”Huittisista löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee onnelliseen elämään” – Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kehotti Huittista panostamaan perhepolitiikkaan ja olemassa oleviin yrityksiin

Annika Saarikolla riitti Huittisten torilla juttukavereita. Terveisensä kävi tuomassa muun muassa Eeva Lehto.

Huittisten uudella torilla päästiin tositoimiin heti avajaisia seuranneena päivänä, kun 110 vuotta täyttävä Lauttakylä-lehti nosti upouudelle lavalle toistakymmentä panelistia keskustelemaan Huittisista nyt ja tulevaisuudessa.

Toripaneeliin osallistunut keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko muistutti, että Huittisista löytyy kaikki, mitä ihminen tarvitsee onnelliseen elämään.

”Kaikessa”, hän vastasi napakasti kysymykseen, missä seutukaupunki on suurkaupunkia parempi toimintaympäristö.

Saarikon mukaan Huittisissa on satsattu viime vuosina oikeisiin asioihin kuten elinvoimaan ja kuntalaisten vapaa-aikaan.

”Nyt kun soteasiat ovat poistuneet kuntapäättäjiltä, heillä on erilaiset mahdollisuudet panostaa kaupungin muuhun toimintaan”, Saarikko totesi.

Kaksi hyvää vinkkiä

Saarikolla oli Huittisille kaksi neuvoa, joihin tulevaisuudessa kannattaa panostaa: perhepolitiikka ja olemassa olevat yritykset.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouni Isotalo huomautti, että kuntapolitiikassa on tehtävissä varsin vähän sen eteen, syntyykö kaupunkiin lisää lapsia.

”Valtakunnan politiikalla on siihen paljon enemmän vaikutusta. Nuoria perheellisiä on pystyttävä tukemaan. Väestökato on todellinen ongelma, johon työperäinen maahanmuutto on ratkaisuna vain hetken hurmaa”, Isotalo totesi.

Saarikko myönsi, etteivät ongelmat ole yksin Huittisten ratkaistavissa.

”Toinen näkökanta, jonka haluan tuoda esiin on yritystoiminta. Usein toivotaan, että kuntaan tulisi jotain uusia miljoonaluokan yrityksiä. Sen sijaan kannustaisin keskittymään siihen, miten täällä jo olevat yritykset saataisiin kasvamaan, jotta nämä nykyiset yritykset rakentaisivat toisen hallin tai palkkaisivat kymmenennen työntekijän.”

Nuorisovaltuuston jäsen Aino Kylälehtonen nosti esiin Huittisten sijainnin ja liikenneyhteyksien merkityksen. 16-vuotias aktiivi näkee monipaikkaisuudessa Huittisten ja muiden seutukaupunkien mahdollisuuden.

”Mielestäni jokainen saa valita onko suurkaupunki vai seutukaupunki parempi. Eikä tarvitse olla joko tai, vaan voi olla sekä että. Seutukaupunkien voima voi olla siinä, että ihmisellä on mahdollisuus asua kahdessa paikassa ja tehdä töitä etänä.”

Liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien merkityksen allekirjoittivat myös Isotalo ja Saarikko.

”Tiedämme, mikä seuraus sillä oli, kun Helsingin ja Tampereen välinen moottoritie laitettiin kuntoon, myös teollisuus ja työpaikat sillä välillä lisääntyivät. On huono asia, että valtatie 2 ei ole liiemmin kehitetty”, Isotalo totesi.

”On paljon toivoa ja mahdollisuuksia, mutta sillä on iso merkitys, mikä on kehittämisen suunta. Minä en kannata 500 miljoonan euron käyttämistä tunnin junaan. Viime vuosina uudet työpaikat ovat syntyneet Huittisten kaltaisiin kaupunkeihin ja se tulisi kehityspisteitä miettiessä huomioida”, Saarikko summasi.