”Vapaaehtoisilla on aito halu auttaa ja kulkea toisen ihmisen rinnalla” – Rikosuhripäivystys RIKU etsii uusia vapaaehtoisia joukkoonsa Huittisiin ja Kokemäelle

RIKUn vapaaehtoiset voivat olla uhrin tukena esimerkiksi poliisiasemalla, asianajajan luona tai käräjäoikeudessa. Kuva RIKU Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys RIKU etsii joukkoonsa uusia vapaaehtoisia Huittisten ja Kokemäen alueelle. Toiminnanohjaaja Tuija Mäntylä Porin palvelupisteestä kertoo, että Huittisissa toimii tällä hetkellä kolme vapaaehtoista ja alueella on selvä tarve löytää lisää vapaaehtoisia sekä tukihenkilöiksi että chat- ja puhelinpalveluiden päivystäjiksi.

”Tavoite on, että löytäisimme Huittisten ja Kokemäen alueelle yhteensä kymmenkunta vapaaehtoista. Silloin jokaiselle olisi varmasti sopivasti tehtäviä”, Mäntylä sanoo.

Vapaaehtoisia on etsitty ensi viikolla alkavaan koulutukseen eri kanavien kautta muutaman viikon ajan. Mäntylä kertoo, että hakemuksia on tullut mukavasti.

”Ajatuksemme on, että kurssille otettaisiin noin kymmenen, ehkä 12 henkilöä. Tähän mennessä hakijoita on ollut jo peräti 15, mitä pidän erittäin hyvänä määränä. Ensi viikolla alkavaan ryhmäänkin voi edelleen hakea mukaan ja meillä on käytössä myös jatkuva haku, sillä koulutuksia pyritään pitämään jossain päin Satakuntaa pari kertaa vuodessa”, Mäntylä kertoo.

Kolme eri tehtävää

RIKUn vapaaehtoiset voivat toimia eri tehtävissä: tukihenkilöinä, puhelin ja chat-päivystyksessä sekä RIKUn toiminnasta sekä esimerkiksi uhrien kohtaamisesta kertovina henkilöinä.

”Kaikki vapaaehtoiset käyvät saman, 50 tuntia kestävän peruskoulutuksen, lisäksi chat- ja puhelinpäivystäjät saavat vielä hieman lisäkoulutusta. Tältä Huittisten kurssilta voi päätyä mihin tahansa itselleen parhaiten sopivaan tehtävään”, Mäntylä kertoo.

Koulutuksessa käydään läpi rikoksia ja niiden seurauksia. Lisäksi vapaaehtoiset saavat oppia muun muassa traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta ja asiakkaan kohtaamisesta.

Noin puolet koulutuksesta suoritetaan Moodlessa. Viiden lähikerran aikana etänä opittuja asioita syvennetään.

”Lisäksi kaikki koulutukseen osallistuvat seuraavat kaksi oikeuden istuntoa ja kirjoittavat niistä esseen. Tässä on tarkoituksena tarkkailla tilannetta uhrin näkökulmasta.”

Kuuleva korva ja neuvonantaja

Tukihenkilöt toimivat uhrin henkilökohtaisena tukena koko rikosprosessin ajan.

”Riippuen tietenkin siitä, missä vaiheessa prosessia uhri tulee asiakkaaksemme”, Mäntylä täsmentää.

Tukihenkilö voi olla mukana poliisiasemalla, asianajajan luona ja käräjäoikeudessa.

”Koska oikeusprosessit ovat varsin hitaita, tukisuhteet voivat joissain tapauksissa kestää jopa vuosia. Yhteydenpito ei kuitenkaan ole jatkuvasti aktiivista”, Mäntylä avaa.

Puhelin- ja chat-päivystäjät päivystävät valtakunnallisessa numerossa.

”Asiakkaita kuunnellaan, annetaan neuvoja ja ohjataan oikeiden palveluiden piiriin”, Mäntylä kertoo.

Oikea käsitys oikeusprosessista

Uhrit kokevat RIKUn tukihenkilöt tärkeänä tukena.

”Rikoksen uhrin elämässä voi olla suuria fyysisiä, psyykkisiä tai taloudellisia muutoksia. Silloin on tärkeää, että joku ihminen luo uskoa, että tilanteesta selviää”, Mäntylä tietää.

Lisäksi vapaaehtoinen osaa olla viemässä asioita eteenpäin ja johdattamassa uhria oikeiden palveluiden piiriin.

”Vapaaehtoisen tehtävä on tuoda uhrille ja tämän läheisille tiedoksi niin oikeudet kuin se, mitä tilanteessa kuuluu tehdä. Tämän kaltaiset tilanteet ovat onneksi varsin vieraita suurimmalle osalle ihmisistä, mutta niissä on paljon, mitä pitää tietää. Herkässä tilanteessa auttaa paljon, kun on joku, joka osaa neuvoa eteenpäin.”

Mäntylän mukaan televisio on tuonut monelle vääristyneen käsityksen oikeusprosessista.

”Kun oikeudessa ei ole tarvinnut koskaan olla, mielikuva on siitä amerikkalaisesta tv-sarjasta. Pahimmassa tapauksessa uhrilla saattaa olla pelko, että oikeudessa tilanne kääntyykin äkkiä niin, että syyttömästä tulee syytetty. Tukihenkilö osaa kertoa, miten oikeusprosessi oikeasti etenee.”

Uhrille tärkeintä on usein vapaaehtoisen antama tuki ja aika.

”Asiakas voi kokea, että tukihenkilö on oikeasti ja vilpittömästi kiinnostunut hänestä. On tärkeää, että uhri kokee itsensä tärkeäksi ja hänellä on ihminen, jolta hän saa tarvitsemansa tiedon”, Mäntylä painottaa.

Vapaaehtoisuus ei vaadi ammatillista koulutusta

Millainen henkilö sopii RIKUn vapaaehtoiseksi?

”Ammatillista koulutusta emme vaadi, mutta oman elämän pitää olla tasapainossa. Lisäksi täytyy olla aikaa ja halua sitoutua toimintaan. Peruskurssin jälkeenkin järjestämme vapaaehtoisille työnohjausta ja täydennyskoulutusta”, Mäntylä kertoo.

Oma uhrikokemus ei ole este vapaaehtoisena toimimiselle, mutta siitä pitää olla kulunut riittävästi aikaa ja asia on täytynyt käsitellä huolellisesti.

”Lisäksi varmistamme kaikilta vapaaehtoisilta rikosrekisteriotteella, että taustalla ei ole omia vakavia rikoksia.”

Mäntylä kertoo, että vapaaehtoiseksi tullaan monesta taustasta. Koska käynnit poliisiasemalle tai käräjäoikeuteen painottuvat virka-aikaan, moni vapaaehtoinen on vuorotyöläinen.

Vapaaehtoisille korvataan matkakustannuksia, mutta työ on palkatonta.

”Suurimmalla osalla vapaaehtoisista on aito halu auttaa ja kulkea toisen ihmisen rinnalla.”

Vapaaehtoisilla on itsellään mahdollisuus vaikuttaa siihen, paljonko aikaansa he haluavat työhön käyttää.

”Puhelin- ja chat-vuorot varataan itse, päivystysvuorot suoritetaan kotoa, tilasta, missä luottamuksellisuus säilyy”, Mäntylä kertoo.

Tukihenkilönä työmäärään pystyy vaikuttamaan valitsemalla asiakkaan tilanteeseen sopivaksi.

Myös läheinen voi ottaa yhteyttä

RIKUlla ei ole tyypillistä asiakasta. Mäntylän mukaan suuri osa uhreista on joutunut väkivaltarikoksen uhriksi.

”Viime aikoina netissä tapahtuvat rikokset ovat selvästi lisääntyneet.”

Mäntylä rohkaisee, että asiakas voi olla aina itse yhteydessä valtakunnalliseen päivystykseen tai palvelupisteille.

”Mutta meihin voi ottaa yhteyttä myös rikoksen uhrin läheinen. Usein he jäävät näissä tilanteissa tyhjän päälle, vaikka kaipaisivat yhtälailla tukea ja ovat tilanteessa neuvottomia.”

Jätä kommentti