”Et edes tiedä miten moni tuolla käyttää” – Nuorten huolettomat asenteet kannabikseen huolestuttavat Huittisissa

Kuvituskuva: Pixabay.

Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaajat Julia Salmi ja Piritta Penttilä sekä etsivä nuorisotyöntekijä Mika Trofast pitävät Huittisten tämänhetkistä huumetilannetta parempana kuin muutama vuosi sitten.

Varsinkin yläkoululaisten keskuudessa huumeet ovat hyvin pienessä roolissa, mutta selkeä muutos tapahtuu nuorten lähtiessä jatko-opintoihin.

”Kokeilut alkavat 2. asteen opintoihin siirryttäessä. Siinä vaiheessa huolestuttavan moni päätyy käyttämään kannabista”, Salmi sanoo.

”Yläkoululaisten keskuudessa näkyvät tällä hetkellä enemmän alkoholi, tupakka ja nuuska”, Penttilä tietää.

Vielä kolme vuotta sitten tilanne oli hyvin erilainen.

”Ja nytkin pitää huomioida, että tilanteet ovat paikkakuntakohtaisia ja menevät buumeittain. Pidämme tiiviisti yhteyttä myös lähikuntien kollegoihin ja heti kun lähdetään Porin tai Tampereen suuntaan, käyttöaste kasvaa huomattavasti”, nuoriso-ohjaajat kertovat.

Salmi muistuttaa, ettei tämän päivän nuoria pystytä mitenkään suojelemaan huumeiden näkyvyydeltä.

”Trendit tulevat vastaan kaikkialla sosiaalisessa mediassa.”

Trofast tarttuu kannabiksen saatavuuteen ja yleistymiseen.

”Eräs asiakas sanoi minulle tässä vähän aikaa sitten, etten kadulla kulkiessani tiedäkään, miten moni siellä käyttää ja ettei kannabiksen saaminen ole yhtään vaikeampaa kuin alkoholinkaan. Se on asia, mistä itse olen eniten huolissani.”

Trofastia kauhistuttaa myös nuorten huoleton suhtautuminen kannabikseen.

”Ihmetellään, että eihän sillä ole mitään väliä, jos joskus polttaa kannabista. Ajatellaan, että sen polttaminen on sama kuin ottaisi pari kaljaa. Itse asiassa kaljaa pidetään jopa pahempana, eikä kannabiksen riskejä haluta nähdä.”

Aiheesta aiemmin: Hymypoikapatsaan saanut urheilijakin voi retkahtaa – ”Muutama väärä valinta saattaa johtaa huumeriippuvuuteen”