Matka ensimmäiseen jouluun -tapahtuma rakennetaan talkoilla

Vammalan helluntaikirkossa valmistaudutaan järjestämään yleisölle elämys.

Astelen mukavassa, pienessä pakkassäässä Vammalan helluntaikirkon ovelle. Minut vastaanottaa iloisesti hymyilevä Pirjo Raunio, joka on luvannut esitellä suositun Matka ensimmäiseen jouluun-tapahtuman valmistelupuuhia. Saavumme ensimmäiseksi aulatiloihin, josta matka alkaa.

”Täällä on kaikki vielä keskeneräistä, mutta tähän tulee aikakone, jolla matkustetaan kahdentuhannen vuoden päähän – ensimmäiseen jouluun”, selvittää Raunio. Vaikutelmaa aikamatkailusta tehostetaan savukoneella ja ääniefekteillä.
Aikakoneesta päästyään vierailijat huomaavat olevansa menneisyyden Jerusalemissa.

Ahkera talkooväki on pystyttänyt jo vaikuttavan määrän pahvisia Jerusalemin muureja paikoilleen, ja niitä on maalattu. Osa seinäkkeistä on uusia, osa edellisiltä vuosilta peräisin. Kulissien tukitelineitä on hitsattu lähes sata.
Tunnelmalliseen valaistukseen on varattuna ledivalosoihtuja, ja voin jo kuvitella hämärät, jännittävät, kapeat kadut, joita pitkin matkaajat voivat puikkelehtia.

”Tänne tulee tori, tänne kahvila ja tänne basaari…”, Raunio esittelee ja viittilöi ympärilleen.
”Ryhmät voivat katsella rauhassa ympärilleen ja onpa erilaisia pelejäkin luvassa, joita voi pysähtyä pelailemaan. Ja Betlehemin majatalossa kaikki saavat piparkakkuja ja mehua.”

Tiitus Raunio maalaamassa Jerusalemin muureja.

Erämaan aito beduiinien teltta tavaroineen sekä ihka oikeat lampaat lisäävät kokemuksen autenttisuutta. Lampaita ei vielä ole tuotu paikan päälle, mutta niille varattu aitaus on jo valmiina. Portaikkoon valmistellaan vuoristoa, ja parhaillaan reipas talkoolainen liimailee tähtiä paikalleen. Kirkas tähtitaivas tulee loistamaan vuoriston yllä.

Vaelluksen aikana osallistujat kohtaavat monia raamatusta tuttuja hahmoja.
”Täällä tapaa esimerkiksi veronkerääjän, kauppiaita, sotilaita, paimenia, itämaan tietäjiä, enkeleitä ja tietysti myös itse kuningas Herodeksen”, luettelee Raunio.

Roolien eteen on nähty vaivaa upeita puvustuksia myöten.
Vaelluksen viimeinen etappi tulee kirkkorakennuksen pääsaliin. Vielä paikalla ei ole mitään asiaan viittaavaa – mutta lavalle rakentuu ensimmäisen joulun tärkeimmästä asiasta kertovat elementit – talli ja seimi, jossa on joulun päätähti Jeesus-lapsi Maria ja Joosef vierellään.

”Seimelle tultaessa ilmoille kajahtaa tuttu Oi jouluyö -laulu. Valo- ja muuhun tekniikkaan on panostettu”, Raunio kertoo. Hän paljastaa muutakin, mutta kaikkea ei kannata etukäteen kertoa – vaan tulla kokemaan itse paikan päälle.
Seimihetken jälkeen matkailijoiden on aika palata aikakoneella takaisin koti-Suomeen, ja siihen kierros päättyy.

Pirjo Raunio organisoi talkoita, joissa riittääkin puuhaa. Talkoolaisia on mukana yli seurakuntarajojen.

Työtunteja koko spektaakkelin rakentamiseen kuluu runsaasti, ja mukana on seurakunnan oman poppoon lisäksi talkoolaisia muistakin seurakunnista. Kaiken pystyttämiseen menee aikaa toista viikkoa ja purkamiseenkin päiviä.
”Tällaisen ison tapahtuman rakentamisessa ja valmistamisessa on hienoa yhdessä tekemisen meininkiä. Tähän osallistuvat lukemattomat ihmiset monin eri tavoin. Jokainen oman ehtimisensä, jaksamisensa ja osaamisensa mukaan. Osa talkoolaisista on mukana hetken – osa useita päiviä. Mukana on kaiken ikäisiä”, sanoo Raunio.

”Minä osaan organisoida, mutta tarvitsen mukaan kädentaitoisia, jotka osaavat ommella, hitsata tai rakentaa puusta mitä vaan. Ja niitä, jotka ymmärtävät valaistuksen ja tekniikan päälle. Ihmisiä, joiden käsissä yksinkertaiset asiat muuttuvat käsittämättömän kauniiksi sisustukseksi, ja jotka keittävät kahvia sekä laittavat talkooväelle ruokaa. Vain joitakin mainitakseni.”

Miltähän aidossa beduiiniteltassa istuskelu mahtaa tuntua? Sitäkin pääsee kokeilemaan.

Tapahtumaa järjesteltäessä kirkkorakennus kuhisee elämää. Yhdessä huoneessa maalataan kulisseja, toisessa valmistaudutaan samaan aikaan pitämään lasten kerhoa, kolmannessa naulataan rimoja paikoilleen. Yläkerran salissa harjoittelee kuoro, ja alakerrassa nuorten bändi.
”Huittisista, Kihniöltä ja Kauhajoeltakin saakka tulee apuvoimia. On ollut hienoa huomata, että tämä on yhteinen juttu, jonka eteen halutaan nähdä vaivaa. Se hyvä palaute, jota olemme tapahtuneesta vuosien varrella saaneet on paras palkinto uurastuksesta”, pohtii Raunio.

Matka ensimmäiseen jouluun on aina ollut suosittu, ja lähes kaikki Sastamalan koulut haluavat osallistua siihen. Tapahtuma järjestetään jo yhdennentoista kerran.
”Tämä on tutustumista suomalaiseen kulttuuriin ja kristilliseen jouluperinteeseen. Tämän vuoden tapahtumaan on ilmoittautunut jo 1200 oppilasta Sastamalan kouluista. Punkalaitumelta ja Huittisistakin on koululaisia tulossa vierailulle”, tapahtumajärjestelyissä mukana oleva koulupastori Merja Mäkinen taustoittaa.

”Vielä mahtuu mukaan ryhmiä, mutta aikataulujen takia kannattaa olla yhteyksissä mahdollisimman pian.”
Koululaisten lisäksi tapahtuma on suunnattu kaikille kiinnostuneille, erityisesti lapsiperheille.
Yleisölle ovet ovat avoimena torstaina 30.11. klo 16:00-20:15.
Ryhmät lähtevät liikkeelle vartin välein ja matka kestää noin 45 minuuttia. Tapahtuma on osallistujille maksuton.

Kuvia aikaisemmilta vuosilta:

Seimellä. Kuva: Pirjo Jalo.

 

Jouluvaelluksen enkelit. Kuva: Pirjo Raunio.

 

Paimenet lapsia ilahduttaneiden oikeiden lampaiden seurassa. Kuva: Pirjo Raunio.