Lukion toisen vuosikurssin oppilaat elävät tällä hetkellä jännittäviä aikoja. Viimeisiä tanssiaskeleita hiotaan ja tanssiaisasuja sovitetaan yhtä lukio-opintojen kohokohtaa varten.
Vammalan ja Punkalaitumen lukioissa vanhat pyörähtelevät tanssilattialla helmikuun 7. päivänä, Lauttakylän lukion vanhat valtaavat parketin viikkoa myöhemmin ystävänpäivänä 14. helmikuuta.
“Viime päivinä frakkeja on sovitettu kiihtyvällä tahdilla. Tytöt ovat varmasti hankkineet tanssiaismekkonsa jo vähän aiemmin, mutta pojat huomaavat asian selvästi myöhemmin”, Asuste Nikkasen Jari Nikkanen naurahtaa.
Huittisissa ja Sastamalassa toimivalta Asuste Nikkaselta vanhojen tansseihin on vuokrattu tänä vuonna noin 50 frakkia.
“Ensimmäinen paketti laitettiin kuntoon jo elokuussa, mutta suurin osa pojista on tarttunut toimeen vasta joululoman jälkeen”, Nikkanen kertoo.
Niin kävi myös Lauttakylän lukiossa opiskelevalle huittislaiselle Aarni Sariomaalle.
“Joululomalla äiti alkoi kysellä, miten olen ajatellut hoitaa vanhoihin pukeutumisen. Onneksi Nikkaselta löytyi vielä sopiva frakki”, hän kertoo.
Nikkanen tietää, että nykyään suurin osa pojista pukeutuu tansseissa frakkiin.
“Siinä mielessä myös poikien tanssipukumuoti on muuttunut. Vielä 2000-luvun alussa vain muutamilla tanssijoilla oli frakkeja ja suurin osa pukeutui smokkiin. Jossain vaiheessa kouluilla saatettiin tehdä ihan yhteinen linjaus, että pojat pukeutuvat tavalliseen pukuun. Tällä hetkellä tyttöjen mekot ovat niin näyttäviä, että mielestäni senkin vuoksi frakki on ainut sopiva vaihtoehto.”
Sarjomaa ei ole ennen tulevia vanhojentanssejaan pukeutunut frakkiin – ellei sovitusta lasketa.
“Todella juhlavalta tämä asu tuntuu päällä”, hän sanoo ja oikaisee leukaansa.
Nikkanen opastaa, että frakkiin pukeutuminen aloitetaan aina paidasta.
“Näin helma jää kauniisti housujen sisäpuolelle, eikä sitä runtata sinne miten sattuu.”
Terävä suoristus selästä saa paidan asettumaan kauniisti edestä.
“Frakki on säntillinen asu. Toisinaan olen joutunut vähän kinaamaan tyttöjen kanssa, kun he haluaisivat tanssiparilleen samanvärisen taskuliinan, mitä heidän mekkonsa on. Frakki on kuitenkin aina kokonaan mustavalkoinen ja taskuliina valkoinen ja viivaksi taitettu”, Nikkanen sanoo.
Sarjomaan mukana sovituksessa oleva äiti Anne Ek tiedustelee, millaiset sukat frakin kanssa tulisi olla.
“Polvipituiset ja silkkiset”, Nikkanen vastaa, mutta helpottaa tilannetta toteamalla, että tavalliset mustat sukatkin käyvät.
“Myös kengät voivat olla tavalliset, mustat, puvun kanssa käytettävät kengät. Suosittelen laittamaan mieluummin käytetyt kuin aivan uudet kengät, jotta vältytään rakoilta”, Nikkanen neuvoo.
Nikkasen mukaan suurin osa pojista tanssii vuokratussa frakissa.
“Muutamia frakkipaketteja myyn tansseja varten, mutta lähinnä sellaisissa tapauksissa kun tiedetään, että tansseja on luvassa useampia tai perheessä on tulossa perässä toinen tanssija.”
Kustannuksena puvun vuokraaminen on noin viidesosa koko paketin ostamisesta.
Sarjomaa kertoo, että tiesi heti haluavansa pukeutua nimenomaan frakkiin.
“Vanhat eivät ole minulle välttämättä se lukion suurin ja merkittävin kokemus ole, mutta ei tällaisena päivänä halua erottua heikommallakaan tavalla joukosta.”
Sarjomaan mukaan pojat pääsevät tansseihin valmistautumisessa huomattavasti tyttöjä vähemmällä.
“Vierestä olen kuunnellut keskusteluja, että aamulla pitää herätä neljältä kampaajalle ja jo ennen tanssiaispäivää on kynsi- ja ripsihuoltoja. Minä ajattelin käydä parturissa joskus edeltävällä viikolla ja herätä varsinaisena päivänä aikaisintaan seitsemältä. Silloin ei tarvitse kuin pukeutua ja hiukan kammata hiuksia.”
Nikkasen kanssa liivin ja olkainten mitat asetetaan jo sovituksessa kohdilleen. Jari huolehtii, että noudettaessa paita on sileä ja napit paikoillaan.
“Vaikka pukeutumisessa on oma järjestyksensä, se käy helposti, kun asiat on käyty läpi jo sovituksessa”, hän tietää.
Yksi kerta riittää kokemukseksi
Koska lukiossa opiskelee huomattavasti enemmän tyttöjä kuin poikia, moni poika on ennättänyt tanssia vanhoissa jo aiemmin.
Toisella vuosikurssilla olevalle Sarjomaalle kokemus on nyt ensimmäinen.
“Ei ollut mitään hinkua aloittaa aiemmin. Olen kyllä käynyt kesällä lavatansseissa, eikä tanssiminen ole mikään ongelma, mutta itselleni tämän kokeminen kertaalleen riittää hyvin.”
Ennen muutaman viikon päästä olevaa h-hetkeä tanssikuvioita treenataan vielä useampaan otteeseen.
“Ihan kohtalaisen hyvin tanssit sujuvat jo nyt, mutta on siellä vielä muutamia kohtia, mitä on hyvä hioa. Liian suurta stressiä en aio tästä kuitenkaan ottaa, ensi vuonna kukaan ei enää muista, miten kukakin tänä vuonna tanssi”, Sarjomaa naurahtaa.