
Niina Immosen tunnelmat vaalitulosten jälkeisenä maanantaina ovat edelleen ristiriitaiset. Pahin pettymys perussuomalaisten vaalitappiosta niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti alkaa hellittää, mutta kokonaan se ei ole hälvennyt.
Toisaalta henkilökohtainen tulos Huittisten kuntavaalien ylivoimaisena äänikuningattarena saa suupielet kääntymään vahvasti ylöspäin.
Tavallisesti Immosen vaali-iltojen kulkuun on kuulunut puhelimen sulkeminen ja aikaisin peiton alle kääriytyminen. Tulokset hän on tarkistanut vasta aamulla.
Tällä kerralla tilanne oli toisin. Immonen on kevään ajan työskennellyt perussuomalaisilla vaaleihin liittyvissä tehtävissä ja tästä syystä hän seurasi tulosten kehittymistä matkalta Budapestistä käsin.
”En huomannut ajatella aikaeroa ja kun avasin puhelimen hotellilla, niin sieltä ne tulokset lävähtivät suoraan silmille”, hän naurahtaa.
Huittisissa perussuomalaisten tappio oli hivenen valtakunnallista tasoa loivempi, kannatus laski 5,2 prosenttia ja on nyt 14,1 prosenttia.
Valtuuston koon pienentyessä 35:stä 27:ään perussuomalaisten paikat vähentyvät seitsemästä neljään.
”En usko, että kyse on siitä, että olisimme paikallisesti tehneet virheitä tai pitäneet vääränlaista linjaa. Kyse on varmasti enemmänkin siitä, että hallitusvastuu painaa ja se näkyy myös kuntavaaleissa jopa enemmän kuin olisin ennalta arvannut.”
Äänisaaliin äärellä nöyränä, mutta ylpeänä
Immonen oli Huittisten äänikuningatar kuntavaaleissa jo neljä vuotta sitten, silloin 186 äänellä. Tämän kevään vaaliessa hän rohmusi peräti 330 äänen potin.
Immonen keräsi huittislaisista ylivoimaisesti eniten ääniä myös aluevaaleissa, 891 kappaletta. Tällä äänimäärällä Immonen oli Satakunnan aluevaalien perussuomalaisten ykkönen ja jätti seuraavaksi tulleen, istuvan kansanedustaja Petri Hurun taakseen 53 äänellä.
”On vaikea vastata siihen, miksi olen saanut niin paljon ääniä. Ajattelen, että molemmat vaalit ovat lopulta hyvin pitkälle henkilövaaleja ja kyllä aluevaalien osalta saamani äänet tulivat pääasiassa Huittisista.”
Immonen toteaa, että suuret äänisaaliit vetävät edelleen nöyräksi, mutta rinnalle on noussut yhä enemmän myös ylpeyttä.
”Tämä äänimäärä ratkaisi sen pohdinnan, aionko asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. Kyllä tämän jälkeen siihen on alettava tähdätä ihan tosissaan.”
Keskusta piti johtopaikkansa
Huittisten osalta kuntavaalien voittajina voidaan pitää Keskustaa ja SDP:tä, jotka molemmat säilyttivät paikkamääränsä ennallaan valtuuston koon pienentymisestä huolimatta.
Keskustan kannatus nousi 6,1 prosenttia 30,8 prosenttiin ja se säilytti valtuustossa yhdeksän paikkaa.
Kaula seuraavaksi suurimpaan Kokoomukseen kasvoi selvästi, kun Kokoomuksen paikat vähentyivät 2,9 prosentin kannatuksen kasvusta ja 25,5 prosentin kokonaiskannatuksesta huolimatta kahdeksasta kuuteen.
”Keskustan tulos on todella hyvä ja olen erittäin tyytyväinen. Hienoa, että luottamusta vakaalle ja rauhalliselle toiminnalle löytyy”, hallituksen puheenjohtajana kuluvalla kaudella toiminut, näissä vaaleissa 148 ääntä kerännyt Keskustan Arto Metsämäki kommentoi.
Peltola Keskustan haravana
Keskustan ääniharavaksi nousi 247 äänellä Seppo Peltola.
”Tulos oli täydellinen yllätys. Koko vaalibudjettini oli 50 euroa, mikä meni flyereihin, joita jaoin postilaatikoihin. En vastannut yhteenkään vaalikoneeseen tai laittanut minkäänlaisia tavoitteita. Siihen nähden tämä meni siis paremmin kuin mukavasti. Ei voi kuin kiittää kaikkia äänestäjiä tästä luottamuksenosoituksesta”, mies sulatteli tulostaan.
Peltola kertoo, että puolueiden väliset mandaattineuvottelut käynnistyvät ensi maanantaina. Niille hän ei ole henkilökohtaisella tasolla ehtinyt asettaa vielä mitään tavoitteita.
”Koko valtuusto vaihtuu isolta osalta ja on tärkeää, että hallituksessa ja lautakunnissa on sopivissa suhteissa uusia henkilöitä ja heitä, jotka jo tietävät, miten kuuluu toimia. Artoa pitää kehua siitä, että hän on hoitanut hallituksen puheenjohtajan tehtävää hyvin ja voisin nähdä hänet siinä ainakin jonkin aikaa myös tulevaisuudessa”, Peltola muotoilee.
Valtuuston puheenjohtaja vaihtuu varmasti
Valtuuston puheenjohtajan nuija on ollut kaksi mennyttä kautta Kokoomuksen Jouni Isotalon kädessä. Selvää on, että ainakin valtuuston puheenjohtaja tulee vaihtumaan, sillä Isotalo on ensimmäinen varasijalle jäänyt.
Kokoomuksen ääniharavaksi noussut, vaalien ensikertalainen Jyrki Peltomaa harmittelee, ettei puolue tavoittanut vaaleissa asettamiaan tavoitteita.
”Odotukset olivat selvästi korkeammalla, sillä meillä oli hyvä lista ja odotimme, että sillä olisi voitu nousta Huittisissa jopa ykkössijalle. Keskusta kuitenkin teki hyvän vaalityön ja sai aktivoitua sekä rivinsä että äänestäjänsä.”
Entistä kaupunginjohtajaa 226 äänen luottamus lämmittää.
”Henkilökohtainen tulos tuntuu todella hyvältä ja yllättävältäkin, en missään tapauksessa odottanut saavani näin paljon ääniä.”
Huokaista Peltomaa uskalsi kuitenkin jo sunnuntai-iltana ennakkoäänten tultua.
”Olihan se siinä vaiheessa selvää, kun ennakkoääniä on yli sata, että läpi varmasti tulen pääsemään.”
Peltomaa on ennättänyt viettää muutaman eläkevuoden ja vetää vähän happea kuntakentästä, nyt miehen mukaan virtaa Huittisten eteen tehtävään työhön tuntuukin taas riittävän.
”On hienoa saada kuntalaisilta tällainen luottamus siihen, että he uskovat minuun työssä myös tällä puolella päätöksentekoa.”
SDP säilytti, Vasemmistoliitto menetti
Komean, 259 äänen saaliin kuntavaaleissa keräsi myös SDP:n Katja Leino-Murtojärvi. SDP:n kannatus oli Huittisissa 17,5 prosenttia ja kasvoi 2,7 prosenttia.
Perussuomalaisten ja Kokoomuksen lisäksi Vasemmistoliiton paikkamäärä vähentyi yhdellä. Puolueen kannatus kasvoi 1,1 prosenttia ja on 9,7 prosenttia.
Kristillisdemokraatit säilyttivät yhden, Kokoomuksen kanssa vaaliliitossa saamansa paikan.
Huittisten kuntavaalien äänestysprosentti nousi neljän vuoden takaisesta 54,7 prosentista 55,2 prosenttiin.
Uusia valtuutettuja kesäkuussa aloittavassa valtuustossa on 11 kappaletta. Heistä naisia on 12 ja miehiä 15.
Valtuutettujen keski-ikä on 48,7 vuotta.