Uusi päiväkoti viidelle ryhmälle 2,4 miljoonalla – koululaisten kännyköiden käyttöön tulossa rajoituksia myös Huittisissa

Huittisten kaupunginvaltuuston maananisessa kokouksessa pidettiin tauko, jonka aikana muun muassa sdp:n valtuutetut ennättivät miettiä, miten äänestävät varhaiskasvatuksen tila-asiassa.

Huittisten kaupunginvaltuutetut saivat maanantain kokouksen aluksi kattavan raportin huittislaisten hyvinvoinnista.

Aihe herätti valtuutetuissa paljon keskustelua ja moni osoitti huolensa erityisesti lasten ja nuorten liikkumattomuuteen.

Niina Immonen (ps) toi terveisensä hyvinvointialueelta, jossa myös oli maanantaina käsitelty hyvinvointikertomuksia, todeten, että samojen ongelmien kanssa kamppaillaan koko Satakunnan alueella.

”Karrikoiden meillä on satakunnankin tasolla ylipainoisia lapsia, joista kasvaa osattomia ja turvattomia nuoria, joista puolestaan varttuu liikaa alkoholia käyttäviä, lihavia aikuisia, jotka yleensä lisäksi ovat joko kohteena tai tekijänä lähisuhdeväkivallassa. Jäävät mielenterveyssyistä eläkkeelle ja lopulta heistä, tai meistä, tulee huonosti käveleviä ja huonosti pystyssä pysyviä turvattomia vanhuksia. Ja tästä syystä on mielestäni valtavan hienoa, että Huittisissa näihin lasten ja nuorten ongelmiin on tartuttu jo selvästi.”

Immonen muistutti, että päättäjien tehtävä on huolehtia siitä, että Huittisissa on tulevaisuudessakin ihanteelliset puitteet elää terveellisesti ja liikkua.

Mika Stenfors (hupa) muistutti, että avainasemassa lasten ja nuorten liikkumisessa ovat huoltajat.

”Lapset tarvitsevat toimintaa ja niitä pitää ohjata siihen, niin sitten he oppivat siihen”, hän ohjeisti myös varhaiskasvatuksen ja koulun työntekijöitä.

Koska kännyköiden käyttöä rajoitetaan?

Paljon valtakunnallisestikin puhuttanut kännyköiden käytön rajoittaminen kouluissa nousi esiin myös huittislaisten valtuutettujen puheenvuoroissa.

”Kaikki ruutuaika on pois liikunnan tai kulttuurin harrastamisesta”, Katja Leino-Murtojärvi (sdp) huomautti ja kertoi odottaneensa tekeekö Huittinen jossain kohtaa linjauksen kännykkäasioihin.

Myös Stenfors penäsi kännykkäkiellon perään.

”Koska sitä aletaan valmistella?”

Hyvinvointikoordinaattori Anna Harmava kertoi, olleensa Lounais-Suomen liikunnan- ja urheilun kaikille hyvinvointikoordinaattoreille ja liikuntapäälliköille järjestämässä tilaisuudessa, jossa oli ehdotettu, että jo syksylle tehdään kouluille yhteinen suositus ottaa kännykät pois erityisesti välituntien ajaksi.

”Olen siellä sanonut, että Huittinen on ehdottomasti mukana ja tästä on nyt tulossa kampanja.”

Myös sivistysjohtaja Eija Mattila lupasi, että kännykkäkielto otetaan keskustelun alle.

Maarit Säilä (sdp) kertoi sivistysvaliokunnan saaneen tiedon, että ainakin Lauttakylän lukiossa kännyköiden kerääminen pois oppituntien ajaksi on jo aloitettu. Tiedon vahvisti myös nuorisovaltuuston puheenjohtaja Maija Syrjälä.

”Opettajat päättivät yhdessä tutkimustietoon perustuen, että puhelimet otetaan pois.”

Mika Stenfors kyseli huittislaisten koulujen kännykkäkiellon perään.

Kokouksen kuuma peruna oli odotetusti varhaiskasvatuksen tilakysymys, jota Huittisissa on käsitelty jo pitkään.

Kauaksi ei jäänyt sekään, että asia olisi jälleen palautettu uudelleenvalmisteltavaksi, sillä Leino-Murtojärvi esitti Immosen ja Antti Heikkilä (ps) kannattamana, että asia palautetaan valmisteluun niin, että selvitetään esiopetuksen saaminen koulujen yhteyteen.

”Koulujen tyhjenevät tilat on saatava tehokkaaseen kaupungin käyttöön. Ei ole kovin mielekästä rakentaa meille taas neliöitä, kun meillä on jo olemassa tyhjeneviä neliöitä. Lasten etu olisi myös se, että koulupolku alkaisi jo esiopetuksessa koulun yhteydessä”, Leino-Murtojärvi perusteli esitystään.

27 valtuutettua halusi kuitenkin tehdä asiassa päätöksen ja vain kahdeksan valtuutettua oli uudelleenvalmistelun kannalla.

Tiukka äänestys rahasta

Hannu Haapasalo (kesk) puolestaan esitti Sisko Sarjomaan (vas), Timo Mattilan (kok) ja Aila Hännisen (sdp) kannattamana, että kaupunginvaltuusto hyväksyy teknisen valiokunnan elokuussa kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tekemän ehdotuksen, jossa entisiin Lauttakylän koulun väistötiloihin saneerattaisiin 2,9 miljoonalla eurolla tilat viidelle päiväkotiryhmälle.

”Olen kohta 20 vuotta seurannut Huittisten varhaiskasvatus- ja päiväkotiongelmaa. Koko se aika on kipuiltu yhden, ainoan ja saman ongelman kanssa ja se on ollut aina tilakysymys: mistä teemme tiloja, kun lasten määrä kasvaa”, Haapasalo muisteli ja harmitteli, että varhaiskasvatus toimii sirpaleisesti satelliiteissa.

”Meillä on vihdoin mahdollisuus tehdä sellainen ratkaisu, jolla tämä hajautettu varhaiskasvatusverkosto saadaan keskitettyä”, hän jatkoi perusteluja.

Sarjomaa huomautti, että hallituksen viikkoa aiemmin tekemä esitys antaa 2,4 miljoonaa euroa tilojen saneeraamiseen ei anna mitään takeita, mitä rahalla saadaan.

”Pyyntö on ollut seitsemästä päiväkotiryhmästä ja sen jälkeen on päädytty viiteen ryhmään. Pelkkä rahasumma ei kerro, mitä sillä saadaan.”

Myös Mattila olisi halunnut perustaa päätöksen faktoihin.

”Fakta on se, että tiloille on tarvetta ja että teknisen valiokunnan käsittelemässä hankesuunnitelmassa on tehty hinta-arviota.”

Keskusteluun tuli myös toinen esitys, kun Heikkilä esitti Immosen kannattamana, että kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen ehdotuksen 2,4 miljoonan euron investointipäätöksen sillä lisäyksellä, että rahalla tulee saada tilat vähintään viidelle ryhmälle.

Valtuutetut pääsivät äänestämään Haapasalon ja Heikkilän esityksistä, joista niukka enemmistö päätyi lopulta Heikkilän kannalle äänin 16-19.

Äänestyksen jälkeen valtuutetut totesivat olevansa yksimielisesti Heikkilän ehdotuksen kannalla.

Äänestys myös koulutuskuntayhtymään kuulumisesta

Kaupunginvaltuusto päätti myös, että Huittisten kaupunki eroaa Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymästä 1.6.2025 alkaen.

Myös tästä asiasta päädyttiin äänestämään, sillä Jukka Kivimäki (vas) esitti Mikko Kauniston (vas) kannattamana, ettei Huittinen eroa koulutuskuntayhtymästä.

”Tällä hetkellä sillä ei ole suuntaan tai toiseen merkitystä, kuulummeko tähän koulutuskuntayhtymään, eikä siitä aiheudu meille kuluja. Ystäviä tarvitaan aina, eikä tästä ystävästä kannata luopua 147 000 euron takia”, Kivimäki perusteli.

Valtaosa valtuutetuista oli Kivimäen kanssa eri kannalla ja eroilmoitus päätettiin tehdä äänin 23 – 12.