Vammalan seurakuntatalon kiinteistö Sastamalan kaupungille 150 000 eurolla? – tulisi kulttuuri- ja matkailualan käyttöön

Vammalan seurakuntatalo
Vammalan seurakuntatalolle haetaan purkulupaa. Sen saaminen on ehtona seurakunnan ja kaupungin väliselle kiinteistökaupalle. Tontin pinta-alasta noin 10 400 neliömetriä on maa-aluetta ja noin 17 600 neliömetriä Liekoveden vesialuetta. Kohteen asemakaavan mukainen rakennusoikeus on 2 480 kerrosalaneliötä.

Vammalan seurakuntatalon kiinteistölle on löytynyt halukas ostaja. Nimittäin Sastamalan kaupunki.

Kirkkoneuvosto käsitteli kokouksessaan seurakunnan ja Sastamalan kaupungin välisen kiinteistökaupan esisopimusta. Sen mukaan kauppaan kuuluisi noin 2,8 hehtaarin määräala sekä sillä sijaitseva seurakuntatalorakennus.

Kauppahinta on 300 000 euroa vähennettynä arvioiduilla rakennuksen purkamiskustannuksilla 150 000 eurolla, eli 150 000 euroa.

Pöytäkirjan mukaan Sastamalan kaupunki hankkisi kiinteistön kulttuuri- ja matkailualan toimintoihin ja näihin liittyviin rakentamistarpeisiin – kaikkien kaupungin asukkaiden käyttöön.

Samassa kokouksessa kirkkoneuvosto näytti vihreää valoa Vammalan seurakuntatalon purkamiselle – tarkemmin ilmaistuna: rakennukselle aiotaan hakea purkulupaa.

Kauppasopimus raukeaa, mikäli Sastamalan seurakunta ei saa kiinteistöllä sijaitsevalle seurakuntatalolle lainvoimaista purkulupaa 31.12.2026 mennessä.

Pertti Peuraniemi esitti kirkkoneuvoston pohjaesitykselle vastaesityksen, jonka mukaan Vammalan seurakuntatalon myynti palautetaan uudelleen valmisteluun. Seppo Kulju kannatti Peuraniemen esitystä.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitys tuli hyväksytyksi äänin 9 – 2.

Kaupan esisopimuksen hyväksymisen puolesta äänen antoivat Vesa Aurén, Sirkku Aarinen, Kari Alajoki, Janica Isonokari, Satu Janhunen, Mauri Kaaja, Sirpa Keskinen, Henri Kiuttu ja Leevi Karisalmi.

Pertti Peuraniemi ja Seppo Kulju jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen. Heidän mielestään Vammalan seurakuntatalon myynti tulisi palauttaa uudelleen valmisteluun ja asia käsitellä uudelleen.

Kiinteistökaupan eteneminen seurakunnan puolesta vaatii kirkkovaltuuston hyväksynnän. Sastamalan kaupungin organisaatiossa asiaa käsittelee konserni- ja elinvoimajaosto ja sen jälkeen kaupunginhallitus.

  • Annukka Nummela

    Olisihan se halpa ja varmasti käyttöäkin olisi, MUTTA mitä se remontti maksaisi?

    Ylihinnoiteltua satojentuhansien tai jopa miljoonaan kasvavaa remonttia ei varmasti kukaan kannata?
    Sehän on nykyään ihan normaalia että kaupungin tarjouksiin lasketaan paljon löysää. Jatkuvasti saa mediasta lukea kuinka hyväksyvät kaikki. Ei ole minkäänlaista käsitystä hinnoista ja kun raha ei ole omaa niin sitä on helppo jakaa…Esim Espooseen leikkipuistoon rakennettu keinunrunko maksoi 274 000 € !!!!! Siis puiston mitkään muut rakenteet, kivetykset ja maisemoinnit eivät kuuluneet keinun hankintahintaan.
    274 000!!!! Hourulaan tuollaiset päättäjät tulisi lähettää. Älkää ihmetelkö kun velkaannutaan, kun ei ole rahaa tärkeimpiin asioihin…

    ”Sastamalan seurakunnassa suunnitellaan laajempia tutkimuksia Vammalan seurakuntatalon sisäilmasta. Joillekin työntekijöille aiheutuu edelleen oireita.”
    ”Rakennuksen on katsottu tarvitsevan merkittäviä rakenteellisia ja peruskorjaustasoisia toimenpiteitä.”
    ”Kellarikerroksessa on toteutettu kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus viime vuonna. Tilojen käyttöä on rajoitettu ja toimintoja siirretty pois.
    Tutkimustulosten ja havaintojen perusteella kellarikerroksen sisäilman laatuun heikentävästi vaikuttavia tekijöitä on useita. Ne edellyttävät kustannusvaikutuksiltaan merkittäviä rakenteellisia ja peruskorjaustasoisia toimenpiteitä.”
    Eli ei sinne noin vaan muutettaisi. Ja mistä nämä ostoon ja remonttiin tarvittava raha ilmestyy? Velaksiko? Rahaa näyttäisi olevan ja huonosta taloussuhdanteesta ei merkkiäkään Sastamalassa. Mistä Sastamalan kaupunki on säästänyt?

    Kuinka paljon henkilöstöä on työssä kulttuuri- ja matkailualan toiminnoissa? 2? 5? Aika hulppeet työolosuhteet saisivat. Kuinka paljon kaupunki hyötyisi tästä vuosittain vai tulisiko tästä vain kulu?

    Tämähän oli vain aivojen herättelyä, ajatusten pyörittelyä ja pohdintaa aamukahveella…Huomenta.

Jätä kommentti