Ulla Pyymäki leipoo pian televisiossa – “Viime vuonna jo täytin hakukaavakkeen, mutten rohjennut lähettää”

Ulla Pyymäki ehti haaveilla pitkään osallistumisesta Koko Suomi leipoo -formaattiin. Sukunimestään ja leivontaharrastuksestaan huolimatta nainen ei kuulu paikallisen Pyymäen Leipomon sukuun. Kuva: MTV3.

Miksi ihmeessä et hakisi? ihmettelivät luokanopettaja Ulla Pyymäen oppilaat, kun hän paljasti unelmansa hakea joskus mukaan Koko Suomi leipoo -ohjelmaan. Koska myös kotiväki kannusti haaveen toteuttamisessa, päätti Pyymäki painaa lähetä-nappulaa.

”Viime vuonna jo täytin hakukaavakkeen, mutta pyyhin kaikki pois, enkä rohjennut lähettää lomaketta. Nyt oli ensimmäinen kerta kun oikeasti hain ja onnekseni pääsin heti mukaan”, nainen iloitsee.

36-vuotias kolmen lapsen sastamalalaisäiti nähdään siis tammikuussa televisioruudussa, kun Koko Suomi leipoo -ohjelman uusi kausi pyörähtää käyntiin Maikkarilla.

Ohjelman pressitekstissä kerrotaan, että leipominen on Ulla Pyymäelle luovuuden toteuttamiskanava sekä tapa osoittaa välittämistä.

”Parasta leipomisessa on uusien reseptien kokeileminen, hyvien makuyhdistelmien ja rakenteiden löytäminen, itsensä kehittäminen ja uuden oivaltaminen. Leivonnaisillani herkuttelevat usein niin läheiset, ystävät, naapurit kuin työkaveritkin”, hän kertoo Alueviestille.

Vaikka leivontaa rakastaakin, ei Pyymäki ole toistaiseksi leiponut herkkuja tilauksesta.

”Arki on niin kiireistä kolmen lapsen ja työni kanssa, että tilausten tekeminen menisi yötöiksi”, hän naurahtaa.

Miten kuuma kesä vaikutti leipomiseen? Se selviää Maikkarilla 10. tammikuuta alkaen. Kuva: MTV3.

Innokkaita ja taitavia oppilaita

Leipomisen ilosanomaa Vareliuksen koulussa opettajana työskentelevä Ulla Pyymäki on välittänyt myös oppilaille lanseeraamansa Makumatkailu-valinnaiskurssin kautta. Se sai alkunsa innostuneesta opettajasta ja pienestä keittiöstä vanhassa Varilan koulussa. Pyymäki kertoo opettaneensa omaa luokkaansa tilassa, jossa oli vanhan asuntolan keittiö.

”Keksin, että siinähän voisi vaikka leipoa. Tilat olivat hurjan pienet, mutta monenlaisia leipomuksia olemme tehneet. Sopu antoi sijaa. Nyt uudessa Vareliuksessa tilat ovat hyvät kurssiakin varten.”

Pyymäen mukaan monelle oppilaalle on ollut mieluisaa, kun ensin on yhdessä haettu mustikat metsästä ja sitten jalostettu ne herkuiksi.

”Oppilaat ovat todella innokkaita ja taitavia. Lisäksi leipoessa tulee harjoiteltua huomaamatta myös sosiaalisia taitoja, luetun ymmärtämistä, kädentaitoja ja matematiikkaa. Kurssi on ollut niin suosittu, että sitä opetetaan kahden opettajan voimin.”

Pyymäen oma innostus leipomista kohtaan syttyi jo pienenä. Hän kiittääkin vanhempiaan siitä, että on kotona saanut aina kokeilla ja tehdä.

”Kakkosluokalla aloin tehdä pitsaa, ja muistan ala-asteella koulun jälkeen tehneeni kääretorttua ja kakkoa. Kaikenlaiset kokeilut ja sotkotukset olivat myös mieluisia koulupäivien jälkeen.”

Lopullinen hurahdus tapahtui ensimmäisellä äityslomalla, jonka aikana täytekakkujen teko ja muukin leipominen imaisi naisen mukaansa ja muodostui rakkaaksi harrastukseksi.

”Kakkujen teko on edelleenkin todella mieluista, niissä saa käyttää luovuutta ja kädentaitoja. Tosin tykkään leipoa kyllä kaikkea laidasta laitaan.”

“Haaveeni toteutui potenssiin sata!”

Kuvauksista saati kilpailun lopputuloksesta Ulla Pyymäki ei saa vielä sen paremmin hiiskua, mutta kertoo yleisellä tasolla kokemuksen olleen upea.

”Jos ajattelee, että unelmani oli hakea kilpailuun, sinne pääseminen toteutti haaveeni potenssiin sata! Oli hienoa nähdä kuvausympäristö, Anne Kukkohovi, tuomarit sekä kaikki tuotanto ja miten ohjelma oikeasti tehdään. Kilpakumppaneista sain uusia, samanhenkisiä ystäviä.”

Kameroihin ja haastatteluihin kuulemma tottui melko pian, mutta aluksi jännitti.

”Itse leivontatilanne oli todella paineistettu, aikataulu tiukka ja haasteensa toivat myös vieras keittiö ja vieras resepti. Toisaalta oli myös hieno haastaa itseään”, Pyymäki tuumii.

Viime kesä oli kuuma, joten yli 30 asteessa leipominen, auringonpaiste sekä kosteus toivat vielä oman lisähaasteensa leivontaan.

Se, kuinka pitkälle sastamalalainen lopulta itsensä leipoi, selviää MTV3-kanavalla maanantaina 10. tammikuuta alkaen.

Jouluisessa muffinssikranssissa yhdistyvät piparin ja kinuskin maut. Kuva: Ulla Pyymäki.

Pipari-kinuskimuffinssit tai -kranssi

Pyysimme Ulla Pyymäeltä jouluisen reseptin lukijoidemme iloksi. Hän keksi yhdistää piparin ja kinuskin.

”Rakastan piparitaikinaa, mutta valmiista pipareista en niin välitä. Näissä muffinsseissa maistuu piparinmaut juuri sopivasti. Kun minimuffinssit kokoaa kranssin muotoon, tulee helposti ja nopeasti näyttävä luomus vaikka joulun kahvipöytään. Muffinssit voi tehdä minimuffinssivuokiin, jolloin muffinsseja tulee noin 30. Normaalikokoisia tulee 14”, Pyymäki kertoo.

Muffinssitaikina
100g voita
1dl sokeria
1dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoa (jos haluat gluteenittomia, käyttää gluteenitonta jauhoseosta)
2tl leivinjauhetta
2tl piparkakkumaustetta
½tl kanelia
1dl maustamatonta jogurttia
½dl vaaleaa glögiä

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää taikinaan varovasti sekoittaen. Lisää jogurtti ja huoneenlämpöinen glögi. Sekoita varovasti tasaiseksi. Laita muffinssivuoat muffinssipellille ja jaa taikina vuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa n. 10min. Kokeile puutikulla, onko muffinssi kypsä.

Kinuskikuorrute
2dl kuohukerma
2dl fariinisokeria
3dl vispikermaa
2rkl vaniljakreemijauhetta

Laita kuohukerma ja fariinisokeria kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen kiehahtaa. Huom! Älä keitä yhtään pidempään. Jäähdytä jääkaappikylmäksi. Tämä on tärkeää, sillä lämmin seos ei vatkaannu. Kinuskin voi tehdä vaikka päivän tai kaksi etukäteen jääkaappiin.
Vaahdota sähkövatkaimella kinuskiseos vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Lisää vielä vaniljakreemijauhe vaahtoihin. Siirrä seos pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.

Koristeluun:
punaisia kirsikoita
rosmariininoksia
sokerimassa-lumihiutaleita

Asettele jäähtyneet muffinssit kranssiksi ja pursota jokaisen muffinssit päälle ruusu. Jos kranssiin jää koloja, pursota ne täyteen. Koristele kranssi kirsikoilla, rosmariinin oksilla sekä sokerimassasta tehdyillä lumihiutaleilla. Voit ripotella päälle vielä hieman kanelia.

Jouluista tunnelmaa kranssiin tuovat punaiset kirsikat ja lumihiutaleen muotoiset sokerimassakoristeet. Kuva: Ulla Pyymäki.

Kommentointi ei ole käytössä.