”Odotettu, mutta positiivinen uutinen” – Satakuntaan tulossa kahdeksan sote-keskusta, Huittinen saa pitää omansa

Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne on tyytyväinen, että sote-keskus on säilymässä Huittisissa. Kuvantamisen palveluiden loppuminen kuitenkin kismittää. ”Ilman niitä sote-keskus on rampa.” Arkistokuva.

Mikäli aluehallituksen esitys menee läpi aluevaltuustossa, sote-keskus tulee säilymään Huittisissa myös tulevaisuudessa.

Satakunnan aluehallitus esittää aluevaltuustolle kahdeksan sote-keskuksen mallia, jossa Huittisten lisäksi sote-keskus olisi jatkossa Raumalla, Ulvilassa, Harjavallassa, Eurassa ja Kankaanpäässä. Porissa sijaitsisi jatkossa kaksi sote-keskusta.

Sata-alue perustelee mallia sillä, että sote-keskukset tarvitsevat tehokkaan toiminnan varmistamiseksi riittävän suuren väestöpohjan. Suunnitelman lähtökohtana on palveluiden saatavuuden turvaaminen.
Satakunnan hyvinvointialueen tiedotteen mukaan kahdeksan keskuksen mallissa Satakunnan asukkaiden etäisyys sote-keskukseen lisääntyy erittäin maltillisesti.

”Tehdyn ennusteen mukaan vuonna 2025 Satakunnan väestöstä 63,9 prosenttia asuu 10 minuutin saavutettavuusalueella ja vastaava luku vuonna 2035 on 66,2 prosenttia. Vuonna 2025 väestöstä 89,8 prosenttia asuu 20 minuutin saavutettavuusalueella ja vastaava luku vuonna 2035 on 90,2 prosenttia”, tiedotteessa todetaan.

Sote-keskuksia ja -pisteitä

Kahdeksan sote-keskuksen uskotaan muodostavan tulevaisuudessa verkostomaisesti toimivan hyvinvointialueen kiinteän palveluverkon. Keskukset tarjoavat laaja-alaisesti sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon palveluita sekä mahdollisesti näitä täydentäviä palveluita.

Sote-keskuksiin kootaan asukkaiden palvelutarpeen mukaisesti muun muassa perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireellisiä ja kiireettömiä palveluja, suun terveydenhuollon palveluja, sosiaalihuollon avopalveluja, kotihoidon palveluja, mielenterveys- ja päihdetyön sekä mielenterveys- ja päihdehoidon palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja, neuvolapalveluja sekä muita ehkäiseviä palveluja.

Väestökeskittymien ulkopuolella palveluita on saatavilla sote-pisteissä. Hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman mukaisesti jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sote-piste tai sote-keskus.
Tiedotteessa kerrotaan, että sote-keskukset tulevat keskittymään pääosin olemassa oleviin kiinteistöihin, joiden käytöstä tullaan tekemään kuntien kanssa pitkät vuokrasopimukset.

Sote-keskusten toiminta käynnistyy vuoden 2025 alusta.

Kuvantamisen loppuminen kismittää

Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanneen mukaan aluehallituksen esitys on odotetunlainen. Vaikka tietoa Huittisten sote-keskuksen säilymisestä on osattu odottaa, on lisävarmuus kaupungin kannalta positiivinen uutinen.

”Tämä on selkeä viesti siitä, että sote-keskustoimintaan tullaan Huittisissa panostamaan pidempiaikaisesti, minkä myötä saamme jälleen sote-keskuksellemme varmasti myös yhtenäisemmät tilat”, kaupunginjohtaja ennakoi.

Pelkästään iloisella mielellä kaupunginjohtaja ei kuitenkaan ole, sillä päätös kuvantamispalveluiden lakkauttamisesta kismittää.

Jo viime talvena laiterikon vuoksi keskeytyneet kuvantamisen palvelut lopetettiin Huittisista lopullisesti viranhaltijapäätöksellä alkukesällä. Lanne huomauttaa, että kaikista muista sote-keskuksista röntgen- ja ultraäänitutkimukset ovat edelleen saatavilla.

Huittisten kaupunginhallitus keskusteli sosiaali- ja terveyspalveluista viime viikolla ja lähetti Satakunnan hyvinvointialueelle kannanoton sote-keskuksen kuvantamispalvelusta.

”Se, että Huittisten sote-keskuksesta ei saa näitä palveluita, vaan niitä varten on lähettävä jonnekin muualle, tekee koko sote-keskuksesta ramman”, Lanne perustelee.

Jätä kommentti