Otamuksen virkistysalueella melonta on suosituin aktiviteetti – ”Ulkopaikkakuntalaisia käy enemmän kuin paikallisia”

Pauliina ja Kaarlo Pälä ovat itsekin aktiivisia luonnossa liikkujia.

Sastamalassa on paljon upeita luontokohteita. Otamuksen virkistysalue Sastamalan Salmin kylässä on yksi niistä. Virkistysalue ja kesäisin avoinna oleva Otamus-kahvila tarjoavat keidashetken luonnon rauhassa. Virkistysaluetta ylläpitää Häijään koulupiirin asukasyhdistys. Viehättävä paikka on aivan Otamussillan kainalossa. Heinäkattoinen kahvilatupa ja sen takana virtaava joki saavat jo sykkeen laskemaan ja hymyn huulille. Paikkaan ihastuu heti.

Kaikki piirakat on itse leivottuja. Kaarlolta sujuu asiakaspalvelu luontevasti.

Aikaisempina vuosina kyläyhdistys on pyörittänyt kahvilaa kesätyöntekijöitä palkkaamalla, mutta nyt toiminnasta vastaa yrittäjä Pauliina Pälä.

”Uutuutena tänä kesänä on, että täältä voi vuokrata suppilautoja, kajakkeja, kanootteja tai soutuveneen vesireittejä varten. Ja fatbike-sähköpolkupyöriä pyöräretkiin”, Pauliina kertoo.

Vuokrauksesta ei välttämättä tarvitse sopia etukäteen, kahvilan aukioloaikoina välineitä on vuokrattavana aina kun niitä on vapaana, ja yleensä aina on.
”Ohjatutkin retket ovat mahdollisia.”

Vesireitit tarjoavat mahdollisuuden nähdä maisemia uudesta näkövinkkelistä.

Urheilullinen kahvilayrittäjä on toiminut aiemmin Ellivuoressa aktiviteeteista vastaavana ja hoitanut myös muun muassa Tuurissa sijaitsevaa kiipeilypuistoa. Kokemusta alasta on siis jo entuudestaan. Melomisesta hän pitää itsekin, ja luonnossa liikkumisesta muutenkin.

”Luontomatkailu on alana kasvanut Suomessa, täällä on paljon hienoja ja tutustumisen arvoisia paikkoja”, Pauliina toteaa. Otamukseen ovat löytäneet tiensä myös lähikaupunkien asukkaat.

”Asiakkaita tulee paljon Nokialta ja Tampereelta. Itse asiassa täällä käy ulkopaikkakuntalaisia enemmän kuin paikallisia.”

Suppilaudalla on mukava retkeillä. 

Pauliina Pälä asuu Vammalassa aviomiehensä kanssa. Perheeseen kuuluu neljä lasta, joista kaksi on autellut kesän aikana kahvilassa.

Kaarlo ja Vilho ovat olleet auttamassa kahvilan ja aktiviteettien kanssa.”

”En tiedä, miten minäkin tähän tulin lipsahtaneeksi mukaan”, Tampereella yrittäjyyttä ja tiimijohtajuutta ammattikorkeakoulussa opiskeleva kahvilayrittäjän vanhin poika, Kaarlo Pälä huikkaa kahvilan tiskin takaa leveästi virnistäen.

Kodikkaan kahvilatuvan katolla kasvaa niitty.

Otamusjoelta pääsee vesireittejä Nokian Siuroon saakka, tai vaikka Vammalaan asti. Vesistöstä voi nauttia myös kalastellen. Kahvilassa myydään mato-onkia ja kun mennään joelta pitemmälle, voi virveliin tarttua jopa kuha tai toutain. Paikallinen nuoriso on löytänyt myös Otamuksen, ja viettävät välillä iltaa laavulla nuotiotulien ääressä.

”Hienosti ovat nuoret täällä käyttäytyneet, paikat on pidetty siisteinä. Paikalliset asukkaat, jotka asuvat kuivalla maalla, laskevat täältä käsin veneitään vesille ja käyttävät rannan palveluita. Yhteiseen käyttöön tämä paikka on tarkoitettukin”, Pauliina sanoo.

Laavulla voi paistella makkaraa ja viettää leppoisaa aikaa. Onpa siellä joku joskus yöpynytkin.

Toimittaja saa maistaa juuri keitettyä kahvia ja itse leivottua kinkku-aurajuustopiirakkaa, ja maku on mainio.

”Täällä leivotaan kaikki tarjottavat itse – ainoastaan nuo kuorrutetut pullat tulevat valmiina. Olemme saaneet myös raparperia kyläläisiltä lahjoituksina – ja koko kesän täältä on saanutkin tuoretta raparperipiirakkaa. Piirakat ovatkin asiakkaiden suosikkeja, suolaiset ja makeat”, kertoo Pauliina.

”Hyvin on tämä ensimmäinen kesä sujunut täällä, kävijöitä on ollut ihan mukavasti. Pitkälle keliriippuvaistahan tämä toiminta on”, Pauliina summaa.

Patikoida voi lyhyemmän tai pidemmän reitin.

Luontopolut kiinnostavat monen ikäisiä. Kaikkiaan luontopolkureittejä on Otamuksessa kolme. Pisin niistä – Salmin kierros on kahdeksan kilometrin pituinen. Tilan kierros on viisi kilometriä ja Luontopolku lyhyin, vain kahden kilometrin pituinen.

”Täällä käy paljon lapsiperheitä, ja lapsetkin jaksavat noita lyhyempiä reittejä kulkea. Vanhemmat ihmiset tulevat usein nauttimaan pelkästä kahvista ja maisemista.  Koiraihmiset ovat myös löytäneet tänne tiensä. Motoristit ja polkupyöräilijät poikkeavat tähän usein ohi kulkiessaan”, Pauliina kertoo.

”Ja vielä ehtii tulla tutustumaan, jos ei ole aiemmin käynyt. Vielähän tässä on kesää jäljellä.”

Otamussilta näkyy kahvilan terassilta. Pauliina on viihtynyt työssään hyvin.