”Nyt on napakymppi” – Jukka Perkoa esittävälle seinämuraalille löytyi pitkän etsinnän jälkeen sopiva paikka Sahkosta

Muraalin toteutusta ovat olleet mahdollistamassa Huittisten Hullumies -yhdistys, Huittisten Säästöpankkisäätiö, OP Satapirkan Osuuspankin ja Alfred Kordelinin säätiö. Muraalin rahoitus ja valaistus ovat kuitenkin vielä vajavaiset, minkä vuoksi Huittisten Hullumies -yhdistys on käynnistänyt joukkokeräyksen, jonka avulla on tarkoitus Rauha ja rakkaus -seinämaalauksen loppuun valmistamiseksi.

Elettiin alkuvuotta 2024, kun Seppo Peltola (kesk) jätti valtuustoaloitteen Jukka Perko -aiheisen seinämuraalin maalaamisesta Lauttakylän lukion seinään.

Peltolan ajatus oli, että muraali kunnioittaisi huittislaislähtöistä saksofonitaiteilijaa ja toisi viihtyisyyttä kaupunkiin.

Tekninen valiokunta kuitenkin tyrmäsi ajatuksen maalauksesta lukion seinässä, sillä rakennukseen kohdistuu kaavatasoinen suojelumääräys.

Tämän jälkeen muraalille etsittiin pitkään sopivaa paikkaa Huittisten keskustasta, mutta mihinkään Peltolan ehdottamaan rakennukseen ei tuntunut saavan maalauslupaa.

Lopulta Peltolan sitkeys asian suhteen kannatti, sillä muraalin julkistamistilaisuutta päästiin pitämään viimein syksyn Hullussa Yössä syyskuun lopulla.

Sopiva paikka muraalille löytyi Sahkosta, yhden Huittisten Kaupunkiasuntojen omistaman kerrostalon päädystä. Sahkon kerrostaloihin on maalattu muraaleja aiemminkin, silloin taiteilija Teemu Mäenpään toimesta.

Ilmat suosivat projektia

Perko-muraalia toteuttamaan valikoitui loimaalainen taiteilija Pertti Mörsky.

”Lopulta oli ihan hyvä, että hankkeessa riitti jahkailua. Se tarjosi minulle mahdollisuuden suunnitella ja kehitellä teosta päässäni”, Mörsky totesi julkistamistilaisuudessa.

Myös paikka osoittautui Mörskyn mukaan sopivaksi.

”Ilmansuunta oli maalaamisen kannalta hyvä, tähän eivät osuneet tuulet eivätkä sateet. Ajankohta oli tällaisen työn tekemistä ajatellen viimeinen mahdollinen, mutta kelit olivat suotuisat ja ilmat suosivat työskentelyä”, hän kertoi.

Nocturnen sanat sopivat Perkolle

Sopivaa kuvaa työn pohjaksi haettiin yhdessä Perkon kanssa. Ehdotuksen teki Mörsky, hyväksynnästä vastasi Perko.

Aluksi Mörsky suunnitteli maalaavaansa seinään Perkon lisäksi luotoa, kuten kukkasia. Perko toivoi kuitenkin jotain hieman yksinkertaisempaa ja selkeämpää.

”Sitten mieleeni tuli se, että Jukka on musisoinut paljon yhdessä Vesa-Matti Loirin kanssa. Ehdotin Jukalle, että maalaisin hänen viereensä nuotit. Vastaus oli, että nyt tuli napakymppi.”

Perkon vierellä maalauksessa aaltoilee Nocturnen sanoja ja nuotteja. Mörskyn mukaan asian suhteen satti merkillinen kömmähdys. Hän oli mielessään koko ajan ajatellut maalaukseen tulevan juuri katkelma Nocturnesta, mutta jostain syystä maininnut Perkolle toisen Loirin tunnetun kappaleen Elegian.

”Merkillistä asiassa oli se, että ihan vastaavanlainen lipsahdus oli käynyt kerran, kun Loiri ja Perko olivat esiintymässä MTV3:lla. Oli ollut puhetta toisesta ja esitetty toinen”, Mörsky kummasteli.

Varmistuksen jälkeen Perkolle sopivat myös Nocturnen sanat, eikä Mörskyn tarvinnut korjata teostaan.

”Taiteilijat ovat tulisieluista porukkaa ja jos joku on päässä, niin sitten se pitää mennä sen mukaan.

Mielestäni Nocturnen sanat sopivat tähän teemaltaan mukavammin”, Mörsky sanoi.

Aiheutta ylpeydelle

Mörsky kertoi, että hänelle oli kunnia, että Perko hyväksyi hänet teoksen tekijäksi.

”On ollut hienoa, että hän on ollut tyytyväinen lopputulokseen.”

Taiteilijan mielestä myös kerrostalossa asuvilla ihmisillä on syytä ylpeyteen maailmankuulusta Jukka Perkosta sekä siitä, että he saavat asua talossa, jonka seinässä Perkon kuva komeilee.

”Koitan tuoda esille sitä, että kannattaa olla ylpeä siitä että taidetaan ja osataan. Katkera ja kateellinen ei saa tässä maailmassa mitään.”

Jätä kommentti