Huittisten rautasilta ja Sastamalan Marttilan vesitorni valaistaan oranssilla valolla – kyseessä kannanotto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Varilan vesitorni
Marttilan vesitorni valaistuna Ukrainan lipun värein helmikuussa 2022. Piakkoin torni hehkuu oranssia väriä. Kuva: Eeli Vilen / Alueviestin arkisto.

Huittisten rautasilta ja Sastamalan Marttilan vesitorni hehkuvat oranssia väriä marras-joulukuussa kannanottona naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Joka vuosi marraskuussa Zonta-naiset liittyvät YK:n Oranssit Päivät -kampanjaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.
Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma ja epätasa-arvon huipentuma myös Suomessa, joka on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Täälläkin joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Muun muassa Empire State Building ja Egyptin pyramidit ovat oranssilla valaistuksellaan keränneet mittavaa huomiota. Tänä vuonna UN Women haastoi lukuisia paikkakuntia osallistumaan valaisuihin ja haaste otettiin vastaan Huittisissa ja Sastamalassa yhteistyössä Huittisten Zonta-kerhon kanssa.

”Huittisten rautasillan ja Sastamalan Marttilan vesitornin valaiseminen oranssilla valolla muistuttaa ohikulkijoita tärkeästä teemastamme: elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus”, Huittisten Zonta-kerhon tiedottaja Päivi Pelttari sanoo.

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta on esillä Huittisten ja Vampulan kirjastoissa kirjastonhoitaja Kirsi Javanaisen toimesta. Sastamalan pääkirjastolla sekä Kiikan ja Äetsän kirjastoilla taas esillä olevat teokset on valittu kirjastopalvelupäällikkö Liisa Oravasaaren johdolla.

  • Markku Ahrola

    En väheksy tai hyväksy missään määrin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa . Olen / olemme miesten kesken paljon keskustellet myös miehiin kohdistuvasta lähinnä henkisestä väkivallasta,mutta myös aivan fyysisestä .Me miehet emme vaan uskalla sanoa jostain syystä omia kokemuksiamme . Olisi hienoa ,jos myös me voisimme tuoda omia kokemuksiamme jossakin , jotenkin esille !!!! Toivon , että saan ajatuksiini, kokemuksiini kannanottoja !

Kommentointi ei ole käytössä.