Sastamalan kaupungin henkilöstöjaosto päätyi yksimielisesti viranhaltijan esityksestä poikkeavaan ratkaisuun tiistain kokouksessaan. Jaosto pisti matkailuasiantuntijan toimen uuteen tarkasteluun, eikä myöntänyt sille täyttölupaa.
Kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg ja elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru esittivät matkailuasiantuntijan toimen täyttölupaa 8.1.2024 alkaen. Nykyinen matkailusta ja tapahtumista vastannut asiantuntijan toimi vapautuu tammikuun alussa, kun tehtävää pitkään hoitanut Teresa Herrero Vidfelt siirtyy Nokian kaupungin palvelukseen.
Miksi henkilöstöjaosto päätyi viranhaltijoiden esityksestä poikkeavaan ratkaisuun?
”Kaupunginvaltuusto hyväksyi juuri talousarvion yhteydessä, että kaupungilla aloitetaan henkilöstösuunnittelu. Jaosto oli sitä mieltä, että tätäkin toimea voi tarkastella tämän suunnittelun yhteydessä”, jaoston puheenjohtaja Jenni Jokinen (sd.) vastaa.
Jokisen mukaan jaoston päätös on linjassa kaupunginvaltuuston päätöksen kanssa, sillä tarkoituksena on käydä kaupungin organisaation tehtävänkuvia läpi.
”Henkilöstöjaosto näkee, että tässä tapauksessa on hyvä tarkastella sitäkin vaihtoehtoa, että matkailuasioita järjestetään osittain toisella tavalla kuin aiemmin, esimerkiksi ostetaan markkinointiyritysten palveluita.”
Jenni Jokinen korostaa, että asian käsittely jatkuu, eikä jaoston näkemys ollut välttämättä se lopullinen päätös.
”Kuten sanoin, tämä on osa laajempaa henkilöstösuunnittelua. Matkailuasiantuntijan toimi voidaan vielä täyttääkin, mikäli arvioidaan, että tehtävää ei muutoin saada hoidettua.”
Asiasta olivat henkilöstöjaostossa päättämässä myös Seppo Aarinen (kesk), Kari Kaaja (kok), Jari Kaihlamäki (sd), Maritta Laiho (kok), Leena Mattila (kesk) sekä Maire Villo (ps).
Elinkeinojohtaja päätöksestä: ”Olen huolissani tavoitteiden toteutumisesta”
Sastamalan elinkeinojohtaja Tanja Aarnikuru sanoo olevansa pettynyt henkilöstöjaoston päätökseen.
”Pöyristyin sitä, että resurssia ei annettu, kun mielestäni tämä vaatii henkilön tehtävää hoitamaan.”
Ostopalveluiden osalta Aarnikuru on sitä mieltä, että varmasti on asioita, joita voidaan hankkia eri asiantuntijoilta ja yrityksiltä, mutta jonkun sitäkin palettia on pyöritettävä, hän muistuttaa.
”Ilman suunnitelmallisuutta säästöjä ei synny. Matkailumarkkinointi ja matkailun edistäminen ylipäätään vaatii pitkäjänteistä työtä, joten ihan puolikkaalla vasemmalla kädellä sitä ei voida hoitaa menestyksekkäästi.”
Aarnikuru kertoo olevansa huolissaan kaupungin elinvoimaohjelmaan kirjattujen tavoitteiden toteutumisesta, jos matkailuasiantuntijan työpanosta ei jatkossa ole käytettävissä.
”Minä ja yritysasiantuntija Mikko Rauva olemme täysin työllistettyjä yritysten kanssa, joten meistä ei enempää repeä. Yritysten tarpeet ovat nopeita ja ennalta-arvaamattomia, joten ne menevät aina kaiken muun tekemisen edelle meillä yrityspalveluissa”, Aarnikuru sanoo.
”Vaatimukset elinkeinopuolen toiminnalle tuntuvat koko ajan kasvavan, vaikka olemme jo nyt todella ohut organisaatio kaksin”, hän harmittelee.
Aarnikuru korostaa, että matkailuun tehtävää työtä on paljon, ja se tuo positiivista näkyvyyttä niin sisäisesti kuin ulkoisesti ja rakentaa mielikuvaa kaupungista asuinpaikkana ja kenties yritystoiminnan sijaintipaikkanakin.