Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla juhlavuosi – Hyvä mahdollisuus tutustua 1800-luvun talonpoikaiselämään

Ihasteltavaa riittää museoalueen vanhoissa rakennuksissa.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla on juhlavuosi – se on palvellut matkailijoita jo 70 vuotta.

Kirjailija Mauri Kunnas sai aiheen Koiramäki-kirjoihinsa juuri tästä miljööstä.

Merkillinen tunne valtaa, kun astuu Talonpoikaismuseo Yli-Kirran viehättävään pihapiiriin. Aika tuntuu pysähtyvän – vanhat rakennukset kätkevät sisäänsä monta tarinaa ja elettyä elämää.

Aivan kuin piharivien rakennusten asukkaat olisivat jossakin ulkotöissä, ja palaisivat takaisin hetkenä minä hyvänsä.  Kokemusta on vaikeaa kuvailla sanoin – tuntuu siltä kuin pääsisi matkustamaan ajassa parisataa vuotta taaksepäin.

Tässä tuvassa on leivottu ja valmistettu ruokaa.

Tuvan jalkojen alla narahtavat, paksut lattialankut, monenlaiset käsin tehdyt käyttötavarat, hämyisyys, joka kirkkaana kesäpäivänäkin luo pirttiin jännittävän tunnelman… 1800-luvun umpipihainen perinneympäristö on kiehtonut siellä vierailevia ihmisiä jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

Lastenkirjailija Mauri Kunnasta se innoitti niin paljon, että hän piirsi vanhan maalaistalomiljöön suosittuihin Koiramäki-kirjoihinsa. Koiramäki on siis ihan oikeasti olemassa.

”Museo on vihitty käyttöön 1.8.1954, eli tänä vuonna on 70-vuotisjuhlavuosi. Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistyksen perustaminen 3.8.1947 vauhditti museohanketta eteenpäin”, taustoittaa Punkalaitumen Museo- ja kotiseutuyhdistys ry:n hallituksen sihteeri Aki Mikkola.

”Ilman talkootyötä museota ei olisi voitu saada vastaamaan 1800-luvun satakuntalaisen talonpoikaistalon miljöötä”, lisää yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Sillanpää.

Ikkunalla oleva Martta on yksi Mauri Kunnaksen rakastetuista hahmoista. Lapsista on hienoa nähdä kirjoista tuttuja paikkoja.

Maalaistalon lisäksi viiden hehtaarin museoalueella on laaja maatalouskoneosasto ja mäkitupalaisalue. Yksi yleisöä paljon kiinnostavista kohteista on sudenkuoppa.

Ihailla voi myös tuulimyllyä, kolmea aittaa, riihtä ja perunakuoppaa. Kiertämiseen kannattaakin varata kunnolla aikaa.

Kahvio itseleivottujen pullien ja muiden herkkujen kera palvelee koko kesän kaikkia vierailijoita museon aukioloaikoina.

Opastettuja kierroksia, löylyvalmiiksi lämmitettyä savusaunaa, juhlatilaisuuksia, sekä ryhmäruokailuja – ja kahvituksia järjestetään ennakkotilauksesta.

Puintia entisaikojen tapaan.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirran kesän kohokohtiin kuuluu vuosittain järjestettävä Perinnetapahtuma Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely.

”Se on koko perheen tapahtuma, ja järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tänä kesänä jo 30. kerta!”, selvittää Aki Mikkola.

Lisäksi kesä-  elokuussa museon navetanvintillä on esillä Sarkamuseon Ruisleipänäyttely. Suomen kansallisruuaksi valitulla ruisleivällä on pitkä historia maassamme.

”Näyttely kertoo tuosta tummasta, suomalaisesta erikoisuudesta, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorillekin”, Kalevi Sillanpää mainitsee.

Kauniit, vanhat rakennukset kertovat talonpoikaishistorian tarinaa.

Yli-Kirra on hyvä matkakohde kaiken ikäisille. Lapset saavat siellä käydessään tutustua konkreettisesti historiaan – siihen miten ”ennen vanhaan” on asiat tehty.

Mauri Kunnaksen kirjoihin tutustuneet riemastuvat nähdessään kirjoista tuttuja paikkoja ja esineitä. Hauskalla tavalla suomalaista historiaa tulee samalla opittua kuin huomaamatta.

Alueella riittää nähtävää niin paljon, että moni tulee sinne vielä uudelleenkin. Punkalaitumelaiset voivatkin olla ylpeitä upeasta matkailukohteestaan.

”Tervetuloa kesän tapahtumiin ja museolle muutenkin”, toivottavat Mikkola ja Sillanpää.

Nähtävää laajalla museoalueella riittää.
Sudenkuoppa on yksi kiinnostavimmista kohteista.
Ilman talkootyötä museota ei olisi voinut saada vastaamaan 1800-luvun satakuntalaisen talonpoikaistalon miljöötä.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra

Koiramäentie 2, Punkalaidun

p.040 1990680

yli-kirra@koiramaentalo.fi

Aukioloajat: 21.6.-11.8.2024

Pe, La ja Su

klo 11-17

Kahvio avoinna

Kahviosta saa itse leivottua, tuoretta pullaa. Anneli Paija on leiponut museolle pullat jo 15 vuotta.

Menovinkki viikolle 27:

Koko perheen perinnetapahtuma

Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely

La 6.7. ja Su 7.7. klo 10-17

Museonmäki täynnä entisaikain työtapoja, makuja, tuoksuja, muistoja ja elämyksiä

Lisätietoja osoitteesta: koiramaentalo.fi

Jätä kommentti