Huittisten kaupunginvaltuusto viilasi maanantaisessa kokouksessaan tulevan vuoden talousarviota ja vuosien 2025-2027 taloussuunnitelmaa sekä talouden tasapainotussuunnitelmaa vuosille 2024-2030 lähes kuuden tunnin ajan.
Kokouksen aikana äänestettiin peräti 11 kertaa.
Ilman keskustelua valtuusto vahvisti kaupunginjohtajan ja hallituksen esityksen, että Huittisten tuloveroprosenttina säilyy vuonna 2025 tasan 9.
Myös kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan niin, että rakennusten yleisenä kiinteistöveroprosenttina on 0,93 prosenttia, maapohjan yleisenä kiinteistöveroprosenttina 1,30, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosenttina 0,47 ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosenttina 1,07.
Voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi vahvistettiin 3,10, rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentiksi 6,00 ja yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentiksi puhdas nolla.
Lisää rahaa elinvoimaan ja maankäyttöpäällikköön
Huittisten kaupunginhallitus viilasi talousarviota viikko sitten ja halusi lisätä elinvoiman kehittämisen määrärahoihin 50 000 euroa yritysten sijoittumispalveluiden henkilöstökuluihin yritysverkostotyön ja hankkeiden edistämiseen vuosille 2025 – 2027 sekä teknisen valiokunnan määrärahoihin 50 000 euroa suunnittelu- ja maankäyttöpalveluihin maankäytön henkilöstökuluihin.
Molemmat asiat herättivät keskustelua valtuutettujen keskuudessa.
Niina Immonen (ps) esitti, että elinvoiman kehittämiseen ei lisätä määrärahaa. Valtuutetuista suurin osa oli kuitenkin lisäpanoksen kannalla ja määrärahalisäys tehtiin äänin 23-11, yksi poissa.
Hannu Haapasalo (kesk) esityksestä elinvoimaa koskevasta lisämäärärahasta poistettiin äänin 29-5, yksi poissa, korvamerkintä, että raha on varattu henkilöstökuluihin.
Antti Heikkilä (ps) oli sillä kannalla, että maankäyttöpäällikön virkaa ei kannata tässä vaiheessa laittaa auki ja esitti, ettei määrärahoja suunnittelu- ja maankäyttöpalveluihin maankäytön henkilöstökuluihin lisätä. Suurin osa valtuutetuista oli kuitenkin maankäyttöpäällikön palkkaamisen kannalla äänin 22-12, yksi poissa.
Kaunistolta yksimielisiä toimenpide-esityksiä
Katja Leino-Murtojärvi (sdp) esitti 51 000 euron lisämäärärahan lisäystä nuoriso- ja liikuntatoimenjohtajan palkkaamiseksi. Esitys kaatui äänin 21-13, yksi poissa.
Ilkka Riuttamäki (ps) esitti yksityistieavustuksiin 50 000 euron lisämäärärahaa. Valtuusto eväsi esityksen äänin 18-16, yksi poissa.
Mikko Kaunisto (vas) esitti, että kaupunki perustaisi ennakoivasti uuden paloaseman rakentamista ajatellen kiinteistöyhtiön. Neuvottelutauon jälkeen Kaunisto veti esityksensä takaisin ja päätti jättää toimenpidealoitteen, että kaupunki selvittää kiinteistöyhtiön perustamisen uuden paloaseman rakentamisen edistämiseksi. Toimenpidealoite hyväksyttiin yksimielisesti.
Lauri Lehtinen (sdp) esitti investointiohjelmaan muutoksia, että talousarvioon lisättäisiin hallituksen sieltä poistamat kohteet, joihin kuuluvat muun muassa pienet talonrakennuskohteet ja Asevelikujan ja Puistokujan sekä Varsantien saneeraus. Hallituksen esittämät karsinnat investointiohjelmaan jäivät kuitenkin voimaan äänin 29-5, yksi poissa.
Kaunisto teki myös toisen toimenpidealoitteen, että Sallilan koulun teknisen kuntokartoituksen kustannusarvio tuodaan valtuustolle tiedoksi 30.5.2025 mennessä. Myös se hyväksyttiin yksimielisesti.
Huitsikka pysyi säästölistalla, Vampulan asiointiliikenne jatkuu
Säästötoimenpiteissä pitkä keskustelu käytiin Huitsikan toiminnan jatkumisesta. Sisko Sarjomaan (vas) esitti, että Huitsikan asiointiliikennettä olisi jatkettu optiovuosien ajan. Valtuutetut päättivät kuitenkin pitää Huitsikan toiminnan säästölistalla äänin 19-15, yksi poissa.
Niina Immonen esitti, että Vampulan asiointiliikennettä ei lopeteta. Hänen esityksensä jäi voimaan äänin 13-21, yksi poissa.
Heikkilä esitti, että kaupunki ei ota käyttöön hulevesimaksuja. Valtuusto päätti äänin 24-9, yksi tyhjä, yksi poissa, että hulevesialue perustetaan ja maksuja aletaan kerätä.
Valtuuston koko kutistuu tulevalla kaudella
Valtuusto äänesti myös tulevaisuuden luottamushenkilöiden määristä. Leino-Murtojärvi esitti, että valtuustossa olisi tulevaisuudessa 31 jäsentä, hallituksessa yhdeksän jäsentä tarkastus-, teknisessä ja sivistyslautakunnassa seitsemän jäsentä ja hyvinvointilautakunnassa viisi jäsentä.
Luottamushenkilöorganisaatiota päädyttiin supistamaan äänin 24-11 niin että tulevaisuudessa valtuustossa on 27 valtuutettua ja kaupunginhallituksessa yhdeksän jäsentä, hallituksen toimikausi on kaksi vuotta, joka alkaa tai päättyy kaupunginvaltuuston toimikauden vaihtuessa.
Tarkastus- ja teknisessä lautakunnassa on seitsemän jäsentä, sivistyslautakunnassa on yhdeksän jäsentä.