”Täällä työntekijöitä kuunnellaan. Olen itsekin antanut tuotantoprosessiin ja työturvallisuuteen liittyviä parannusehdotuksia”, kertoo 11 vuotta Teknikumilla työskennellyt Niko Holopainen.
”Sorvin” äärestä tavattu Holopainen on juuri saanut valmiiksi 40 metriä pitkän teollisuusletkun ja ehtii vaihtaa muutaman sanan. Hän toteaa olevansa tyytyväinen oman osastonsa ilmapiiriin.
”Letkuosastolla on hyvä yhteishenki ja mukavia työkavereita. Se on itselleni tärkeää. Eikä tämä hommakaan mitään liukuhihnatyötä ole, päivät eivät ole samanlaisia”, hän tuumaa.
Kumituotevalmistaja Holopainen on vuosien varrella saanut työstään myönteistä palautetta, mikä on tärkeää sekin. ”Tuntuu että työpanostani arvostetaan.”
Työnantaja kouluttaa
Toisaalla polymeerituotteita valmistavan Teknikumin Sastamalan tehtaan uumenissa Toni Nieminen ja Lauri Peurala tuijottavat herkeämättä tietokoneidensa näyttöruutuja. Uskaltaakohan heitä häiritä?
”Uskaltaa. Teemme havainnointitutkimusta tuotantoprosessin kulusta”, sanoo Nieminen.
”Kirjaamme ylös kauanko aikaa menee mihinkin työvaiheeseen. Havainnointia tehdään kahdeksan tuntia”, lisää Peurala.
Myös Nieminen ja Peurala ovat olleet Teknikumin leivissä pitkään, päälle 11 vuotta.
”Vammalan ammattikoulun kumipuolelta olen aikanaan valmistunut. Olen aloittanut paistohommissa, eli ihan perustuotantotyöstä. Nykyään teen tuotannonsuunnittelua”, Nieminen kertoo.
Peuralan tausta on samanlainen, hänkin on ollut tehtaalla monissa eri tehtävissä. Kaverusten työnkuvat ovat muuttuneet oman motivaation ja työantajan tarjoamien koulutusten myötä.
”Osaava henkilöstö on niukkeneva resurssi”
Teknikumin henkilöstöjohtaja Arja Sarkanen sanoo, että yrityksessä on tiedostettu, miten ammattitaitoisista työntekijöistä alkaa olla kova kilpailu.
”Suurten ikäluokkien eläköityessä osaava henkilöstö on niukkeneva resurssi.”
Siksi Teknikumilla halutaan Sarkasen mukaan satsata työntekijöiden hyvinvointiin. Satsaukset kantavat hedelmää. Teknikumin Sastamalan tehtailla on vähemmän sairauspoissaoloja kuin kemianteollisuudessa keskimäärin. Työsuhteet ovat pitkiä ja työntekijöiden ääni painaa muun muassa työturvallisuutta kehitettäessä. Erilaisia palautteita työntekijät antoivat viime vuonna 1200.
Yksi konkretisoitunut työntekijöiden avaus on työsuhdepolkupyörä. Sellaisella työmatkansa kulkee nyt jo 15 prosenttia tehtaan henkilöstöstä. Pyörällä saa toki viilettää vapaa-ajallakin.
”Sanotaan mitä sanotaan, mutta kyllä se raha ihmistä motivoi. Meillä jokainen pystyy omalla työllään vaikuttamaan ansiotasoonsa”, Sarkanen toteaa.
Henkilöstöjohtajan mukaan palkkaus on kilpailukykyinen. Summia ei tosin toimittajalle kerrota. Eivätkä niistä hiisku tehtaalla haastatellut työntekijätkään.
Teknikumilla myös työntekijät voivat ehdottaa kertapalkkiota kollegoilleen. Yhtään hakemusta ei Sarkasen mukaan ole hylätty.
Sarkanen kertoo yrityksen kouluttavan uuden henkilöstönsä alusta lähtien itse. Se on välttämätöntä, sillä alan koulutusta ei käytännössä enää ole.
”Kun rekrytoimme henkilöitä tuotantoon, aloitamme koulutuksen täysin alusta. Toki monella on pohjalla ammattikoulusta esimerkiksi sähkö- tai autoalan tutkinto.”
Viime aikoina yrityksessä on pohdittu yhteistyön syventämistä SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa.
Antti Lahti: ”Yhteistyön syventämistä viritellään”
Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti vahvistaa, että yhteistyön syventämistä Teknikumin kanssa viritellään parhaillaan. Lisäpontta kuvioihin tuo työvoimapalveluiden siirtyminen kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta.
”Olemme jo käyneet keskusteluja Sastamalan kymmenen suurimman yrityksen kanssa. Halusimme tietää, millaisia koulutustarpeita niissä on, ja voimmeko mahdollisesti vastata näihin tarpeisiin”, Lahti kertoo.
Se, millaisia koulutuksia Sasky voi Teknikumille räätälöidä, on vielä pohdinnassa.
”Meillä on jo paljon kokemusta työelämälähtöisestä yhteistyöstä – myös Teknikumin kanssa, eli asia ei siinä mielessä ole uusi”, Lahti toteaa.
Hän kertaa, miten Vammalan ammattikouluun luotiin parikymmentä vuotta sitten muovi- ja kumialan perustutkinto, jossa koulutettiin kumituotevalmistajia. Vuonna 2008 linjalle haki vielä 18 opiskelijaa. Vuotta myöhemmin Tredu perusti samanmoisen linjan Nokialle, ja kävi niin, ettei kumpaankaan opinahjoon ollut hetken päästä enää riittävästi hakijoita.
”Koitin silloin varoitella, että linjat todennäköisesti syövät toisensa, mutta sain puhua kuuroille korville”, Lahti hymähtää.
Teknikumin henkilöstö numeroina
- Suomessa 315, joista lähes 300 Sastamalassa
- Työntekijöistä 77 % miehiä, 23 % naisia
- Pitkät työsuhteet, keskimääräinen työsuhteen kesto 14 vuotta
- Yli 25 vuotta palvelleita tällä hetkellä 57 (ennätys 52-vuotinen työura)
- Alhainen vaihtuvuus: vuonna 2023 3,1% työntekijöistä (kemianteollisuudessa yleisesti 9,1%), irtisanoutuneet 2% (kemianteollisuus 4,65%)
Luitko jo tämän artikkelin Teknikumista:
Kommentointi ei ole käytössä.