Perinteisellä enkelikeräyksellä ruokakoreja vähävaraisille jouluksi – ”Sastamalassa on voimakas tahto auttaa”

Diakoniatyöntekijä Maarit Laitinen koordinoi keräystä. Jokainen lahjoittaja saa hyvän mielen lisäksi itselleen käsin tehdyn enkelin.

Sastamalan seurakunta kerää jälleen tänä vuonna ruokakoreja vähävaraisille sastamalalaisille.
Enkelikeräyksellä on pitkät perinteet – niitä on järjestetty Sastamalassa jo neljäntoista vuoden ajan.

”Hyvä idea lähti alun perin liikkeelle seurakuntaharjoittelijalta, sittemmin se on muodostunut odotetuksi perinteeksi. Ajatuksena on ilahduttaa ja auttaa ihmisiä joulun aikaan järjestämällä keräys.
Jokainen keräykseen osallistuva saa kiitokseksi käsin tehdyn enkelin”, taustoittaa keräystä koordinoiva Sastamalan seurakunnan diakoni Maarit Laitinen.

Joka vuosi enkeli on ollut erilainen, tämän vuoden enkelin on suunnitellut Eva von Koch. Enkelin saa aivan jokainen lahjoittaja, olipa kyseessä pienempi tai suurempi lahjoitus.
”Se jää mukavaksi muistoksi osallistumisesta. Kristillinen palvelutyö on yhteinen juttu, ei pelkästään virkaatekevien asia. Jokainen voi auttaa omalla tavallaan. Sastamalassa on voimakas tahto auttaa”, Laitinen on huomannut.

Jokainen enkeli on tänä vuonna uniikki. Mallin on suunnitellut Eva von Koch.

Jouluun ladataan paljon odotuksia.
”On monia yksinäisiä ihmisiä, joille joulu voi olla hyvin vaikeaa aikaa ja korostaa yksinäisyyttä entisestään”, Laitinen tietää. Taloudellisetkin seikat mietityttävät vähävaraisia – mistä rahat jouluvalmisteluihin, kun ne eivät muutenkaan tahdo riittää?

”Enkelilahjatoiveita tulee seurakunnalle runsaasti vuosittain. Suurin osa hakijoista on yksinasuvia, mutta joukossa on myös yksinhuoltajia ja muita lapsiperheitä – niitä ihan tavallisiakin perheitä, joiden elämisen kustannukset ovat nousseet”, kuvailee Laitinen.
”Viime vuonna jaoimme joulukuulla 265 enkelilahjaa.”

Miten enkelikeräykseen sitten voi osallistua, jos haluaa lahjoittaa jotakin?
”Sastamalan seurakunnalle voi toimittaa hyvin säilyviä elintarvikkeita kuten kahvia, teetä, keksejä, säilykkeitä, makeisia, glögiä, puuroriisiä, luumuja, pähkinöitä ja rusinoita. Lisäksi voit tuoda esimerkiksi serviettejä, kynttilöitä ja muuta jouluista. Itse kudotut villasukat ja lapaset ovat myös erittäin tervetulleita. Jotkut lahjoittavat lahjakortteja – eli apu voi olla monenlaista”, linjaa Laitinen.

Joulu voi yksinäiselle olla vaikeaa aikaa. Kuvituskuva: Heidi Kallio-Vänskä.

Diakoniatyöntekijöiltä saa tunnistekortteja, joissa on tietoa lahjan saajasta.
”Niiden avulla on helpompi kohdistaa lahjansa juuri tietylle henkilölle tai perheelle. Halutessaan voi huomioida myös mahdolliset perheen lemmikit”, täsmentää Laitinen.
”Pakollista kortin ottaminen ei tietenkään ole, tavaraa voi antaa myös meille suoraan. Kokoamme sitten niistä lahjan saajille sopivia paketteja.”

Diakoniatyöntekijöille joulunalusaika on vuoden kiireisintä aikaa.
”Keräyksen kautta kanavoimme sitä auttamishalua, jota ihmisillä on. Monille on tärkeää auttaa nimenomaan oman paikkakunnan asukkaita – ulkomaille lähetettävä apu on enemmän ”kasvotonta”. Ja toiset saattavat aprikoida, meneekö ulkomaille lähetettävä apu perille. Enkelikeräyksen kohdalla kaikki lahjoitukset menevät takuuvarmasti tarvitseville, paikallisille ihmisille”, Laitinen vakuuttaa.

Monet ovat osallistuneet keräykseen useampana vuonna tekemällä lahjoituksen.
”Olisi hienoa tietää, onko jollakulla koko sarja enkeleitä – kaikilta keräysvuosilta”, Laitinen sanoo.

Alueviesti pyytääkin yhteydenottoa, mikäli joltakulta löytyy kaikki 14 enkeliä, jos tämäkin vuosi vielä lasketaan mukaan. Ilmoittaudu toimitukseen, teemme sinusta jutun.

Huoneenlämmössä säilyviä elintarvikelahjoituksia voi tuoda seuraaviin paikkoihin:

-Prisma Sastamalan aulaan pe 24.11. klo 14-17

-Kauppakeskus Häijään Äijän aulaan pe 24.11. klo 14-17

-Pappilan Kivinavetalle (Jaatsinkatu 2) ti 28.11. klo 13-15, ke 29.11. klo 16-18 ja to 30.11. klo 9-11

Huom! Lahjoitukset on toimitettava diakoniatyöntekijöille viimeistään torstaina 30.11.