
Yli 65-vuotiaista neljännes kaatuu jossain vaiheessa elämäänsä. Yli 75-vuotiasta näin käy kahdelle kolmesta, ja yli 80-vuotiaista jo joka toinen kaatuu vähintään kerran vuodessa.
Ja ei – kaatumiset eivät pääosin johdu katujen huonosta talvikunnossapidosta, vaan suurin osa kyseisistä tapaturmista tapahtuu kotioloissa.
Yllätyksenä saattaa joillekin tulla myös se, että kaatumisten ehkäisy kuuluu kunnan tehtäviin.
”Kaatumisten ehkäisy vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja sillä on suuret vaikutukset yksilön elämänlaatuun”, Sastamalan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Mervi Saari sanoo.
Paikkakunnalla onkin tartuttu asiaan aiempaa laajemmalla monialaisella yhteistyöllä. Uuden toimintamallin on kehittänyt kaupungin liikuntaneuvoja Maija Lyytikäinen.
”Ennalta ehkäisevään työhön on tärkeää sitouttaa kaikkia toimijoita, jotka ovat tekemisissä kaatumisriskin omaavien ihmisten kanssa”, Lyytikäinen toteaa.
Pirhan Sastamalan sote-aseman sairaanhoitaja ja elintapaohjauksen yhdyshenkilö Päivi Karvinen kiittelee toimintamallia.
”Kuntoutumisen ja tapaturmien ehkäisemisen kannalta on tärkeää, että osaamme Pirhassa ohjata asiakkaita oikein kaupungin liikuntapalveluihin”, Karvinen antaa esimerkin.
Kaatumisten taustalla monta asiaa
Lyytikäisen ja Saaren vetämissä työpajoissa on kartoitettu kaatumisten taustatekijöitä. Kun ikää tulee, fyysinen suorituskyky ja tasapaino heikkenee. Myös sairaudet, lääkitykset, ravinto, päihteet sekä yksinäisyys ympäristön ja olosuhteiden lisäksi vaikuttavat kaatumisriskiin.
”Aiempi kaatuminen lisää kaatumisen todennäköisyyttä – varsinkin, jos siitä ei ole täysin kuntoutunut, eikä olosuhteissa ole tapahtunut muutosta”, Saari tietää.
”Jos on hyvässä kunnossa, riski kaatua pienenee, ja jos kaatuu – kuntoutuu nopeammin ja paremmin”, Lyytikäinen lisää.
Valitettavasti moni ikäihminen pelkää liikkumista kaatumisen pelossa, vaikka juuri liike olisi lääke moneen vaivaan.
Kaatumisten ehkäisemiseksi kuntalaisia kannustetaan liikunnan pariin. Yhteistyö tarkoittaa myös tiedon lisäämistä aiheesta. Mutta onko luvassa vielä jotakin konkreettisempaa?
”Syksyllä jaamme ikääntyneille kenkiin laitettavat liukuesteet. Tähän tarkoitukseen on käytettävissä kaupungin perintövaroja.”
Tietoa on tärkeä jakaa
Sastamalassa on tarjolla monenlaista liikkumista tukevaa, hyvää yleiskuntoa ylläpitävää ja hyvinvointia lisäävää toimintaa ja palvelua, mutta suurin ongelma on tiedon puute ja kynnys osallistua. Tämä on yhdistyskentälläkin havaittu.
”Yhteistyössä mukana olevat tahot sitoutuvat viemään viestiä eteenpäin. Pelkästään vanhusneuvoston ja sen piirissä olevien eläkeläisjärjestöjen kautta tavoitetaan 1700 sastamalalaista ikäihmistä”, sanoo Tyrvään seudun selkäyhdistyksessä vaikuttava Outi Metso.
”Ja toisaalta Pirha tavoittaa niitä kuntalaisia, jotka eivät ole yhdistystoiminnassa mukana”, Maija Lyytikäinen tuumaa.
Tärkeä viestikapulan viejä on myös Sastamalan seurakunta.
Uudella uimahallilla myönteisiä terveysvaikutuksia
Työpajoissa mukana olleille on tullut tiedoksi sekin tosiasia, että vuonna 2030 alle 15-vuotiaita on Sastamalan väestöstä enää 10 prosenttia. Sen sijaan yli 65-vuotiaiden osuus on 36 prosenttia.
”Väestön ikärakenne olisi hyvä ottaa huomioon myös siinä, miten kaupungin resursseja kohdennetaan”, Vammaisneuvoston puheenjohtaja Päivi Rasimus huomauttaa.
Kristillisten Eläkeläisten Maiju Vuorenoja toteaa vanhusneuvoston pitäneen kiitettävästi esillä edustamansa väestöryhmän asiaa. ”Mutta tahdotaanko näitä viestejä aina kuulla?” hän miettii.
Outi Metso ottaa esille, miten selkäyhdistys on aiemmin aktivoinut liki 90 ihmistä viikoittain vesiliikunnan pariin. Nyt tarkoitukseen sopiva liikuntapaikka puuttuu.
”On totta, että kaupungin palvelutarjonnassa on siltä osin aukko. Uudella uimahallilla tulee olemaan iso merkitys ihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä”, Maija Lyytikäinen sanoo.
Kaatumisen ehkäisy -ohjelma:
- Liikuntaneuvoja Maija Lyytikäinen laati yhteistyössä muiden tahojen kanssa kaatumisen ehkäisemiseen toimintamallin osana tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoaan.
- Moniammatillinen työryhmä perehtyy yhteistyössä keinoihin ikäihmisten kaatumisten ehkäisemiseksi.
- Työryhmä ollut keväällä koolla kolme kertaa, jatkossa kerran vuodessa.
- Toimintamalliin sitoutuneet lisäävät ikäihmisille tietoa omien kanaviensa kautta ja kannustavat heitä liikkumaan ja osallistumaan.
- Mukana: Sastamalan kaupungin liikunta- ja tekninen toimi sekä hyvinvointikoordinaattori, Pirhan edustus avo- ja sairaalapalvelusta, Lähitorilta ja fysioterapiasta, Sastamalan seurakunta ja Opisto, apteekki, vammais- ja vanhusneuvosto sekä eläkeläisjärjestöt.