Vinkki pikkujouluaikaan: Valmista jaettavia herkkuja alkupaloiksi, tai kokkaa kokonainen ateria – Lähi-idän ruokakulttuuri kiinnostaa myös Suomessa

Marraskuisena torstai-iltana Kiikoisten seuraintalolle on kokoontunut toistakymmentä osallistujaa Sastamalan Opiston meze-kurssille. Opettaja Anu-Maria Ylönen saa kaivattua kantoapua ostoksilleen, sillä iltakurssin aikana on tarkoitus tehdä 17 erilaista tarjottavaa, joten kauppakassejakin on valtava määrä opettajan auton peräluukussa.

Ylönen purkaa kauppakasseistaan seuraintalon keittiön tasoille kasviksia, salaatteja, kikherneitä, papuja, tahinia, sipuleita, fetaa, jogurtteja, yrttejä ja mausteita kertoen samalla Lähi-idän ruokakulttuurista, joka kiinnostaa tällä hetkellä kovasti Suomessakin. Ylönen onkin pitänyt jo useita Lähi-idän ruokiin suuntautunutta kurssia, ja lisää on tulossa Sastamalan Opiston ohjelmaan myös kevätkaudella.

Meze tulee persian kielen sanasta mazzidan, eli maistaa. Tavallisesti mezejä tarjoillaankin alkupaloina, kuten Espanjassa tapaksia tai Italiassa antipastoja, mutta isompina annoksina mezet käyvät mainiosti myös pääruuasta.

Kaikki kurssilaiset saavat reseptivihkosen, ja jokainen resepti käydään läpi pääpiirteissään ja sovitaan, kuka tekee mitäkin lajia. Sen jälkeen alkaakin armoton pilkkominen, paahtaminen ja paistaminen, ja pian seuraintalon keittiössä leijuu huumaava itämainen tuoksu.

Yhden illan meze-kurssilla teimme tavallista ja hernehummusta, punajuuritahnaa, tsatsikia, baba ganoushia, muhammaraa, tabboulehia, salad Israelia, gigantesia eli valkopapuja uunissa, ruusukaaleja fetalla ja pähkinöillä, falafelejä, marinoituja oliiveja, marinoitua kesäkurpitsaa, kikherne-perunasalattia, feta-pähkinälevitettä, pikkusalaattia sinappi-vinegrettellä ja grana padanolla sekä voisämpylöitä.

Kurssi-ilta päättyi pitkän katetun pöydän ääreen, kun istahdimme herkuttelemaan kokkauksillamme.

Mezet sopivat loistavasti myös pikkujoulujen buffetpöytään esimerkiksi pitaleivän seurana. Tässä reseptit kolmeen helppoon ja herkulliseen tahnaan, jotka vievät makumatkalle Lähi-itään.

Muhammara eli dippi paahdetuista paprikoista

2 punaista paprikaa
kourallinen (n 10 kpl) saksanpähkinöitä ja muutama koristeluun
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl kuivattuja chilihiutaleita (tai pala tuoretta chiliä)
3 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa paprika levyiksi tai lohkoiksi ja poista oksa ja siemenet. Nosta paprikat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paahda uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Irrota kuori.

Paahda pähkinät kuivalla pannulla keskilämmöllä ja anna viilentyä.

Sekoita tehosekoittimessa kaikki ainekset samettiseksi tahnaksi

Koristele vielä pähkinöillä ja lorauksella oliiviöljyä.

Feta-pähkinälevite

200 gr fetaa
2 dl turkkilaista jogurttia
pistaasipähkinöitä
hunajaa

Vatkaa feta ja jogurtti sekaisin. Laita tarjoiluastiaan, ja ripottele tahnan päälle murskattuja pistaaseja ja valuta päälle hunajaa.

Munakoisotahna baba ganoush
2 (yht 700 gr) munakoisoa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl tahinia
1 rkl hyvää oliiviöljyä
1/2 suolaa
1/2 dl hienonnettua lehtipersijaa
oliiviöljyä
granaattiomenansiemeniä

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele munakoisot ja laita ne leivinpaperin päälle uunivuokaan Paahda uunissa 45 minuuttia tai siihen saakka, kunnes munakoison pinta on rutussa ja hedelmäliha aivan pehmeää (kokeile veitsen kärjellä.) Käännä munakoisot paistoajan puolessa välissä.

Ota munakoisot uunista ja anna jäähtyä hetki. Kaavi munakoisojen sisus lusikalla siivilään ja anna valua kymmenisen minuuttia ja siirrä valunut sisus kulhoon. Lisää joukkoon kuoritut ja ja hienonnetut valkosipulinkynnet, sitruunanmehu ja tahini.

Soseuta seosta haarukalla tai sauvasekoittimella ja lisää samalla joukkoon oliiviöljy. Seokseen saa jäädä sattumia. Mausta suolalla ja lehtipersiljalla.

Anna maustua hetken aikaa jääkaapissa. Laita tahna kulhoon, valuta pinnalle koristeeksi vielä hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle granaattiomenansiemeniä.

Mikäli kaipaat täyttävämpää tarjottavaa, tee tahnojen seuraksi vielä esimerkiksi raikas taboulleh-salaatti ja lammaspyöryköitä.