Valtiovalta leikkaa kunnilta, Sastamalan talousarvio uusiksi? – ”Muutokset eivät todellakaan ole positiivisia”, kaupunginjohtaja sanoo

Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg. Kuva: Sastamalan kaupungin viestintä.

Ensi vuoden talousarvion valmistelu on edennyt Sastamalassa jo pitkälle. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan valtiovarainministeriön perjantai-iltainen informaatio uhkaa kuitenkin laittaa suunnitelmat uusiksi.

Valtiovarainministeriön tiedotti kuntia viime perjantaina muutoksesta kuntien sote-siirtolaskelmissa ja valtionosuuslaskelmissa.

Malmbergin mukaan valtiovarainministeriön tiedote merkitsee, että ensi vuoden talousarvion laskelmat menevät monelta osin uusiksi, eivätkä muutokset todellakaan ole positiivisia; ennakkotietojen mukaan kuntien valtionosuutta leikataan esimerkiksi Sastamalan osalta 1,9 miljoonaa euroa jo aiemmin julkaistujen leikkausten lisäksi.

”Odotamme alkuviikon aikana ministeriöltä tarkennusta perjantaiseen tiedotteeseen. Tietysti toivomme myös, että asiaan tulisi vielä muutos”, kaupunginjohtaja sanoo.

Sastamalan kaupungin talousarvioesitys vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2025–2026 on määrä hyväksyä 27.11. kaupunginhallituksen kokouksessa ja edelleen kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12. Käytännössä talousarvioesitys oli jo valmiina, kun valtiovarainministeriön tiedote julkaistiin. Näin ollen uusia leikkauksia ei ole osattu ottaa suunnittelussa huomioon.

”Kaupunginhallitus kokoontuu tarvittaessa vielä toisen kerran ennen valtuuston talousarviokäsittelyä. Mutta on tämä vaikea tilanne. Asia tuli yllätyksenä.”

”Näin nopealla aikataululla kuntien on mahdotonta sopeuttaa talouttaan, jolloin tilanne saattaa johtaa siihen, että on pakko ottaa lisää velkaa. Veroprosentitkin on jo päätetty”, Malmberg miettii.

 • Jerry

  Sastamalan kaupunginjohtajan palkka on varsin maltillinen vertailtaessa muihin vastaavan kokoisten kaupunkien vastaavaan.
  Ei siinä säätötarvetta ole. Paitsi perityrvääläistä kateuttahan laskeminen tietysti vähentäisi hiukan, joskin ei vielä merkittävässä määrin sekään.

  • Seppo

   Vois kuvitella että esim Tampereella vaaditaan vähän enemmän johtajalta mutta kumminkin pienempi palkka

   Mutta mikäs siinä selkään taputtelijoiden kerhossa ollessa ja nauraa matkalla pankkiin kun tyhmät maksaa mitä pyydetään

Kommentointi ei ole käytössä.