Huittisten valtuusto: Verotulot odotetulla tasolla, investoinnit aikataulussa

Kokoomuksen ja kristillisten valtuustoryhmä ilmoitti, että ryhmän johtaja on vaihtunut ja valtuustoryhmän johtajana toimii Timo Mattila.

Huittisten kaupunginvaltuuston syyskausi käynnistyi maanantaina poikkeuksellisen lyhyellä kokouksella.

Kaupunginjohtaja Viveka Lanne avasi kaupungin tilannetta osavuosikatsauksen muodossa, mutta muistutti ettei kuluvan vuoden talousluvuista voi tehdä vielä kovin suuria johtopäätöksiä ensimmäisen puolikkaan perusteella.

Kaupunginjohtaja kertoi, että verotulot ja valtionosuuden ovat kertymässä Huittisissa koko vuoden osalta vähintään talousarvion mukaisesti.

”Käyttötalouskulut ovat pysyneet alle laskennallisen 50 prosentin, mutta tiedossamme on tämä keväinen palkkaratkaisu, johon ei ole talousarviovaiheessa varauduttu. Siitä tulee yli 200 000 euron kertaerä, johon talousarviossa ei ole varauduttu”, Lanne huomautti ja muistutti, että kertaerä ei kuitenkaan kertaudu tuleville vuosille.

”Mutta varsinaiset palkankorotukset toki kertautuvat. Tästä tiedämme tarkemman määrärahan todennäköisesti marraskuussa.”

Kuntouttavan työtoiminnan yhteistyössä petrattavaa

Kuntouttavan työtoiminnan sakkomaksut ovat kaupunginjohtajan mukaan valitettavasti noususuunnassa.

”Kuntouttavassa työtoiminnassa on päästy yhteistyön alkuun, mutta se ei vielä tässä vaiheessa kunnan ja hyvinvointialueen välillä toimi ehkä ihan niin hyvin, mitä toivoisimme”, Lanne totesi.

Sivistysvaliokunnan osalta varhaiskasvatuksen maksutuotot ovat lakimuutoksen vuoksi jäämässä odotettua pienemmiksi.

”Samanaikaisesti erityistarpeita on edelleen ja erittäin haastaviakin lasten ja nuorten tapauksia, joihin joudutaan sivistystoimen osalta tarjoamaan tukea.”

Investoinnit käynnissä

Tekninen johtaja Seija Holmi kertoi, että investointien osalta uusi koulu etenee aikataulussa ja kokonaiskustannusarvio pysyy valtuuston hyväksymässä.

”Terveyskeskuksen vanhan osan saneerauksen osalta julkisivun suunnittelu on tehty, mutta tilaohjelman ja sisätilojen osalta suunnitelma puuttuu ja odotamme hyvinvointialueen ratkaisuja.”

Kuninkaisten päiväkodin ja Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksen osalta korjaustyöt toteutuivat suunnitelmien mukaisesti.

”Pienissä talonrakennuskohteissa on tehty pieniä siirtoja. Suurimpana lukion lattiaremontti.”

Torialueen iso muutostyö tulee valmistumaan aivan lähiaikoina.

Huolta hulevesistä

Mikko Kaunisto (vas) tiedusteli, ollaanko jäteveden hintaa nostamassa, kun palveluiden ostot ovat nousseet parin kymmenen prosentin verran.

Holmi kertoi, että valiokunta on tehnyt taksan korotuspäätöksen jo aiemmin tänä vuonna ja korotus astuu voimaan vuodenvaihteessa.

Kaunisto halusi vielä tarkentaa, että lisäystä on oletettavasti tullut hulevesistä, eikä käyttöveden kulutus ole noussut ja halusi tietää, ollaanko sille tekemässä jotain.

”Haastattelimme juuri viime viikolla yhdyskuntatekniikan insinöörin sijaista ja mahdollisesti saamme rekrytoitua siihen henkilön, jonka tarkoitus on keskittyä vuotovesiselvitykseen. Se on valitettavasti jäänyt tauolle useamman vuoden ajaksi, kun meillä ei ole ollut siihen tekijää”, Holmi vastasi.

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti määrärahamuutoksen siirtää Kiusalinnankadulta yli jääneet 80 000 euroa uudelle investointikohteelle Kirkkotien katusaneeraukseen.

Lisäksi valtuusto päätti myöntää ruokapalveluille 50 000 euron investointimäärärahan tiskikoneen hankintaan Pellonpuiston keskuskeittiölle, jossa on syksyn ajan ruokailtu osittain kertakäyttöisillä ruokailuvälineillä edellisen laitteen rikkouduttua.