
Huittisten kaupungilla oli maanantaina jännittävä päivä, sillä pitkä projekti tuli päätökseen, kun kaupungin uudet verkkosivut avautuivat.
“Tämä on iso asia niin kaupungille kuin kuntalaisillekin. Uudistustarve on ollut olemassa jo pidempään ja olemme saaneet palautetta niin ulkoasusta kuin tietojen löytymisestä. Työ sivujen uudistamisen takana on ollut valtava ja vaikka se on nyt periaatteessa saatu valmiiksi, niin sivuston päivittyminen ja kehittyminen tietenkin jatkuu”, Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo kertoo.
Uudistuksen lähtökohta on ollut, että kävijät löytäisivät sivuilta tarvitsemansa tiedon helposti juuri silloin, kun itse tietoa tarvitsevat.
“Sivustoja on kehitetty asiakas edellä, eli mietitty sitä, miten ne olisivat asiakkaan näkökulmasta mahdollisimman helppokäyttöiset ja selkeät ja että sieltä löytyisi kaikki se tieto, mitä kuntalaiset tai Huittisista muuten kiinnostuneet ihmiset sieltä hakevat”, Huittisten kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen sanoo.
Suurin toive helppokäyttöisyys
Sivujen uusiminen toteutettiin kahdessa vaiheessa ja jo ensimmäiseen, sivujen suunnittelu- ja määrittelyvaiheeseen panostettiin kaupungilla merkittävästi.
“Kuntalais- ja henkilöstökyselyiden kautta saatiin suuntaviivoja siihen, mitä sivuilta haluttiin. Samalla kokosimme 10 henkilön asiakasraadin, jonka kanssa uusien sivujen kriteerit määriteltiin. Sama raati pääsi myös koekäyttämään sivuja”, Peippo kertoo.
“Erityisesti helppokäyttöisyys nousi esiin niin kyselyissä kuin asiakasraadin mielipiteissä. Visuaalisuuden vuoksi sivuille haluttiin kuvia, mutta ei liikaa. Myös tekstit haluttiin pitää lyhyinä ja karsia pois kaikki pykäläteksti”, Kaitanen jatkaa.
Sivujen määrittelytyö ja kilpailutus toteutettiin verkkopalvelutoimija Valun kanssa. Sivujen teknisestä toteutuksesta vastasi verkkopalvelu Poutapilvi.
Uusien kotisivujen myötä myös kaupungin graafinen ja visuaalinen ilme uudistuu.
Kaikki palveluyksiköt syöttämään sisältöä
Kaupunki sai verkkosivujen uusimiseen tiukan 50 000 euron budjetin. Peippo kertoo, että siinä pysyttiin suurelta osin henkilökunnan osallistamisen ansiosta.
Sivuton määrittelyvaihe ja konseptointi maksoi 11 250 euroa ja varsinaisen verkkosivun hinnaksi tuli 28 613 euroa. Sivustot kymmenelle kielelle kääntävän VoiceInteutive-palvelun vuosimaksu on 6 0000 euroa.
“Kaikki kaupungin palveluyksiköt osallistuivat sisällön syöttämisvaiheeseen. Kaiken kaikkiaan noin 40 henkilöä tuotti sisältöä sivustoille”, Peippo kertoo.
“Tämä oli meille ihan poikkeuksellinen poikkihallinnollinen projekti, jossa kokoonnuimme yhteen ja pidimme työpajoja. Ideoimme ja teimme yhdessä, jolloin lopputulos on aidosti Huittisten näköinen.
Lisäksi meillä on nyt osaamista päivittää sivustoja itse myös jatkossa”, Kaitanen sanoo.
Tiivistystyötä tehtiin paljon, sillä aiemmat yli 400 sivua saatiin puristettua 350 sivuksi.
Kansainväliset asukkaat saavat sivuista kaiken mahdollisen irti käännöspalvelu VoiceIntuitiven avulla. Kaupungin sivuja ei ole käännetty millekään kielelle, vaan palvelussa tekoäly kääntää koko sivuston sisällön kymmenelle eri kielelle.
Kolme uudenlaista työkalua sisällön syöttöön
Aivan uusia asioita sivuilla ovat esimerkiksi henkilöhakuun lisätty lisätietokenttä, jonka avulla yhteystietoja on entistä helpompi hakea pelkällä hakusanalla.
Kaikki kaupungin tapahtumat löytyvät sivuilta aiempaa monipuolisemmin, kun ne tulevat suoraan Satakunta Events -tapahtumakalenterin kautta.
“Kaikki sinne syötetyt tapahtumat nousevat esille kaupungin sivuille. Tapahtumia järjestävien tahojen kannattaakin käydä ilmoittamassa kaikki urheilutapahtumat, konsertit, teatteriesitykset, luennot, markkinat ja näyttelyt sinne. Näin saamme paremmin näkyviin sen, miten paljon Huittisissa oikeasti tapahtuu”, Kaitanen vinkkaa.
Myös matkailukohteiden esittely tulee sivuille ulkoisesta lähteestä ja oma matkailukohde on mahdollista syöttää Visit Finlandin Datahub-palveluun.
“Näin tiedot pysyvät ajan tasalla, eikä meidän tarvitse kaupungilla yrittää metsästää tietoa sieltä ja täältä, jolloin aina jotain jää myös huomaamatta”, Kaitanen sanoo.
Kolmas automaattisesti täydentyvä osio on yhdistykset listaava Lähellä.fi -palvelu, jonne yhdistykset, seurat ja vapaaehtoistoimijat voivat lisätä omat tietonsa.
“Näin tiedot tulevat myös kaupungin sivuille”, Kaitanen kertoo.