Kesäkahvilasta saa aina tuoretta pullaa – “Leipominen ja asiakaspalvelu on kivointa”

Sireenipensaat kukkivat ja kahvilan ovi on kutsuvasti auki. 

Kesäkahvila on avattu ja keväällä tehdyt sisustussuunnitelmat on toteutettu käytännössä. Herra Hakkaraisen talon pihapiirissä sijaitsevassa Ahosen talossa palvelee tänäkin vuonna 4H-kesäkahvila. Tilat ovat saaneet mukavan kasvojenkohotuksen. Ensivaikutelma sisään astuessa on valoisa, viihtyisä ja käytännöllinen. Vanhan talon tyyliin istuvat hyvin konstailemattomat huonekalut, ja valon kauniisti läpi päästävät valkeat verhot suurissa ruutuikkunoissa tuovat tilaan kesäistä kepeyttä.

Sisustusalan opiskelijat ovat onnistuneet raikastamaan kahvilan ilmeen.

Tiloissa on mummolamaista kodikkuutta ja samalla reilu ripaus tämän päivän twistiä. Lopputulos on sopiva sekoitus menneisyyttä ja nykyisyyttä. Pöydissä on retrotyyliset vahakangasliinat värikkäine kukkakuvioineen, ne olivat kahvilassa jo edellisinäkin kesinä. Kauniit valkeat ruusut pöydillä on sponsoroinut 4H-yhdistystoimintaa tukeva Piha- ja puutarha Rosalin. Aidot kukat ilahduttavat, ne voittavat muovikukat mennen tullen.

”Tämä on ollut kiva projekti, ja toteutus on sekoitus kaikkien mukana olleiden sisustusopiskelijoiden ideoista”, kertoo sisustusalan opettaja Kaisa Kankaanpää. He ovat saaneet yritysten lisäksi myös kaupungilta lahjoituksia tiloihin. Keskustan päiväkodista ja neuvolasta saatiin huonekaluja, jotka voitiin sisustuksessa hyödyntää.

”Vammalan Väriaitta lahjoitti liitutaulun ja Löytötupa kehyksiä. Muitakin lahjoituksia saimme, olemme kiitollisia niistä kaikista. Oikeastaan ainoa asia, joka ostettiin aivan uutena olivat ikkunaverhot”, mainitsee Kaisa. Kaikki tuli tarpeeseen, olihan koko stailaukseen varattu budjetti alun perin suurin piirtein nolla euroa.

Outi Jokela ja Kaisa Kankaanpää iloitsivat onnistuneesta projektista kahvikupin ääressä.

Sisustuksen ei aina tarvitsekaan olla kallista. Luovuutta käyttämällä saa paljon aikaan edullisistakin aineksista – ja luovuutta ja mielikuvitustahan opiskelijoilla riitti. Ekologisuus oli suunnittelijoille tärkeää, eli pelkästään olemattoman budjetin takia kierrätystä ei harrastettu. Tärkeää suunnittelussa oli myös miettiä – ammattitermein ilmaistuna kulkukaaviot – eli asiakkaiden ja henkilökunnan kulkureitit.

”Opiskelijoille oli palkitsevaa, että suunnitelmia pääsi toteuttamaan todellisessa tilassa eikä pelkästään koneen ruudulla. Siinä näkee konkreettisesti työnsä jäljen”, Kaisa kiittelee.

Kauniit valkoiset ruusut pöydissä ovat tulleet lahjoituksena.

Sastamalan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Outi Jokela on myös tyytyväinen kahvilan uuteen ilmeeseen.

”Kyllä tämä on suuri asia. Tuo suuri pyöreä pöytä on kaikista suosituin”, Outi sanoo ja nyökkää vitriinin lähistöllä olevaa pöytää kohti.

”Samoin uutena lisätyt pikkupöydät, joissa voi olla yksin tai kaksin.”

Toimiminen 4H-yrittäjänä on hieno mahdollisuus nuorille kokeilla työelämää ja yrittäjyyttä turvallisesti.

”Tätä kautta nuoret saavat tarpeellista työkokemusta. Se näyttää hyvältä myös CV:ssä, työnantajat arvostavat työkokemusta. Moni tekee kesätöitä 4H-yrittäjänä”, kertoo Outi. Millaisia sitten 4H-yrittäjien taksat ovat?

”Se vaihtelee yrittäjäkohtaisesti ja vähän työnkin mukaan. Ne liikkuvat 8-25 euron haarukassa per tunti”, sanoo Outi.

Tässä valmistetaan kääretorttua. Suvi Saarela (vas.), Emmi Pouru ja Maria Santala pitävät työstään kahvilassa.

Kesäkahvilassa leivotaan joka päivä itse ja toimittajakin pääsi maistamaan maukasta porkkanapiirakkaa. Kaikkein eniten kahvilassa menee – kuten arvata saattaa – itse leivottua tuoretta pullaa. Suolaistakin palaa on tarjolla. Vitriinistä löytyy pizzaa ja sämpylöitä. Valikoimiin kuuluvat tietysti myös jäätelöt, jotka maistuvat etenkin kesähelteillä.Työvuorossa olleet nuoret, Maria Santala, Emmi Pouru ja Suvi Saarela tunnustautuvat kaikki innokkaiksi leipojiksi.
”Parasta tässä työssä on leipominen ja asiakaspalvelu. Täällä on mukavaa olla töissä”, he kertovat.

Itse leivottu kunnon pulla on kahvilan ehdoton hittituote.