudella ja valheella. Pieni ihminen ei pysty tekemään yhtään mitään, jos omassa kodissa asuminen käy mahdottomaksi myllyjen takia. Kiinteistöjen arvo romahtaa. Muuta siitä sitten muualle, niinkuin toiset viisaat ovat käskeneet. Kuka haluaa ostaa sun vuosia rakkaudella laittamaa arvotonta kotia yhtään mihinkään hintaan.Maankäyttöjohtaja on sanonut,että ’jos melurajat ylitetään, myllyt laitetaan stoppiin.’ Uskookohan se oikeesti itse näitä vaiheita! ?Ja sitten kaikki selvitykset ja mittaukset tekee puolueellinen taho! Ja huppista, suodenniemen myllytkin vaan kasvoi kummasti mittaa ihan huomaamatta.Ja turha vedota siihen,että me vastustajat olisimme jollekin kateellisia! Kukapa ei omaa kotiansa puolustaisi! Ja te jotka maanne niille vuokraatte,toivon todella että vielä jälkipolvenne maksaa vielä kovan hinnan. Yleensä isien pahat teot kostetaan niiden pojille!

 • sepekantonen

  Niin, jos muuttopäätökseen vaikuttaa veroprosentti, on tuulimyllyillä väliä. Ne ovat kunnalle kuitenkin merkittävä kiinteistöveron lähde. Sastamalan kuntapäättäjille kun ei ole kovin hyviä kortteja jaettu, on euroja nyhdettävä sieltä mistä niitä on saatavilla. Kaikissa muutoksissa on aina voittajia ja häviäjiä.

  Alueviestiltä olisi toivonut artikkeliin myös toisen näkökulman – mitä hyötyjä tuulimyllyistä on?

 • markkuventtinen

  Jos joku muuttaa veroprosentin takia,niin tuskin Tuulivoima”Teollisuus” alueen reunalta tonttia kattelee.Eli nurkan takaa taas huudellaan! Ja rahaa ei tunnu olevan ikinä riittävästi . Hetki sitten nostettiin kovin esille eläin-ja luonto katoa,nykytahtinen viimeisten jäljellä olevien rauhallisempien alueiden myllytys ei ainakaan paranna tilannetta. Nyt ei toinen käsi tiä mitä toinen tekee! Peurat kans luultavasti siirtyy lähemmäs isoja teitä , kolarit lisääntyy ja metsästys vaikeutuu.

  • sepekantonen

   En kai väittänytkään sinne muuttavan? Puhuin vetovoimatekijöistä. Ja voin lyödä vetoa asuvani lähempänä tuulimyllyä kuin sinä. Sitä voi miettiä onko valmis ottamaan vastaan tuulimyllyjä vai maksaako mieluummin korkeampaa kunnallisveroa. Vastutetaanko muita teollisuushankkeita samalla pieteetillä?

   Luontokatohan on tietysti todellinen asia, mutta talousmetsiinhän noita myllyjä pystytetään, ei ne mitään aarniometsiä ole. Se tietysti on totta, ettei nykyisillä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarkoitetuilla keinoilla pysäytetä tai edes hidasteta luontokatoa, mutta se ei enää liity Sastamalan tuulimyllyihin.

 • aritarvainen

  Tuulivoimaa aiotaan rakennetaan suomi täyteen jota sitten myydään halvalla keskieurooppaan ja pörssiin ja tänne yhtiöt ostavat sen kalliimmalla takaisin.

Kommentointi ei ole käytössä.