Satosen terveiset eduskunnasta: ”Isänmaa parempana seuraavalle sukupolvelle”

Arto Satonen.

Suomi täyttää 106 vuotta. Isänmaallisuus on omistautumista omaa isänmaataan kohtaan, jota veteraanisukupolvi kunnioitettavasti osoitti voittamalla meille toisessa maailmansodassa itsenäisyyden. He taistelivat kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta ja voittivat meille nuoremmille mahdollisuuden elää vapaina oikeusvaltiossa, demokratiassa.

Turvallisuustilanne Euroopassa muuttui dramaattisesti helmikuussa 2022, kun Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssodan Ukrainan kansaa vastaan. Se johti nopeasti myös Suomen NATO-jäsenyyteen, mikä nyt on itsenäisen Suomen turvallisuuden keskeinen pilari omien puolustusvoimien, yleisen asevelvollisuuden ja vahvan maanpuolustustahdon ohella.

Venäjä on Ukrainan sodan lisäksi tehnyt erilaisia hybridioperaatioita Euroopassa. Viimeisimpänä Suomen rajalle houkuteltiin Venäjän kautta turvapaikanhakijoita Afrikan ja lähi-idän maista. Vastauksena tähän Suomi sulki koko itärajan, kuten pitikin.

Venäläisten toimiin tulee vastata päättäväisesti, mutta ei provosoiden. Presidentti JK Paasikivi jo opetti välttämään suhteessa Venäjään liiallista juridikointia, koska Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus. Venäjä on autoritäärinen valtio, joka ei kunnioita ihmisoikeuksia, ei välitä omista miestappioistaan, eikä omien kansalaistensa elintasosta. Sen vuoksi Suomen on aina oltava tarkkana Venäjän kanssa.

Suomelle haaste on myös sisäinen turvallisuus. Huumeiden leviäminen, nuorten syrjäytyminen ja joidenkin jopa jengiytyminen, sekä erilaisten ääriliikkeiden nousu on otettava vakavasti ja toimittava jo ennaltaehkäisevästi.

Oman haasteensa 106-vuotiaalle Suomelle aiheuttaa myös julkisen talouden vakava tilanne. Suomessa on Pohjoismaiden matalin työllisyysaste ja samaan aikaan eniten velkaa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ilman uudistuksia Suomi ei ole enää pitkään pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, vaan muiden etelä-eurooppalaisten valtioiden tavoin vaarallisesti velkaantunut yhteiskunta. Siksi nyt on tehtävä myös taloudessa, sosiaaliturvassa ja työmarkkinoilla uudistuksia, jotka eivät kaikkia miellytä.

Jokaisen sukupolven tehtävänä on jättää isänmaa paremmassa kunnossa seuraavalle. Se on myös meidän tehtävämme.