Kansanedustajat kirjelmöivät Sastamalaa ja Kokemäkeä koskettavasta junakatkosta: ”On vaikea löytää perusteita sille, että yksi reitti jätetään kokonaan ajamatta”

Vammalan rautatieasema. Kuva: Alueviestin arkisto / Minna Isotalo.

VR on keskeyttänyt Tampereen ja Porin välillä matkustajaliikenteen kokonaan 10. maaliskuuta saakka. Taustalla on toisella rataosuudella ilmenneestä vauriosta aiheutunut pula kalustosta.

Satakuntalaiset kansanedustajat Juha Viitala (sd.) ja Krista Kiuru (sd.) ovat jättäneet hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen. Asia ollaan ottamassa esiin myös yhtiön hallintoneuvostossa.

”Turvallisuus on tietenkin ykkösprioriteetti ja on hyvä, että VR on toiminut huolellisesti kalustonsa suhteen tässä tilanteessa. Ei ole kuitenkaan perusteltua, että yksi rataosuus jätetään yhä kokonaan ajamatta silloin, kun liikenne on jo muuten palautunut lähes normaaliksi. Katsomme, että myös tälle välille pitäisi osoittaa kalustoa ainakin tärkeimpien vuorojen ajamiseen”, Juha Viitala muistuttaa.

Kansanedustajat katsovat, että bussivuorot eivät käytettävyydeltään ja nopeudeltaan korvaa junia. He moittivat niiden kapasiteettia riittämättömäksi ja tiedottamista luvattoman heikoksi.

”On ymmärrettävää, että VR ensisijaisesti priorisoi kaikkein suurimpien matkustajamäärien reittejä. Nyt, kun kalustoa kuitenkin on jo ilmeisen hyvin käytössä, on vaikea löytää perusteita sille, että yksi reitti jätetään kokonaan ajamatta”, toteaa Krista Kiuru.

Kirjallisessa kysymyksessä tiedustellaan, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta VR ohjaisi Tampereen ja Porin välille kalustoa edes tärkeimpien junavuorojen ajamiseen.

  • jukkakeskinen

   En ymmärrä näitä vastaavia väitteitä joita kommentoit. Aivan kun et tietäisi mistä puhutaan ja mitä tehdään. Miksi ongelma on mennä töihin kotona tuilla sohvanpohjalla makaamisen sijaan? Kyllä palkka on aina isompi kuin mikä tahansa tuki.
   En ymmärrä sitäkään että teitä vasemmistolaisia ei häiritse jos työporukassa on se 1-2 henkeä, jotka elävät työkavereidensa selkänahasta olemalla paljon ”mulla on varmaan käsi tai maha kipee” -tyyppisellä saikulla. Tai että nämä tyypit tekevät samalla palkalla joka päivä ja viikko vähemmän valmista kuin muu ryhmä. Eikö tämämmöisten tyyppien eroon pääsemisestä pidä tehdäkin helpompaa jotka eivät tuota riittävästi ja lisäksi jatkuvilla pe/ma saikuilla aiheuttavat työyhteisössä eripuraa?! Olette outoja jos nämä asiat eivät häiritse teitä vassareita. Ymmärrän että haikailette Neuvostoliittoon liittymistä, mutta sen korttinne voitte onneksi unohtaa vaikka se koville ottaakin!

  • Jerry

   [”Ei satosta paljoa duunarin murheet paina”.]
   Satosta painaa Suomen tulevaisuus. Duunarin murheet ovat osa sitä.
   Ennemminkin sanoisin, että ei duunaria paljon Suomen tulevaisuus paina.
   Pääasia, että saa rikkoa lakia ilman seuraamusta, lakkoilla huvikseen kuinka kauan tahansa, jne.
   Näille asioille hallitus nyt hakee korjausta, jotka olisi pitänyt korjata jo kauan sitten kuten naapurimaissa jo on.

   • Mullikuhnuri

    Poliittiset lakot eivät ole laittomia. Mitä lakeja duunarit rikkovat? Siis sellaisia, mitä et itsekin riko, kun koet, että oma etusi ajaa yhteisen edun yli? Te duunarien syyllistäjät ette ymmärrä yhtä perusasiaa: lähes kaikkien firmojen myytävät tuotteet tekee duunari, joka myös ostaa niitä. Ilman työtä ja siitä saatua riittävää palkkaa kulutukseen eivät firmat pysy pystyssä. Jos duunarit kokevat elämänsä epävarmaksi, he vähentävät kulutustaan ja talous painuu taantumaan. Tätä yksinkertaista asiaa ei kiinteistökeinottelija Satonen ymmärrä.

   • Jerry

    Huonostipa olet hallituksen ohjelmaa seurannut, kun et tiedä mitä aikovat tehdä ja miksi. Ohessa laittomuuskysymykseesi vastaus.
    Suora lainaus:
    ”Työntekijä voidaan määrätä maksamaan työnantajalleen 200 euron hyvityksen, jos hän tietoisesti jatkaa laittomaksi todettua työtaistelua.”
    Pitäisi olla itsestään selvää, että laittomaksi todetun ja haitallisen toiminnan jatkaminen tuomion jälkeen pitää sanktioida.

   • Mullikuhnuri

    Jerry, edelleenkään tämänhetkiset poliittiset lakot eivät ole laittomia. Valmistellaanko nyt siis lakia, joka tekee ne jälkikäteen laittomiksi? Sinullekin voi tulla kalliita seuraamuksia, jos tekojasi aletaan rangaista lakia taannehtivasti muuttamalla. Oikeuskäytäntö sallii lait, jotka tuovat helpotuksia taannehtivasti, mutta aikanaan lainmukaisten tekojen vieminen käräjille lakia muuttamalla ei kuulu oikeusvaltion toimintaan. No, nyt vallassa onkin äärioikeisto, joka halveksii oikeusvaltiota ja jolle kaikki on sallittua.

   • sepekantonen

    Jerry – nimimerkki, joka syyttää muita valeuutisista, mutta itse laskettelee muunneltua totuutta. Tiedät hyvin mikä on hallitusohjelman ja lainsäädännön ero, mutta pyrit hämmentämään tätä omia tarkoitusperiäsi tukeaksesi. Käyttäisit asia-argumentteja, koska niitäkin olisi tarjolla.

   • Jerry

    Sepekantonen, turha syyttää minua valeuutisten levittäjäksi.
    Mikä ei mielestäsi ole pitänyt paikkansa kirjoituksissani?

    Jos viittaat kohtaan ’rikkoa lakia ilman seuraamusta’, niin viittaan sillä AY-liikkeen laittomaksi tuomioistuimen toimesta todetun lakon henkilökohtaisen sanktioinnin vastustukseen.
    Toisin sanoen työntekijä tietoisesti rikkoisi lakia osallistumalla laittomaksi todettuun lakkoon. Miksi ihmeessä siitä ei saisi antaa hyvin maltillista 200€ seuraamusmaksua? Laittomaksi todetun lakon seuraamukset lasketaan usein kymmenissä tai sadoissa miljoonissa. Tämän maksaa yritykset ja kansantalous.

    AY-liike käyttää kiristämällä saamaansa valtaa täysin ilman vastuuta. Duunarille ei lakko maksa juuri mitään. Palkanmenetyksen saa osittain takaisin liitolta ja kiva on mennä vaikka mato-ongelle ylimääräisellä lomalla.
    Yritykset sen sijaan kärsivät kohtuuttomat tappiot.
    Ihan ensimmäisenä AY-liikkeen kannattaisi tutkia ja opiskella mitä tarkoittaa sana ’vastuu’ ja sen jälkeen miettiä, että miten sitä voisi kantaa.
    Missään muualla Suomessa ei esiinny valtaa ilman vastuuta kuin muita kyykyttävässä AY-liikkeessä. Pitäsiköhän sen tehdä asialle jotain ennen kuin viimeisetkin jäsenet liukenevat pois.

   • Mullikuhnuri

    Jerry, kirjoitat suunnitelluista laeista kuten ne olisivat jo voimassa. Tällä hetkellä ei ole laittomia lakkoja eikä työntekijän henkilökohtaisia sanktioita. Valta ilman vastuuta? Hallitus on säätämässä lakeja, joilla työnantajille pyritään hankkimaan juuri tuo asema. Työntekijä on jo nyt alisteisessa asemassa, hänen koko toimeentulonsa on kiinni työstä, sen ehdoista ja jatkuvuudesta. Jatkossa hänet halutaan orjan asemaan. Työnantajalle työntekijä ei ole kohtalonkysymys, ellei sitten ole niin kelvoton ja huonomaineinen työnantaja, ettei saa palkattua uusia työntekijöitä.

 • Seppo

  Mitäs sanktioita työnantaja saa kun polttaa työntekijän loppuun ja heittää pihalle? Ei mitään vaan palkkaa uuden orjuutettavan tilalle ja sama meno jatkuu samalla kun työtyöntä potkitaan lisää päähän mutta eihän se herroja kiinnosta kun vaan oma tili paisuu

  • Jerry

   No mitä sanktioita työntekijät saavat, kun ajavat lakoillaan, saarroillaan ja kiusanteollaan yrityksiä polvilleen ja jopa konkurssiin? Yrittäjä menettää elämän työnsä ja sairastuu stressin ja paineen alla.

   • sepekantonen

    Lakkojen syylliseksi voi nähdä liitot tai hallituksen sanelupolitiikan, kyse on ainoastaan katsantokannasta.

    Ja vastauksena kysymykseesi: hypoteettisessa tilanteessa, jossa lakkoilevat työntekijät ajavat oman työnantajansa konkurssiin, menettävät he työnsä. Kysyn sinulta – kuinka monessa yrityksessä näin on käynyt?

Jätä kommentti