Meneekö rakentaminen villiksi? – Pienen piharakennuksen tai saunan voi rakentaa ilman lupaa, mutta monta asiaa pitää silti ottaa huomioon

Kuvituskuva Huittisten saunapäivästä vuodelta 2019. Kuva: Alueviestin arkisto / Laura Haavisto.

Rakentamislaki muuttui vuoden alussa. Paljon medianäkyvyyttä on saanut muutos, joka koskee pihakiinteistöjä ja saunoja. Tammikuusta lähtien muun muassa alle 30 m2 piharakennukset ja esimerkiksi saunat, joita ei ole tarkoitettu asumiskäyttöön, voi rakentaa ilman rakentamislupaa.

Kysyimme muutoksesta Sastamalan rakennusvalvonnasta. Tiimityönä kysymyksiimme vastasivat rakennustarkastajat Tero Honkamäki, Pauli Mikkola ja Satu Uusi-Erkkilä.

Meneekö rakentaminen nyt aivan villiksi?

Jää nähtäväksi, miten rakentajat nyt toimivat lakimuutoksen mahdollistaessa alle 30 m2 tai alle 120 m3 kokoisen saunarakennuksen tai talousrakennuksen sekä alle 50 m2 katoksen rakentamisen ilman rakentamislupaa.

Vapaus luo vastuuta. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentajan on itse huolehdittava määräysten noudattamisesta, riittävän suunnitteluosaamisen ja vastuuhenkilöiden hankkimisesta sekä rakentamisen kaavanmukaisuudesta ja rakennusjärjestyksen määräysten noudattamisesta. Suunnitelmien tulee olla määräysten mukaisia ja rakennuskohteen on täytettävä rakentamismääräyksissä asetetut olennaiset tekniset vaatimukset.

Luvan hakemisesta vapautettu rakentaminen voidaan toteuttaa jo olemassa olevalla rakennuspaikalla, jossa on asuinrakennus tai vapaa-ajan asuinrakennus ja jossa on rakennusoikeutta käyttämättä.

Kaavoitetulla alueella rakentaminen tapahtuu voimassa olevan kaavan mukaisesti. Kaavassa voi olla määräyksiä mm. sallittujen rakennusten koosta ja määrästä ja sijoittelusta. Rakentamistapaohjeissa voi olla määräyksiä mm. rakennusten sijoittamisesta, kattomuodosta, julkisivun materiaaleista tai väreistä. Jos rakentaminen ei ole kaavanmukaista (esim. rakennusalan tai rakennusoikeuden ylitys), on sille aina haettava poikkeamislupa, vaikka se ei rakentamislupaa edellyttäisikään.

Mitä asioita pitää lakimuutoksesta huolimatta ottaa edelleen huomioon?

Rakennusten, rakennelmien ja autosuojien (autotallit ja autokatokset) tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman tontin rakennuksista että naapurin rakennuksista tai rakennusalan rajasta. Paloturvallisuudesta on annettu ohjeita Pientalon palokortissa. Yleinen hyvä sääntö on muistaa kahdeksan metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys tontin rajaan.

Jos rakennuksessa on savuhormi, huomioidaan rakennuksen paloturvallisuus sekä etäisyys naapurin rakennuksiin. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille.

Rakennuksen tulee olla turvallinen käyttää. Rakenteiden kantavuuden osalta erityistä huomiota tulee kiinnittää rakenteiden lujuuden lisäksi lumikuorman riittävään mitoitukseen. Katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista on huolehdittava.

Tämänhetkisen sääntelyn mukaan rakennuksen omistajan on ilmoitettava itse luvasta vapautetut rakennukset verottajalle kiinteistöveroilmoituksella silloin, kun niiden kokonaisala ylittää 5 m2.

Kuinka lähelle rantaa saa rakentaa pihasaunan?

Rakennuksen etäisyys rannasta määräytyy voimassa olevan kaavan, rakennusjärjestyksen tai ympäristönsuojelumääräysten mukaan.

Saako ilman lupaa rakennettu mökki olla talviasuttava?
Ilman lupaa ei mökkiä eli vapaa-ajanasuntoa voi rakentaa. Alle 30 m2 tai 120 m3 rakennuksen seinän paksuus tai lämmitysmuoto eivät vaikuta siihen, tarvitaanko rakentamislupaa vai ei.

Milloin sauna muuttuu joksikin muuksi? Eli mikä tekee saunamökistä asuinrakennuksen?

Saunarakennus on rakennus, josta vähintään puolet on saunaa palvelevia tiloja. Rakennuksessa voi olla oleskelutila, jossa on esimerkiksi takka rakennuksen lämmittämiseen. Saunarakennuksessa ei voi olla ruuanvalmistukseen varustettua tilaa, esimerkiksi sähkö-, puu- tai kaasuhellaa.

Entä kuka valvoo rakentamista?

Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjaa rakentamista. Rakennusvalvonta neuvoo rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosesseissa ja hallinnollisissa asioissa. Rakennusvalvonta valvoo luvanvaraista rakentamista.

Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentajan hankkii riittävän osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräysten mukaisuuden. Lain ja määräystenvastaisuus johtaa jälkivalvontaan ja pahimmassa tapauksessa rakennuksen purkamiseen.

Mitä haittaa ja kenelle lakimuutoksesta voi seurata?

Luvasta vapautetutkin rakennukset vaikuttavat naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita kirjallisesti ennen rakentamistöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi.

Väärinkäsityksiä voi aiheuttaa pinta-alan laskeminen. Lupakynnyksen alittavien rakennusten osalta pitää olla tarkkana, sillä myyjät myyvät rakennuksia, joiden pinta-ala on laskettu sisämittojen mukaan.

Rakennuksen pinta-alaan lasketaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina ja katoksen pinta-ala mitataan kantavien rakenteiden ulkopinnasta. Jos rakennuksen kerrosala 30 m2 tai 120 m3 ylittyy, tulee hankkeelle hakea rakentamislupa.

Jätä kommentti