Lankkupöytä vai Sastamala-aiheinen matkamuisto? – ”En missään vaiheessa nähnyt lehmusten päätyvän hakkeeksi”

Vammalan Yrittäjät haluaa nyt kuulla ehdotuksia torin lehmusten jatkojalostamisesta. ”Pelastusoperaatiota ohjaa hyvä tahto ja ajatus siitä, etteivät puut mene haaskuun”, sanoo puheenjohtaja Sampo Satimus.

Lankkupöytiä tai Sastamala-aiheisia matkamuistoja. Esimerkiksi tällaisia voisi syntyä Vammalan torin laidalta torstaina kaadetuista lehmuksista, jos Vammalan Yrittäjien puheenjohtaja Sampo Satimukselta kysytään.

Yrittäjäyhdistys päätti ottaa puut talteen ja odottaa, mikäli jollakulla olisi hyvä idea niiden jatkojalostamisesta. Satimuksen mukaan toiveissa on, että puista olisi tulevaisuudessakin iloa mahdollisimman monelle.

”Jos joku haluaa toteuttaa esimerkiksi pöydät, ne voisi sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa kaikki kaupunkilaiset pääsisivät niistä nauttimaan”, mies visioi.

Eikö remontoitu tori olisi lankkupöydille hyvä paikka?

”Muuten kyllä, mutta lehmus materiaalina ei taida kestää ulkokäyttöä”, hän vastaa.

Muutoin lehmus on puulajina varsin sopiva puusepän käsiteltäväksi. Satimus kertoo, että se on kauniin värinen ja hyvin työstettävä.

Tämä pino odottaa nyt ottajaansa Stormissa Satimuksen tilalla.

Lehmuksia kaadettiin tässä vaiheessa kahdeksan. Kaadetut puut olivat 8-10 metrin korkuisia. Nyt ne makaavat Satimuksen tilalla Sastamalan Stormissa suunnilleen kolmen metrin mittaisina pölleinä. Paksuimmat ovat tyvestä noin 40 senttimetrin paksuisia. Osassa puita on isojakin pahkoja.

”Pahkaisesta puusta saa hienoja tuotteita, kun syyt kulkevat niin eri tavalla kuin muussa puussa”, Satimus esittelee.

Yrittäjien ei ole tarkoitus rahastaa lehmuksilla. Puheenjohtaja korostaa, että ”pelastusoperaatiota” ohjaa hyvä tahto ja ajatus siitä, etteivät puut mene haaskuun.

Kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävi on tyytyväinen Vammalan Yrittäjien yhteydenottoon. Hänelle oli koko ajan selvää, että lehmukset saisivat uuden elämän jossain muodossa.

”Olisin kysellyt itse puutyöpiireistä tai muilta alan ihmisiltä. En nähnyt missään vaiheessa puiden menevän hakkeeksi”, hän toteaa.

Myös jatkossa torin ympäristöstä kaadettavat lehmukset päätyvät yhdistyksen hoteisiin. Yrittäjiin voi ottaa puiden tiimoilta yhteyttä sähköpostitse. Osoite on vammalan@yrittajat.fi.

Osassa puita on isojakin pahkoja.