Susi aterioi keskellä valtatietä Sastamalassa – ”Saattoi olla sama, jolla on karkotuspäätös”

Susi oli valtatiellä 12 ilmeisesti ketunraadon houkuttelemana. Kuva: Harri Lampinen.

Sastamalassa valtatie 12:lla tehtiin susihavainto varhain tiistaiaamuna. Suden oli nähty syövän auton alle jäänyttä ketunraatoa keskellä tietä vähän matkan päässä Vammalan Citymarketilta Kiikkaan päin.

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja ja suurpetoyhdyshenkilö Pekka Lahdenperälle oli ilmoitettu havainnosta.

Sutta arveltiin nälkiintyneeksi sen hieman rähjäisen ja hoikan olemuksen perusteella.

”Saamani valokuvan perusteella susi on nuori yksilö, jolla on juuri vaihtumassa talvikarva kesäkarvaan. Ei siinä ole mitään poikkeavaa”, Lahdenperä selvittää.

Onko susi sama yksilö, joka on nähty joitakin aikoja sitten toikkaroimassa Kiikassa, ja jolle saatiin karkotuspäätös?

”Siitä ei ole kahteen viikkoon tullut uusia havaintoja, mutta saattaa se olla samakin. Muitakin laumasta lähteneitä nuoria susia kyllä kulkee täällä. Karkotuspäätös on voimassa toukokuun loppuun saakka”, Lahdenperä kertoo.

Kyseisen karkotuspäätöksen saanutta sutta ei ole saatu jäljitettyä.

”Se on onnistunut väistämään meitä. Ja toki, vaikka se saataisiinkin karkotettua – niin kuinka kauas se menisi vai olisiko taas pian jossakin pihapiirissä – seutu on kuitenkin niin tiheään asuttua?” Lahdenperä pohtii.

”Jos nurkissa rupeaa pyörimään susi, niin viime kädessä voidaan tehdä myös muita toimenpiteitä. Poliisi tekee aina mahdollisen lopetuspäätöksen, ja johtaa toimintaa.”

Kesäaikaan karkotettavien susien jäljille pääseminen on haasteellista muun muassa kasvillisuuden takia.

”Usein susi on jo kaukana, kun tulemme paikalle. Ne liikkuvat pitkiä matkoja nopeasti”, tietää Lahdenperä.

Hänen mukaansa petopolitiikan hoitaminen on epäonnistunut Suomessa.

”Susia saa ja pitää metsissämme olla, mutta missä menee raja niiden suojelemisen suhteen? Niiden kanta on päässyt täällä kasvamaan aivan liian suureksi. Toivoisin lainsäätäjiltä muutoksia näihin asioihin”, painottaa Lahdenperä.

Havaintoja susista tehdään alueella paljon.

”Peurakannan voimakas lasku lisää vaaraa siitä, että sudet alkavat etsiä ruokaa kotieläinlaitumilta. Lainsäädännön tasolla pitäisi tehdä päätöksiä, että susikantaa saataisiin kuriin. Pitäisi reagoida ennen kuin ehtii tapahtua mitään vakavampaa, ennalta ehkäisevästi.”

Hän muistuttaa siitä, että susihavainnoista on tärkeää tehdä ilmoitus alueen suurpetoyhdyshenkilölle.

”Huolta ja mahdollista uhkaa aiheuttavasta sudesta ilmoitetaan hätäkeskukseen. Esimerkiksi pihapiirissä liikuskelevista yksilöistä.”

Jätä kommentti